Yumuşak huylulara pastel tonlar aile babasına robdöşambr

Güncelleme Tarihi:

Yumuşak huylulara pastel tonlar aile babasına robdöşambr
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2004 01:41

Avrupa Yakası’nda Selin nereden giyiniyor? Bir İstanbul Masalı’nda Selim ile tango yapan Esma’nın üzerindeki çiçekli elbisenin markası ne? Özcan Deniz dizide taktığı ince kravatları nereden alıyor? İşte bu soruları popüler dizilerin sanat yönetmeni ve kostüm sorumlularına sorduk.

Beş-altı yıl önce televizyon dizilerinde kıyafetlerin hiç önemi yoktu. Çekim gününden bir gün önce oyuncuya telefon açılır ‘Gelirken yanında yedek gömlek, koyu renk pantolon getir’ denirdi. Sponsorluğun gelişmesiyle bu işleyiş değişti. Bugün her dizinin bir sanat yönetmeni, olmadı kostüm sorumlusu var. Hangi karakterin ne giymesi gerektiğine yönetmenle birlikte onlar karar veriyor. Vakitlerini mağaza mağaza dolaşıp alışveriş yaparak geçiriyorlar. Senaryo okuyor, karakterleri tahlil ediyorlar. Yumuşak huylu insanlara pastel tonlar, baskın karakterli insanlara canlı renkler giydiriyorlar.

AVRUPA YAKASI

Kerem Bozok

Avrupa Yakası’nın kostüm sorumlusu Kerem Bozok alaylı olarak yetişti. Kostüm asistanı olarak işe başladı. Yıllardır boş vakitlerinde moda dergisi karıştırırdı. Estağfurullah Yokuşu, Bizim Konak gibi dizilerin kostüm danışmanlığını yapan Bozok, Avrupa Yakası ile ses getiren bir işe imza attı. ‘Diziye başlarken Gülse Birsel’in kafasında herkesin bir prototipi vardı. Biz yönetmenle kimin ne giymesi gerektiğine karar verdik. Mesela Gazanfer Özcan tam Türk tipi baba. Çizgili pijama ve robdöşambr giyiyor. Ata Demirer iyi aile çocuğu, Selin payetli kotlar, mini etekler giyiyor, Fatoş dekolte bluzları tercih ediyor....’ Avrupa Yakası hem dizinin hem de dizide çıkarılan moda dergisinin adı. Kerem Bozok bu nedenle karakterlerin modayı takip etmesi gerektiğini söylüyor.

KİM NEREDEN GİYİNİYOR?

n Aslı (Gülse Birsel)
Ofis ve akşam giysileri Park Bravo, spor kıyafetler Lacoste, Nike, Fcuk ve Tommy Hilfiger. Ayakkabılar Nine West, arada sırada giydiği şık pijamalar İpek Kramer.

n Selin (Evrim Akın) ve Fatoş (Şennay Gürler) Payetli kotları, dekolte bluzları Adil Işık, Artistic, Morgan, Lilies, Kalice, T-art, Ebru Yeni Tasarım, Afilli, Aker. Ayakkabılar Hotiç.

n İffet (Hümeyra) Sürekli takıp takıştırıyor. Pijamaları İpek Kramer. Kıyafetleri Adil Işık, Morgan.

n Volkan (Ata Demirer) Lacoste, Nike, Fcuk.

n Yaprak (Hale Caneroğlu) Farklı bir karakter olduğu için Kerem Bozok onun kıyafetlerini Beyoğlu pasajlarındaki küçük dükkanlardan topluyor. Çoğunu Atlas Pasajı’ndaki Raven ve Pulp’dan alıyor. Aksesuvarları Anabala Hanı’ndaki Roll’den temin ediyor.

OMUZ OMUZA

Nalan Kilimci

Nalan Kilimci Mimar Sinan Üniversitesi’nde moda konfeksiyon, resim ve fotoğraf okumuş. Karakterlerin ne giyeceğine, ne yiyeceğine, ne içeceğine, ne takacağına karar veriyor. 5 yıldır sanat yönetmenliği yapıyor, daha önce Tatlı Kaçıklar ve Gurbet Kadını dizilerinde çalışmış. Omuz Omuza, modanın çok önemli rol oynadığı Sex and The City dizisinin Türkiye versiyonu olarak çıktı. ‘Dizinin modası sokağa yansımaya başladı. Artık insanlar Nisan’ın kazaklarını Sevilay’ın bluzlarını sorar oldu’ diyen Nalan Hanım çekimlerde oyuncuları kendi eliyle giydiriyor.

KİM NEREDEN GİYİNİYOR?

n Nisan (Pınar Altuğ):
Genç ve enerjik bir karakter. Sivrilikleri, keskin hatları yok. Romantik kıyafetler giyiniyor. Markaları OXXO ve GAS. Ayakkabıları Pabucci.

n Sevilay (Ebru Cündübeyoğlu) Maço bir karakter ama feminen giyiniyor. Markaları Polin, Benetton ve Sisley.

n Halide (Betül Şahin) O bir aşk böceği. Çabuk aşık oluyor, çabuk sıkılıyor. Aşık olduğu adamın tarzında giyiniyor. Giydiği üstler Nisan Triko’dan.

n Dolunay (Firdevs Alparslan) İlk bölümlerde şişmandı. Senaryo gereği otuz kilo zayıflattılar. Yani önce yastıklarla şişmanlaştırıldı sonra yastıkları çıkartıldı. Anne olduğu için ağırlıklı Sisley giyiyor.

