Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Bakanlar Kurulu’nda 17 Aralık tartışması

PAZARTESİ günkü Bakanlar Kurulu toplantısında 17 Aralık’taki AB zirvesinin kararları değerlendirildi.

En dikkat çekici konuşma, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’ya aitti.

Mumcu, hükümetin toplumu ve siyasi partileri ile AB için çok hazırlıklı bir Türkiye devraldığına işaret ederek, 17 Aralık’a kadar hedefin müzakere tarihi alabilmek olduğunu söylüyordu.

‘Bunun startejisi başkaydı, bugün ise başka bir durum var ve yeni bir strateji gerekli’ diyen Mumcu, eleştirel bir bakış getiriyor:

‘Müzakerelerin başlaması önemliydi, başarıldı. Ama metinde tuzaklar var; doğru okumak, doğru görmek gerek. Müzakere edilir bir Türkiye için daha cesur davranmalıyız. Bu da doğru bir plan, doğru bir stratejiyle olur.’

‘KIBRIS’TA MEVZİ KAYBEDİLDİ’

Kıbrıs’la ilgili olarak 2003’te Lahey’de çok yanlış bir tutum takınıldığını aktaran Mumcu, ‘Bu konuda ne yazık ki mevzi kaybedildi. Özellikle Kıbrıs için dikkatli olmalı’ demekten de çekinmiyor.

Ancak bu sözleri en çok Brüksel’de, Kıbrıs’la ilgili paragrafa paraf atan Devlet Bakanı Beşir Atalay’da rahatsızlık yaratıyor.

Atalay, ‘Şimdi yeni strateji lazım’ önerisini dikkate almak yerine, ‘Bu kadar karamsar tablo çizmeye hakkınız yok. Özellikle masadan kalkma girişimimiz çok olumlu sonuç verdi’ diye çıkış yapmayı yeğliyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de devreye giriyor; ama nazik bir uslüp yeğliyor, sonuçların olumlu olduğunu belirtiyor.

Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Kıbrıs ve azınlıklar konusuna dikkat çekerken, Tarım Bakanı Sami Güçlü de Kıbrıs’la ilgili sorularını, ‘Aman, burda tuzak var; dikkat’ formatında soruyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de gelişmeleri olumlu nitelerken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise Avrupa Parlamentosu karar taslağında, Dicle Fırat havzasıyla ilgili ibareleri sakıncalı bulduğunu ortaya koyuyor.

Bazı bakanların dinlemede kaldığı toplantıda Devlet Bakanı Ali Babacan da Brüksel kararlarına, ‘Olumlu etkisi ekonomi üzerinde kendini hemen gösterdi’ sözleriyle çok sıcak bakan isimler arasında yer alıyor.

YENİ STRATEJİ VE TANIMA KUŞKUSU

Kurulda konuşan bir diğer isim, Enerji Bakanı Hilmi Güler de, Mumcu’dan farklı bir uslüpta yeni dönemde yeni politikalar gerektiğini anlatıyor.

Güler, ‘Yeni dönemde, başta Rusya ve Yunanistan olmak üzere komşularımızla ilişkilerimizi nasıl etkileyeceğine de dikkat edelim’ uyarısı da yapıyor.

Kıbrıs çok konuşulunca Gül, bu konuda yeni açıklamalar yapıyor:

‘Atılan imza tanıma anlamına gelmiyor. AB liderleri de bunu açıkladı. Bazı hukukçular da bu görüşte; ancak aksi görüşte olan hukukçular da var.’

Ardından, ‘Biz de bu durumu hukukçulara baktırıyoruz’ deyince, ‘Demek ki tanıma konusunda hükümette de kuşku doğdu’ yorumu ortaya çıkıyor.

Son noktayı koyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise tartışmadan hiç de rahatsız değil ki, ‘Bütün kurumlar yeni döneme ilişkin stratejilerini belirlesin. Haftaya getirin, görüşmeye devam edelim. Bu arada bir tarama da biz yapalım, durumumuz nedir görelim. Bunları da getirin bakalım; çünkü çok dikkatli ve ciddi hazırlanmalıyız’ sözleriyle toplantıyı bitiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları