Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Takip Kurulu’na asker tavrı

SEDAT Ergin, çarşamba günü Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ), son bildirisinde irtica tehdidi ile mücadeleye vurgu yapılmasına dikkat çekmişti.

Ergin’in yazısından bir gün sonra Hürriyet’in deneyimli muhabiri Uğur Ergan’ın, Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu (BUTKK) çalışmalarından askerin duyduğu rahatsızlığı dile getiren haberi çıktı. BUTKK Başkanı, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in kurul çalışmalarıyla ilgili Milli Güvenlik Kurulu’na bilgi vermesinin yolunun kapanmasının üzerinden neredeyse yıl geçmekte olduğunu da ayrıca anımsatmak gerekiyor.

KORGENERALDEN TUĞGENERALE

Ortada bir uyumsuzluk bulunduğunun en somut göstergesi BUTKK’da yaşanıyor.

BUTKK’da askerler, ilk toplantısından AKP iktidarının birinci yılına kadar oldukça üst düzeyde temsil edildiler.

Temsil en az bir korgeneral, bir tümgeneral, bir tuğgeneral düzeyindeydi.

AKP iktidarının ilk Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan’ın başkanlık yaptığı dönemde de kurulda, askerler aynı hiyerarşi içinde temsil edildiler.

Üçcan’ın ilk yılı biterken temsil tümgeneralden, tuğgeneral düzeyine çekildi.

Kurulda yaşanan bazı tartışmaların buna neden olduğu söylenebilir.

Üçcan’ın, kurul üyelerinin birbirlerini başkan aracılığıyla muhatap almalarını, kurula getirilen belge ve bilgilerin bir formaliteye tabi tutulmasını istemesi, tartışmaların basit örneklerindendi.

Başbakan olmasından sonra Recep Tayyip Erdoğan’ın kurula, ‘İmam hatip liseleri ve bu okul kökenlilerle uğraşılmasın’ mesajı iletmesi; kurula taşınan bazı konuların gereğinin yapılmaması veya geciktirilmesi rahatsızlığı artırdı.

KALDIRMAK VEYA ETKİNLEŞTİRMEK

Üçcan
’ın ardından başkanlık müsteşarlığı görevini devralan Ömer Dinçer döneminde ise kurulun yaklaşımında yeni değişiklikler gözlendi.

Kurulda, geçmişte haklarında soruşturma yapılan kamu görevlilerinin aslında irticai faaliyetlerde bulunmadığına dair yazışmalar öne geçti.

Başbakanlığın sadece müsteşarla temsil edildiği kurula Başbakanlık Güvenlik Daire Başkanı da üye yapıldı.

Dinçer’in, ‘Kurul etkin bir şekilde çalışıyor’ açıklamalarına karşın kurul için, ‘Çay-kahve içme toplantıları’ denilmeye başlandı.

Sonuçta, askerin de temsil düzeyi tuğgeneral seviyesine indirilirken bazı toplantılarda tuğgeneralleri albaylarların temsil ettiği de oldu.

Gelinen noktada kurulun bir sıkıntıya yol açtığını, bu sıkıntının daha Üçcan, AKP iktidarı ardından Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na çağrıldığında kendini göstermeye başladığını belirtmeli.

AKP’liler kurulun kaldırılmasını ima etmiş, Üçcan ise ‘Bu ihtiyaç var ki bu kurul kuruldu ve bugün de devam ediyor. Eğer ihtiyaç yoksa, takdiri siyasidir; karar sizlerin elindedir, bizler memuruz’ yanıtını vermişti.

Üçcan
’ın dediği gibi, ihtiyaç kalmamışsa kurulun dağıtılması gerekiyor.

Aksi durum söz konusu ise, o zaman da, kurulun etkinleştirilmesi şart.

Yoksa, irticanın YAŞ bildirilerine girmesine sürpriz olarak bakmamalı.

Üstelik etkinliğin, geçmişte yaşanan, komik denebilecek bazı uygulamalarla değil hukuk çerçevesinde yapılmasına askerin itirazı da söz konusu edilmiyor.
Yazarın Tüm Yazıları