HAZİRAN GECESİ

Arkeoloji ve sanat tarihi mezunu Ayla İncekol, 7 yıldır sanat yönetmeni. Asmalı Konak, Aşk Meydan Savaşı ve Ah Be İstanbul dizilerinde çalıştı. Asmalı Konak dizisi sırasında Dicle’nin sürmesi, Sümbül Sultan’ın eşarpları, Seymen Ağa’nın yüzüğü onun sayesinde meşhur oldu. ‘Senaryo belli olduktan sonra senarist, yönetmen ve oyuncuyla toplantılar yapıyoruz. Oyuncuyu daha önce oynadığı dizinin karakterinden uzaklaştırmak benim işim’ diyor. İncekol, Özcan Deniz’i Seymen Ağa imajından çıkardı ve takı tasarımcısı Baran yaptı. İlk bölümlerde kumral bir genç kız olan Naz Elmas sonradan sarışın bir kadına dönüştü. Senaryo gereği Elmas 4 yıl ortadan kayboldu. ‘Herkes estetik oldu zannediyor ama alakası yok. Saçı ve makyajıyla oynadık yalnızca.’

KİM NEREDEN GİYİNİYOR?

n Baran (Özcan Deniz)
Gri ve siyah takım elbiseler giyiyor. İnce yakalı ceket ve ince kravatlarla bir tarz oluşturdu. Herkes Karl Lagerfeld sanıyor ama Sir adlı bir İzmir firması Baran karakteri için özel üretim yapıyor. Gömlekleri Anonim. Spor kıyafetleri ise Lacoste ve French Connection.

n Havin (Naz Elmas) Soft renkler çok yakışıyor. Genellikle pembe ve lila giyiyor. Markaları Home Store ve Stafanel. Ayakkabılar İnci.

BİR DİLİM AŞK

Burçak ve Başak Erkut

İkiz kardeşler Burçak ve Başak Erkut, Bir Dilim Aşk için birlikte çalışıyor. Başak sanat yönetmeni, Burçak kostüm sorumlusu. Aktif olarak 5 yıldır sektördeler. Sinema-televizyon okumuşlar. Burçak Erkut Ah Be İstanbul, Ayrılsak da Beraberiz dizisinde, Başak Erkut ise Çocuklar Duymasın’da çalışmış.

KİM NEREDEN GİYİNİYOR?

n Nehir (Berna Laçin):
Yumuşak tonlu renkler kullanıyor. Red Apple, Vivid, Lee ve Wrangler, Aslı Collection giyiyor.

n Oya (Esra Akkaya) Rüküş bir karakter olduğu için ne bulsa giyiyor. Takıp takıştırıyor. Oya’nın üzerinde her renk bulabilirsiniz. Kıyafetlerin çoğu Aslı Collection ve Fiyor. Takılar Biz Takı ve İndus.

n Ferit (Mustafa Uğurlu) Takım elbiseleri Narmanlı. Spor kıyafetler Lee ve Wrangler.

BİR İSTANBUL MASALI

Özlem Atlı

Dizinin kostüm sorumlusu Özlem Atlı, Marmara Üniversitesi’nde sinema okudu. Mesleğe reji asistanlığı ile başlayıp kostüme kaydı. Alacakaranlık dizisinin kostüm danışmanıydı. Yazı Tura’daki çalışmasıyla Altın Portakal aldı. 7 bölümdür Bir İstanbul Masalı için çalışıyor. ‘Ben devraldığımda Esma, Selim Arhan’la evlenmişti. Eskiden daha spor giyiniyordu. Şimdi evli, statü sahibi bir kadın gibi giydiriyoruz. Pastel renkler, mavi ve pembe çok yakışıyor.’ Karakterin en önemli özelliği ise kaşkol bağlama stili. Esma her bölümde farklı renkte kaşkolü İtalyan stili denilen tarzda (ikiye katlayıp boynuna doluyor, gevşek bir düğüm atıyor) bağlıyor.

KİM NEREDEN GİYİNİYOR?

n Esma (Ahu Türkpençe)
Boyner, Stamina, Morgan. Ayakkabıları MRM.

n Selim Arhan (Mehmet Aslantuğ) Arhan ailesinin bütün erkeklerinin takım elbiselerini Milimetric özel olarak dikiyor. Selim Arhan’ın günlük kıyafetleri ise Vakkorama’dan.

ALİYE

Filiz Karaldı

Aliye’nin kostüm sorumlusu Filiz Karaldı fizik mühendisi. Mesleği alaylı olarak öğrenmiş. Çemberimde Gül Oya dizisinde ve Atıf Yılmaz’ın son filmi Eğreti Gelin’de çalıştı. ‘Yönetmenle karakterleri analiz ediyoruz. Örneğin Aliye yani Sanem Çelik dizinin ilk bölümlerinde zengin ve evli bir kadındı. Sonra aldatıldı. Şimdi İstanbul’da terzilik yapıyor. Biz Aliye’nin kıyafetlerinde bütün bu dönüşümü yansıttık. Eskiden varlıklı ama taşraya uygun giyiniyordu. Son bölümlerde şehirli bir tasarımcı gibi giyiniyor.’

KİM NEREDEN GİYİNİYOR?

n Aliye (Sanem Çelik)
Vivid, Morgan, Patara (kazaklar), İbocan

n Deniz (Nejat İşler) Spor kıyafetlerinin neredeyse tamamı Noutica’dan.

n Sinan (Halit Ergenç) İnşaatla ilgilenen bir iş adamı olduğu için sürekli takım elbise giyiyor. Takımların markası Doğru Öz, gömlekler ise Brunelli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!