Gönüllü de olsam bu işe profesyonel gözle bakıyorum

Haberin Devamı

Narlıdere Barınağı’nın kayıp köpeklerinden haber var

Hayvanseverler ve bu sayfanın takipçileri iyi hatırlayacaklardır. İzmir Narlıdere Barınağı’ndaki köpeklerin bir gecede kaybolup, bir hafta sonra kilometrelerce uzakta çoğu ölmüş ve perişan halde bulunmasını mayıs ayı sonunda iki kere sayfamıza taşımıştık. Belediye, hayvanları sahiplenmek yerine onları ölüme terk etmiş ve barınağı yıkmıştı. İşte o köpeklerden haber var!

Duyduk ki, İzmirli gönüllüler ve köylüler onlara sahip çıkmış, Menderes yakınlarında Orman Müdürlüğü’nün tahsis ettiği arazide Nebiha Deprem ve diğer yardımseverlerle, bağışlarla ve özveriyle yeni bir barınak yapmışlar. Üstelik buraya ‘barınak’ değil, Gazi Doğa Çiftliği demişler, birkaç hafta önce de açılışını yapmışlar. Bu haber sadece bu zavallı köpeklerle ilgili değil, aynı zamanda onların hayatlarına devam etmesine imkan veren, kaderlerini değiştiren birkaç hayvanseverden biri Özgün Öztürk ile ilgili.

Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) İzmir Başkanı Özgün Öztürk, 32 yaşında, İzmirli genç ve idealist bir işkadını. Üç yıl evvel tesadüfen gittiği bir barınak sayesinde, bugün Türkiye’deki hayvan hakları lobisinin en önemli isimlerinden biri oldu. Event marketing, PR ve pazarlama uzmanı. ‘İş hayatımda müşterilerimize özel projeler geliştiriyoruz. Hayvanlar için yapmak istediklerimiz ve amacımız da belli. Uygun projeler yaratarak, herkesin kazançlı çıkacağı şeyler yapıyoruz’ diyor. Öztürk aynı zamanda İl Hayvan Koruma Kurulu üyesi, Rotary Kulübü gibi oluşumlarla işbirliği yapıyor, çalışmalarını anlatmak için televizyon programlarına davet ediliyor.
Evrim SÜMER

Haberin Devamı

 Narlıdere Barınağı’nda kaybolan köpekler nerede bulundu?

- Menderes yakınlarında köylüler buldu. Bir kısmı ölmüştü, bazıları vurulduğu için yaralıydı ve hepsi çok kötü durumdaydı.

n O köpekler şimdi nerede?

- Menderes yakınlarında Orman Müdürlüğü’nden bir alan tahsis edildi, orada kendi gayretlerimizle 70’e yakın köpeğin yaşadığı bir yer yaptık.

n Siz buraya barınak demiyorsunuz, neden?

- Burası ormanın içinde çok büyük olmayan ama çok güzel bir arazi. İsmini Gazi Doğa Çiftliği koyduk. Türkiye’deki barınakların çoğunun durumu malum, o kötü resmin dışında durmak istiyoruz. Biz buradaki köpekleri en güzel şekilde yaşatmaya çalışacağız. Gündüz kapılar açık, isteyen istediği bölmeye girip çıkıyor. Farklı huylu ve boydakiler ve anne-yavrular için ayrı bölmeler yaptık.

n Yeni köpek kabul ediyor musunuz?

- Çok isteriz ama mevcut bütçe ve gönüllü sayımızla, yerimizle buna imkan yok. Sponsorumuz, destekçimiz yok. Her gün İzmir’e yarım saat mesafedeki çiftliğe geliniyor, köpekler besleniyor, temizlik yapılıyor. Mevcutları sahiplendirebilirsek veya himaye projesi başarılı olursa yeni köpekler olur tabii.

n Neler yaptınız burası için?

- Etrafını çitle çevirdik, kulübeler yaptık, içlerine karton, eski kıyafet, zemin malzemeleri kondu. Bir yandan da ciddi sayıda kısırlaştırma yapıyoruz. İzmirli veteriner Uğur Dayıoğlu haftada bir gün, sabahtan akşama kadar, hiç durmadan ameliyat yapıyor. Son geldiğinde bir günde bir kilo verdi. Mama aldığımız petshop ile inşaat malzemeleri aldığımız Menderes’teki dükkan da sağolsunlar çok kolaylık gösteriyorlar. Almanya’dan bir bayan oradaki veterinerlerden ilaç toplayıp gönderiyor. Şimdiye kadar 8 milyarın üzerinde para harcadık. Sadece yapmak yetmiyor, buranın yaşaması da gerek.

n Narlıdere Barınağı belediyenin himayesindeydi, burada belediyeyle bir alakanız var mı?

