Yol haritanızı gözden geçirin

Ailenizden aldığınız genetik mirasla size intikal eden kanser, diyabet, kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi sorunları kötü birer kader gibi düşünmemelisiniz.

Doğru beslenip yeterince egzersiz yaparak kısacası kendine iyi bakmanın kurallarını yeterince kavrayarak genetik mirasınızın kötü bir kader olmasına izin vermeyebilirsiniz.

DOĞRU BESLENİN Yeteri kadar ama yaşlandıkça daha dikkatli, ölçülü ve az yiyin. Proteini, karbonhidratı ve yağı dengelenmiş, vitamini, minerali, karetenoidi ve flavonoid’i bol, kolesterolü, şekeri, tuzu az bir beslenme planınız olsun. Doğal ürünleri ve olanaklarınız ölçüsünde organik besinleri tercih edin.

AKTİF BİR YAŞAM Modern yaşamın sizi taşımak için ürettiği olanaklardan (!) mümkün olduğu kadar uzaklaşın. Asansörü, otomobilinizi, taksiyi, dolmuşu, otobüsü, kablosuz telefonu ve uzaktan kumanda cihazlarını daha az kullanın.

KALİTELİ UYKU Beden ve ruhunuzun en az besinler kadar uykuya da ihtiyaç duyduğunu anımsayın. Sadece ne kadar değil ne yediğinizin de önemli olduğunu biliyorsunuz. Bu ayırım uykunuz için de doğrudur. Ne kadar süre ile uyuduğunuz kadar ne kalitede bir uykunuz olduğuna da odaklanın. Uykuda da kaliteyi arayın!

STRESİ AZALTIN Stresin de iyisi ve kötüsü var. Beden ve ruhunuzun stresin kötüsüne değil iyisine ihtiyacı var. Stresin kısa süreli, tekrarlanmayanı, boğup baskılanmayını, ama beden ve ruhu kamçılayanı iyisidir. Farkındalık ve farklılık yaratanı, neşeyi, coşku ve heyecanı kısa ama dolu dolu yaşatanları da iyi streslerdir. Beynin akılıcı kısmına takılıp kalmayan, sezgisel alanına da yaşam hakkı tanıyan streslerden faydalanın.

ÇEKİCİ YANLIŞLAR Modern yaşam, kaliteli bir hayatın sabotajcılarıyla dolu: Daha büyük bir eve, bir değil birkaç arabaya sahip olmayı arzulamak; seks yolu ile bulaşan hastalıklar; trankilazan ve antidepresan ilaç kullanımındaki patlama; yaşamı doğal ritminden çıkarıp hızlandırmak; çok tüketerek yaşamak; yüz yüze yapılan keyifli sohbetleri, içten gülümsemeleri, sarılmaları, sevmeleri romanlarda, hikayelerde unutup ‘Bir İstanbul Masalı’na takılıp kalmak; iltifatları iyice kısaltıp, eleştirileri uzatmak; mektup yerine cep telefonu ile mesaj yazmak; telefondan bile sıkılıp insanlarla e-posta ile konuşmak; sesin, rengin, kokunun ve duygunun büyüsünü hayattan tümüyle çıkarmak... Bunlar gibi pek çok modern zaman yanlışı olduğunu unutmayın!

HAZDAN KORKMAYIN Hayatın binlerce hazdan dokunduğunun, hazzı yeterince içermeyen şeylerin çok çabuk unutulduğunun farkına varın. Yemek yemenin, sorunsuz uyuyup derin ve sınırsız soluk alıp vermenin, çarpıntısız, ağrısız, tıkanıp öksürmeden rahatça yürüyebilmenin, şarkı söyleyip şiir dinlemenin, dağlara tırmanıp denizlerde yüzmenin, kuşları, dalgaları, rüzgarları dinlemenin, sevmenin ve daha pek çok şeyin sadece haz varsa güzel olduğunu, güzel kaldığını hissedin.
Yazarın Tüm Yazıları