Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Erdoğan’dan CEO’lara 17 Aralık ev ödevi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi akşamı Avrupa Sanayiciler Yuvarlak Masası (ERT) üyelerine bir yemek verdi.

Yemekte, Unilever CEO’su Antony Burgmans başkanlığındaki işadamları arasında Carlsberg, Volvo, Tuborg, Marshall, BP, Phillips, Lafarge, Fiat, Siemens, Pirelli, Tofaş, Delta ve Roche’un başkan ve CEO’lar vardı.

Yemeğe, ERT’nin Türkiye temsilcisi Bülent Eczacıbaşı da katıldı.

Erdoğan, Avrupa’nın devlerini bir arada bulunca ağırlığı AB konusuna verdi.

Başbakan, ekonomik göstergelerdeki iyileşmeleri aktarıp işadamlarına, Avrupa kamuoyunu rahatlatacak bilgiler verme yoluna gitti.

70 MİLYON SADECE ENDİŞE KAYNAĞI MI?

Erdoğan,
serbest dolaşım ve göç konusunda Avrupa’da yaratılan korkuya üzüldüğünü belirtirken, ‘Türkiye’nin 70 milyonluk nüfusu AB için sadece ve sadece bir endişe kaynağı mı olmalı?’ sorusunu yönetti.

Ardından da AB’nin gelecekteki insan gücü açığını kapatmada Türkiye’nin çok önemli bir rol oynayacağını anlatıp, ‘Şunu çok samimi söylüyorum; bu sefer beden değil, beyin gücüyle katkı sağlayacağız’ iddiasını dile getirdi.

Erdoğan, göç endişesine de ilginç bir örnekle yanıt verdi:

‘AB ülkelerinde yaşayan pek çok vatandaşımız, burada gerekli imkanları temin ettiği anda, kesinlikle Türkiye’ye döneceklerdir. Sağlayanlar zaten dönüyor. Almanya’dan kesin dönüş yapanlarla şu anda orada yaşayanların aynı sayıda olduğu hesaplanmaktadır. Yani 2.5 milyon kişi. Böyle bir sirkülasyon söz konusu. Yaşanacağı söylenen göç hareketi beklendiği kadar korkunç olmaz.’

VERGİ AFFI YANLIŞ

Türkiye’nin gerekli standartlara ulaşmadığını söyleyenlere ‘fantezi üreticileri’ eleştirisi yapan Erdoğan, ‘Türkiye AB’ye bir el uzatmıştır’ dedikten sonra çok sevdiği şarkının bir dizesini okur gibi konuştu:

‘Aynı çatı altında beraberce geleceğe yürümek istiyoruz.’

Erdoğan
finalde, ‘Şimdi tek beklentimiz, Helsinki Zirvesi’ndeki ‘gecikmeksizin müzakerelere başlanır’ ibaresinin 2005’in ilk yarısında gerçekleşmesidir’ diyerek gönlündeki tarihi söyledi.

Sözlerine noktayı, ‘Biz ödevimizi yaptık. Şimdi sıra Avrupa’da’ cümlesiyle koyan Erdoğan, konuklarına dönerek, ‘Bu konuda desteğinizin sürmesini bekliyoruz. Bu da benim size ev ödevim’ esprisini yaptı.

Başkan Burgmans’ın, ‘Türkiye’de bir sessiz devrim yaptınız. Üyeliğinizi desteklemeyi sürdüreceğiz’ sözleriyle ödevi kabulü Erdoğan’ı mutlu etti.

Yemekte yabancı sermaye konusu da gündeme gelince Başbakan aldıkları kararları sıralayıp teşvik tedbirlerine değindi.

Burgmans ise aradıklarının teşvik değil, istikrarlı ekonomi ve dinamik pazar olduğuna belirterek, ‘Türkiye’de vergi oranları yüksek’ diye yakındı.

Erdoğan, bu yakınmaya Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a, ‘Ne dersin Sayın Bakan, artık vergi hiç almayalım’ esprisi yaparak yanıt verdi.

Burgmans bu espriyi, ‘Yapılan vergi afları yanlış’ diye karşılasa da yemeğin soğuk değil, sıcak bir atmosferde tamamlandığını söylemeliyiz.
Yazarın Tüm Yazıları