- Hayır yok. Onlardan bu hayvanların nasıl buralara geldiğine dair hiçbir bilgi alamadık. Yeni Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda belediyelerin sivil toplum kuruluşları ile çalışması öngörülüyor, belki zaman içinde olur.

n DOHAYKO Genel Sekreteri, sizin için Türkiye’de hayvan hakları için oluşturulmaya çalışan lobinin en önemli kişilerinden biridir diyor. Nedir sizin alıştığımız gönüllülerden farkınız?

- İstanbul’daki Ataşehir barınağını güzel bir yer sanıyordum ama bütün gün ağlayarak dolaştım ve benim de bir şey yapmam gerek dedim. İzmir’e taşınınca DOHAYKO’nun İzmir şubesini kurduk. Gönüllü de olsam bu işe profesyonel bir gözle bakıyorum. Sponsor şirketlerle projeler, himaye çalışmaları gibi şeyler yapıyoruz. Mesela Rotaraktlar bizi dinledikten sonra ziyaret ettiler ve himaye projesi kapsamında Zeytin isimli köpeğimizi sahiplendiler. Projelerimizi sadece İzmir’le de sınırlandırmayıp, tüm Türkiye’ye yaymaya çalışıyoruz.

n Bir de Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirmek istediğiniz projeniz var değil mi?

- Hayvanlara en büyük eziyeti çocuklar yapıyor, onları bilinçlendirmek çok önemli. Dünyadaki en büyük hayvan hakları organizasyonu Peta’nın (People for the Ethical Treatment of Animals Organizasyonu) Share The World/Dünyanı Paylaş kampanyası için yaptığı bir film var. Okul çağındaki çocuklara hayvan sevgisini aşılamak üzere hazırlanmış. Türkçe seslendirmesi üzerinde çalışıyoruz. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı ile tüm Türkiye’de yapmayı arzu ediyoruz.

HİMAYE PROJESİ NEDİR?

Bir kişinin veya kurumun barınağa gelmesine gerek kalmadan, bir köpeği himayesine alması. Yani vereceği finansal destekle onun yaşamasını sağlamak. Mama, sağlık ve sağlık+mama şeklinde üç paketimiz var.
ÖZGÜN ÖZTÜRK

Çocuk çetesinden hayvan eziyet kampı

Kadıköy Ünalan Mahallesi Ünalan Caddesi üzerindeki Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) etrafı tel örgülerle çevrili arka bahçesinde geceleri köpek dövüşü yaptırılıyor. Yaşları 13-14 arasında değişen çocuklardan oluşan bir çete, nereden alındığı belli olmayan ve aralarında cins yavruların da bulunduğu köpekleri DMO binasının arkasına yaptığı küçük derme çatma kulübeye getiriyor. Buraya bağlanan ve aç bırakıldığı için adeta canavarlaşan hayvanlar, geceleri arsada buluşan çocuk çetesi tarafından dövüştürülüyor.

Durumu gören bir grup hayvansever geçtiğimiz hafta Örnek Mahallesi karakoluna şikayette bulundu. Polislerle birlikte arsaya gelen havyanseverler çocukların naylon ve tahtalardan yaptıkları derme - çatma kulübede açlıkla boğuşan altı yavru, üç tane de büyük kangal ve kurt buldu. Kurtarılan köpekler kısa sürede sahiplendirildi. Ancak aynı çete iki gün sonra arsaya başka köpekler getirdi.

Çocuklardan korktukları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen semt sakinleri, etrafı tellerle çevrili Devlet Malzeme Ofisi’nin arsasını ‘Hayvan eziyet kampı’ haline dönüştüren çocukların bazı geceler henüz gözleri bile açılmamış kedi yavrularını köpeklere boğdurduklarını anlatıyor. Kendilerine müdahale etmek isteyen görevli veya semt sakinlerini de tehdit eden çocuk çetesinin yangın tehlikesi yarattığı da ileri sürüldü.

DMO GÖRÜNCE YIKIYOR

DMO yetkilileri bahçelerinde köpeklerin beslendiğini bildiklerini söylüyor: ‘Mahallenin çocukları binaların çok uzağındaki duvarın dibindeki ağaçların altına tahtadan veya naylondan derme çatma kulübeler yapıyor. Sürekli kontrol ettirip görünce hemen yıktırıyoruz. Bulduğumuz havanları Üsküdar Veteriner Müdürlüğü’ne de bildirip bahçeden aldırıyoruz. Ayrıca da karakol ile sürekli temas halindeyiz.’
Cahit AKYOL


