Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Putin’in özrünün arkasında ‘Bush’un yapmadığını yap’ önerisi yatıyor

RUSYA Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, 6 Aralık’taki ziyaretinde, alınan güvenlik önlemleri nedeniyle sıkıntılı saatler geçiren Ankaralılardan özür dilemeyi, onların gönlünü almayı ihmal etmedi.

Bu özrün perde arkasında, hem tarihi Rus-ABD çekişmesi, hem de iyi bir halkla ilişkiler manevrası yatıyor.

Malum, ABD Devlet Başkanı George W. Bush da mayıs ayında Türkiye’yi ziyaretinde, güvenlik önlemleri hem İstanbul’da hem de Ankara’da halkın hayatını oldukça zorlaştırdığı için büyük tepki almıştı.

Tepki, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği görevlilerinin gözünden kaçmıyor.

Büyükelçi Petr V. Stegniy, Putin’e, ‘Bush’un yapmadığını siz yapın; Ankara halkından özür dileyin’ önerisini götürüyor.

Öneriyi kabul eden Putin, sorumluluk payını bir nebze daha hafifletmek için Türk güvenlik birimlerinin rolüne atıf yapmaktan da kaçınmıyor.

KIZILDERİLİ’Yİ BİLE RUS YAPARLAR

Kısa gezisi süresince Putin’in bu tür manevralarının başka renkli ve ilginç örnekleri de yaşanıyor.

Putin, baş başa görüşmelerinde Çeçen teröristler arasında bazı Türklerin varlığını dile getirip, bunlarla ilgili bilgileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a veriyor.

Erdoğan da, ‘Bazı Ruslar da PKK’lı teröristlerle birlikte. Bakın daha geçen gün, Suriye sınırında 5 PKK’lı yakalandı, biri de Rus vatandaşı’ diyerek bu Rusla ilgili belgeleri Putin’e gösteriyor.

Putin, konuyu gülerek dile getirdiği espriyle geçiştirme yoluna gidiyor.

‘Sayın Erdoğan, ben 20 yıl istihbaratçılık yaptım. Bu işleri çok iyi bilirim. İstihbaratçılar bir Kızılderili’ye bile ‘Ben Rusum’ dedirtirler.’

Putin
bu geçiştirmedeki kıvraklığının bir benzerini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile baş başa yaptığı görüşmede de sergiliyor.

Sezer, Kıbrıs konusunu dile getirirken, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde Annan Planı’nı konu alan kararı veto edişini dile getirerek, vetoyu kaldırmasını talep ediyor.

Putin’in yanıtı, Rusya olarak, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın çabalarını ne kadar destekledikleri yönünde oluyor.

Sezer, görüşlerinde ısrar edince Putin, salondaki bir telefonu eliyle göstererek, ‘Buyrun hemen şimdi, Annan’ı şu telefondan arayalım, kendisine ne kadar destek verdiğimizi onun ağzından dinleyelim’ diyerek Sezer’in hareket alanını kısıtlama yoluna gidiyor.

MOY DRUG RECEP MOSKOVA’YA GEL

Rus yetkililerin ifadesine göre, TOBB ziyareti sonrası, kendi güvenlik elemanlarının itirazlarına rağmen Erdoğan’ın makam aracına binen Putin, böylece yurtdışında ilk kez başka bir makam aracına biniyor.

Putin, Erdoğan’la samimiyetini sergilemek için bu gösteriyle yetinmiyor.

Zaman zaman Erdoğan’a adıyla hitap eden Putin, telaffuzu kolayına geldiği için, ‘Moy drug (dostum) Recep’ demeyi yeğliyor.

Erdoğan’ı Moskova’ya davet ederken de, ‘Dostum Recep, 15 Ocak’ta Türk Ticaret Merkezi’ni açıyoruz, gelin birlikte olalım. Mayıs ayında da İkinci Dünya Savaşı’nın 60’ıncı zafer yılını kutluyoruz. Bu törene de mutlaka geliniz’ diye konuşunca Erdoğan’a ‘Gelirim’ dışında seçenek kalmıyor.
Yazarın Tüm Yazıları