Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Hükümetten ABD’ye ‘Vitrinlere bakın’ uyarısı

ABD ile Türkiye ilişkilerinde, dozu bir türlü düşürülemeyen gerginlik yaşanıyor.

Gerginlik iki taraf yetkililerin açıklamalarıyla kamuoyuna da yansıyor.

Karşılıklı görüşmelerde de havanın farklı olduğunu söylemek mümkün değil.

Türkiye’den ABD’ye üst düzey en son ziyaret Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından geçen hafta gerçekleştirildi.

ABD’ye acil müdahale merkezi konusunda incelemelerde bulunmak amacıyla gitmiş olmasına karşın, ilişkilerde yaşanan sıkıntıların Şahin’in temaslarına damgasını vurduğu söylenebilir.

‘RAHATSIZLAR’

Geziyle ilgili izlenimlerini bizimle paylaşan Şahin, ABD’de, Federal Acil Durum Yönetim Merkezi’nden sorumlu İç Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Michael Broun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marc Grossman, Başkan George W. Bush’un İçgüvenlik Danışmanı Frances Townsent ile görüşüyor.

Son iki isimle daha çok iki ülke ilişkileri ve Irak konuşuluyor.

Grossman ve Townsent, Irak’ta yaşananlar konusunda Türkiye’de yükselen tepkilerden ve bazı AKP temsilcilerinin soykırımdan söz edip Hitler, Mussolini benzetmesinde bulunmasından duyulan rahatsızlığı Şahin’e iletiyorlar.

Şahin’in yanıtı ise şöyle oluyor:

‘Önemli olan hükümetin görüşleridir. Maksadı aşan kişisel açıklamalar olmuştur. (Şahin, isim vermese de TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’ın açıklamalarına atıf yapıyor). Ancak, bir dost olarak söylüyoruz ki, Irak’taki uygulamaların kontrol edilmesi gerekiyor. Sivil halkın uğradığı kayıplar, Felluce’deki o görüntüler yaşanmamalıydı.

ABD tarafı da bu görüntülerden rahatsızlık duyduğunu belirtince Şahin, ‘Irak’a geliş amacınız demokrasiyi tesis etmekti. Yapmanız gereken budur’diyerek konuyu kapatıyor.

PERVASIZLIK TERS TEPER

Şahin
’e sokakta da ABD’ye karşı bir tepkinin oluştuğunu, bazı dükkánların vitrinlerine, ‘Amerikalılar alışveriş yapamaz’ yazılarının asıldığını, Amerikalıların bundan da rahatsızlık duyduğunu anımsatıyoruz.

Şahin, önce bu konunun görüşmelerde gündeme gelmediğini söylüyor.

Sonra da Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu, bazı kişi ve kurumların çeşitli konularda görüş açıklamalarının doğal olduğunu Amerikan tarafına söylediğini belirterek şu çarpıcı ifadeleri kullanıyor:

‘Eğer bazı vatandaşlarımız bunu yapmışlarsa, o da bir tepki.Amerikalılar bundan ders çıkarsınlar. Öyle pervasızca, her istediğini, dünyanın her yerinde yaparım anlayışı ters teper. Bu bir gerçek.’

Hükümetin en önemli temsilcilerinden birinin bu eleştirel sözlerinin Amerikan tarafınca dikkatle ‘not edileceğini’ tahmin etmek hiç de güç değil.

Aslında Şahin’in bu sözleri, ilişkilerdeki rahatsızlığın çarpıcı bir ifadesi olarak da alınabilir.

Şahin’in sözlerinin ilişkileri ne yönde etkileyeceği gözlenecektir; ama Grossman’ın, ‘Heybeliada Ruhban Okulu açılsa iyi olur’ dediğini; Şahin’in de onu pek mutlu etmeyen bir yanıt verdiğini de hatırlatalım.
Yazarın Tüm Yazıları