Yılbaşında onları unutmayın

Fethiye Hayvan Dostları Derneği ve Sile Barınağı yılbaşında siz ve dostlarınız için hediyeler hazırladı. Terk edilmiş, ilgiye ve bakıma ihtiyacı olan hayvanlara yardım etmek isterseniz bu hediyeler tam sizin için. 20 milyon lira (20 YTL) olan hediye sepetleri, köpekler ve kediler için ayrı olarak hazırlandı. Seçeceğiniz paketlerde yılbaşı çorabı içinde takvimler, mama, kedi/köpek bisküvisi, tütsü ve tütsü çubukları var. Unutmayın, yapacağınız her bağış, bir kedi veya köpeğin 15 günlük yiyecek ihtiyacını veya kısırlaştırılmasını karşılayacak. Fethiye Hayvan Dostları Derneği - Maltepe isimli Koçbank Ataşehir Şubesi’ndeki 39 544 656 numaralı hesaba para yatırdıktan sonra silebarinagi@yahoo.com adresine banka dekontu, isim, adres, telefon ve hangi grup hediyeyi istediğinizi belirtirseniz, hediyeleriniz posta ücreti alıcıya ait olarak yollanıyor. silebarinagi@yahoo.com e-posta adresine bilgi almak için de mesaj yollayabilirsiniz.

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Yaşlı köpeklerde hastalık belirtileri

Köpeklerin ortalama olarak 7-8 yaşın üstünde yaşlanmaya başladıkları düşünülürse bu yaşlardan itibaren köpek sahiplerinin özellikle köpeklerinde meydana gelen değişiklikleri çok iyi gözlemlemesi gerekmektedir. Aşağıdaki konuları takip ederken karşılaşacağınız değişiklikler köpeğinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Ancak veteriner hekiminize danışmanız köpeğinizdeki belirtilerin hastalık ya da yaşlılıkla ilgili olup olmadığının tespit edilmesi için çok faydalı olacaktır.

n Ne kadar yedi, ne tarz yemekleri tercih etti (örneğin, kuru mamaları mama kabında bırakıp daha çok yumuşak ve konserve mamaları mı tercih etti), yerken ya da yutarken zorlanıyor mu, kusma var mı? Günlük su tüketimini de takip edin. Normale göre daha az veya daha fazla su içiyor mu?

n İdrar ve dışkı kontrolü yapın. Dışkının ve idrarın rengi, miktarı değişik mi? Günlük dışkı yapma sayısında değişiklik var mı? İdrar veya dışkı yaparken sancısı var mı?

n Kilosunu 2 ayda bir ölçün. Mümkünse veteriner hekiminizdeki özel köpek için özel terazisinden yararlanın.

n Düzenli olarak tıraş ve/veya banyo yaptırın ve tırnaklarını kesin. Böylece vücudundaki tümör ve benzeri şişkinlikleri, iyileşmeyen yaraları ve derideki değişiklikleri kontrol etmeniz kolaylaşır. Derisinde farklı bir koku, tüy dökülmesi var mı?

n Davranış biçiminde, uyku düzeninde değişiklik var mı, komutlarınızı dinliyor mu? İnsanlara tepkisi değişti mi? Evde yalnız kalmaya sinirleniyor mu? Oyun oynamak istiyor mu?

n Aktivitesini ve hareketliliğini gözlemleyin. Merdiven çıkarken zorlanıyor mu? Egzersiz sırasında çabuk yoruluyor mu? Denge kaybı veya bayılma var mı? Aktivite sonrasında topallık oluşuyor mu?

n Soluk alıp vermesini kontrol edin. Öksürük, hızlı soluk alıp verme, nefes nefese kalma ya da hapşırık nöbetleri oluyor mu?

n Dişlerini ve ağzını düzenli kontrol edin ve fırçalayın. Diş etlerinde sararma, morarma ya da başka bir renk değişikliği veya kötü koku var mı? Dişleri sallanıyor ve dökülüyor mu?

n Düzenli olarak genel durumunu kontrol ettirin. Kontroller dikkatinizden kaçanların veteriner hekim tarafından tespit edilmesine imkan tanır.

Pako pano

n Tuzla Rehabilitasyon Merkezi’ndeki yavruların acil yuva bulması gerekiyor. Açlar ve soğukta titriyorlar. Tuzla’daki hayvanların durumunu görmek istiyorsanız, http://www.muzikforum.com/barinak/Tuzla/tuzla.html.

n Barınağa atılan Çoban kırma yavrusu 2 aylık ve dişi. Sahiplenmek için (0532) 635 92 12.

n Hepsi birbirinden sevimli yavru kediler kendilerine kucak açacak aileler arıyor. (0532) 651 92 22.

n Siyah kediciğe ev arıyoruz. (0212) 259 85 50; (0535) 299 71 88.

n Gayrettepe Dedeman Oteli civarında 1.5 yaşlarında dişi Spaniel Cocker buldum. Caddede yolunu kaybetmiş ve sahibini arıyordu. Lütfen sahibini bulmama yardımcı olun. dgurcay@tnn.net.

n Bahçemizde baktığımız 2-3 aylık Kadife kızımıza yuva arıyoruz. beril_drahsan@yahoo.com.

n 8-9 aylık beyaz renkli iyi huylu köpeğe yuva arıyoruz. (0216) 355 10 46.

Yazarın Tüm Yazıları