Üşütmeyi hafife almayın

Soğuk havanın solunum yolu direncini azaltan, bağışıklık gücünü kıran bir etkisi var. Kış mevsimi, havaların daha soğuk olmasının yanında, kapalı alanlarda yaşamayı zorunlu hale getiriyor, özellikle öksürük ve hava yolu ile bulaşan solunum sistemi hastalıklarını sıklaştırıyor.

Kısacası kış, akciğerlerin ve hava yollarının daha sık hastalanmasına yol açıyor.

AKCİĞERLERİN dokusunda veya bronş sistemi olarak isimlendirilen hava yollarında daha önceden bazı sorunlarınız varsa, riskiniz biraz daha artacaktır. Eğer daha önceden kronik bronşit, astım ya da anfizem tanısı konulmuş bir hasta iseniz kış aylarında daha dikkatli olmalısınız. Uzun süredir sigara içiyorsanız, beslenmesi, uykusu bozuk ve egzersiz kapasitesi yetersiz biri olarak kalmakta ısrarlıysanız riskiniz iyice artacaktır.

Akciğer hava yollarının herhangi bir nedenle daralması sonucu oluşan, öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı ile karakterli kronik (süregen), obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığı ‘KOAH’ kısaltması ile tanımlanır. Bu hastalıkta akciğerlerin kışı sağlıklı geçirmeleri oldukça güçleşmektedir. Havalanması bozulmuş, salgısı koyulaşmış, tıkaçlarla daralmış bir bronş sisteminiz varsa akciğerinizin enfeksiyonlarla mücadele edebilmesi bir hayli zorlaşır. Özellikle soğuk kış günlerinde...

Akciğer enfeksiyonunun eklendiği KOAH’lı hastalara gerekli tıbbi müdahale zamanında yapılmazsa solunum yetmezliğine kadar giden ağır sonuçlar ortaya çıkar. Otururken bile nefes almada güçlük çekmek, solunumu yardımcı solunum kaslarıyla sürdürmek, dudaklarda ve yüzde morarma, solunum yetmezliğinin işaretleridir. Oksijeni alıp karbondioksiti dışarı atmanın olanaksız hale gelmesi, bilinç karmaşasına, uykuya ve bazen komaya bile yol açabilir. Eğer tabloya kalp ritmi düzensizlikleri, kalp yetmezliği gibi sorunlar da eklenirse hayatı tehdit edici problemler beklenmelidir. Eğer ‘kronik obstriktif akciğer hastalığı’ tanısı konmuş biri iseniz işe sigarayı hemen bırakmakla başlamalı, sigara içilen ortamlardan uzak durmalısınız. Solunum yollarını ve akciğeri etkileyen her türlü hava kirliliğinden kaçmalı, düzenli ve ılımlı egzersizlerle solunum kapasitenizi arttırmalısınız. Bağışıklık gücünüzü korumak için beslenmenize, uykunuza özen göstermeniz ise bir zorunluluktur. Grip virüsleri ve pnömokok bakterileri akciğer enfeksiyonlarının en önemli sorumlularıdır. Yaşlıların, özellikle solunum yolu hastalığı mevcut olanların, her yıl grip ve 5 yılda bir de zatürree aşılarını yaptırmaları önerilmektedir.

Tedavi her hasta için ayrı bir özellik gösterecektir. Doktorunuz antibiyotiklerden, bronş genişleticiler ve bronş salgısını yumuşatıcılardan ihtiyacı oranında yararlanacaktır. Oksijen ihtiyacı olan hastaların hastanelere yatırılarak tedavi edilmeleri gerekmektedir. Beslenme ve egzersiz planlaması da ihmal edilmemelidir.

Kışın sık görülen akciğer problemi

Akut bronşit atakları, soğuk kış günlerinin en sık görülen akciğer problemidir. Çoğu kez virüslerle oluşur. Daha önceden üst solunum yolunda problemi olanlarda (sinüzit, farenjit) akut bronşit daha sık görülmektedir. Kırgınlık, nezle hali kas ve eklem ağrıları ile birlikte üşüme, titreme, ateş ve nefes darlığına sıklıkla öksürük de eşlik eder. Teşhis için fiziksel muayene yeterlidir. Doktorunuz ihtiyaç duyarsa akciğer grafisinden istifade edecektir. Tedavinizde ağrı eksici ve ateş düşürücülerden (Aspirin, asetaminofen) bronş salgısı yumuşatıcılarından (brumeksin hidroklonir), bronş temizleyicilerden (N-Asetil sistein), antibiyotiklerden yararlanarak tedavinizi sürdürecektir. Riskli biri iseniz (yaşlı, solunum güçlüğü, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanımı) grip ve pnömoni aşılarınızı mutlaka yaptırınız. Bağışıklık sisteminizi zayıflatacak tehditlerden (Uykusuzluk, yorgunluk, stres) uzaklaşıp magnezyumun, C vitamini, B grubu vitaminler ve Echinasea’nın bağışıklığı güçlendirici etkilerinden doktorunuzun bilgisi dahilinde faydalanmalısınız.

KESİP SAKLAYIN

Doğal bağışıklık destekleri

Çinko Magnezyum C vitamini B grubu vitaminler Beta karoten

Antioksidant flavanoidler ve karotenoidler Omega-3 Echinasea

Astragalus


NOT ALIN

Güçlü bağışıklık sistemi için

Düzenli ve iyi uyuyun

Yeterince dinlenin

Stresinizi iyi yönetin

Yeterli ve dengeli beslenin

Egzersizi ihmal etmeyin

Gereksiz ilaç kullanmayın

İyimserliğinizden taviz vermeyin

Daha sık eğlenin

Daha çok gülümseyin

Daha fazla yardım edin
Yazarın Tüm Yazıları