Demir eksikliğini önemseyin

Demir eksikliği önemli bir sağlık sorunudur. Kadınlarda daha sık görülmektedir. Kadınların demir ihtiyaçları erkeklerden daha fazla, demiri depolama yetenekleri ise çok düşüktür.

Kadınların günlük demir ihtiyaçları 15 mg, erkeklerin 10 mg’dır. Demir depolama kapasitesi kadınlarda 4mg/kg, erkeklerde 14 mg/kg dır.

DEMİRİN başlıca kaynağı sanıldığı gibi ıspanak değil, kırmızı ettir. Kolesterol ve doymuş yağ korkusuna kapılıp kırmızı eti beslenme planınızdan tamamen dışlarsanız demir eksikliğine kolay yakalanırsınız. Bu nedenle kolesterol yüksekliği sorununuz da olsa haftada bir kez yağı iyice temizlenmiş 100-150 gram kadar kırmızı et tüketmekte fayda var. Demir eksikliğini vejetaryenlerde ve kırmızı eti dışlayan bir beslenme planını ısrarla sürdürenlerde yüksek oranda görülmesi kaçınılmaz bir durumdur. Demir eksikliğinin bedeninizdeki ilk etkisi, demir eksikliği kansızlığıdır.

Demir eksikliği kansızlığı, çok sık görülen, belirtilerinin sıradanlığı ve yavaş oluşumu nedeniyle çoğu kez gözden kaçan ciddi ve yaygın bir sağlık sorunudur. Çarpıntı, halsizlik, yorgunluk, tırnaklarda kırılma, çukurlaşma, uyku sorunları, performansta düşme, dikkat ve bellek azalması, baş dönmesi ve baş ağrısı başlıca belirtilerdir. Yutma güçlüğü, dilde yanma ve düzleşip kızarma, dudak kenarlarında çatlaklar da demir eksikliği kansızlığına eşlik edebilir.

TEŞHİSİ ÇOK KOLAY

Doktorunuz, teşhis için hemoglobin, hematokrit testleri ve takiben de serum demir düzeyi, demir bağlama kapasitesi, transferin satürasyon oranı ile Ferritin düzeylerinin tetkikinden yararlanır. Sadece demir eksikliğini belirlemek ile yetinmez, demir eksikliğini oluşturan nedeni de belirlemeye çalışır.

Demir eksikliği yaygın ama gözden kaçan bir sağlık sorunudur. Özellikle kadınsanız ve yorgunluk, saç ve tırnak sorunları varsa, sık tekrarlayan enfeksiyonlar baygınlık, baş dönmesi, kulak çınlaması ve çarpıntı yakınmalarınız mevcut ise öncelikle demir eksikliğinden kuşkulanmalısınız. Bu tedavisi kolay sağlık sorununun can sıkıcı belirtilerinden kurtulmak için ne miktarda ve ne süre ile demir kullanacağınıza doktorunuz karar verecektir.

UNUTMAYIN

Demir eksikliği nasıl oluşur

Demir eksikliğine yol açan en önemli nedenin kan kaybı olduğunu bilmelisiniz. Demir eksikliğine erkeklerde mide bağırsak sisteminden kaynaklanan gizli kanamalar, kadınlarda periyodik dönemlerdeki fazla miktardaki kan kayıpları neden olmaktadır. Demire olan ihtiyacın artması (büyüme çağındaki çocuklar, gebelik) demirin yetersiz alınması (vejetaryenlik) veya demir emiliminin bozukluğu da demir eksikliğinden sorumlu olabilirler.

BİR ÖNERİ

Kötümser bir bakış açısı yaşamdan haz almanın, keyfin ve umudun düşmanıdır. Sizi geleceğinize ilişkin olumsuz beklentilere sürükler. Sağlığınızı kötü yönde etkiler. İyimser bir insan kişisel yetenekleriyle önemli farklar yaratabileceğine inanır. Hayata daha çok bağlanır. Kendi değerlerinin gücünün farkındadır. Neyin olamayacağına değil neleri yapabileceğine odaklanır. Bütün bunlar olumlu insanların geleceğe daha çok güven duymaları, endişelerini azaltmalarına yol açar. İyimserliğin uzun ve sağlıklı bir yaşamı kolaylaştırması ondandır. Aslında stres ve endişe ile ilişkili hastalıklardan çoğunun nedeni gerçek durumdan daha çok gerçeklik hakkında kendimize anlattığımız ve inandığımız hikayelerdir. En kötümser hikayeleri bile iyimser hikayelere çevirme yeteneğimiz olduğunu unutmayın! (Robert Ornstein ve David Sobel - Healthy P leasures)

GREYFURT SUYUYLA BİRLİKTE İLAÇ DA ALIYORSANIZ DİKKAT

Greyfurt suyu bazı ilaçların etkisini fazlalaştırıp toksik etkilerini kolaylaştırmaktadır. Sadece bir su bardağı kadar greyfurt suyu ile bile bu sorunu yaşayabilirsiniz. Greyfurt suyu ile birlikte kullanmanın sakıncalı olabileceği ilaçlardan başlıcalarını bir kenara not edin:

Kan basıncını arttıran bazı ilaçlar: İçeriğinde Felodipin, Verapamil, Nisoldipin bulunanlar,

Kolesterol düşürücü statin grubu ilaçlardan bazıları: Simvastatin, Lovastatin ve Atorvastatin ihtiva eden statin grubu kolesterol düşürücü ilaçlar.

Bazı trankilazanlar (Diazepam, Triozolam, Buspiron), bazı antiepileptikler (Tegretol), bazı depresyon giderici ürünler (Sertralin)

Ve diğerleri... Bir antihistaminik olan Terfenadin, kalp ritim bozukluklarını gidermede kullanılan Amiadorane, sindirim sistemi sorunlarında kullanılan Cisaprid, cinsel sorunlarda yararlanılan Sildenafil...

Bizim önerimiz, daha güvenli bilgiler oluşana kadar yukarıda etken-aktif maddeleri belirten bir ilacı kullandığınızda greyfurt suyu yerine portakal suyunu tercih etmenizdir. Greyfurt suyu içilmesinden 12 saat sonra bile bu zararlı etkileşimin sürebileceği belirtilmektedir. Yukarıda belirtilen ilaçlardan birisini kullanıyorsanız ilacınızı değil greyfurt suyunu portakal suyu ile değiştirmenizdir!
Yazarın Tüm Yazıları