Cildinizi kışa hazırlayın

Günler kısalıp geceler uzamaya başladı, soğuk ve karlı günler geldi. Değişen iklim koşullarının organ ve sistemlerinizi, öncelikle de cildinizi etkileyeceğini bilmelisiniz.

Kış aylarının değişen iklim koşullarının cildinize yapacağı olumsuz etkileri önlemeye veya azaltmaya çalışmalısınız. Kış aylarında da sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmak için yapabileceğiniz kolay ve etkili pek çok şey var.

Ölü hücreleri temizleyin: İşe yaz döneminden kalan ve cildinizin üzerini bir tabaka şeklinde kaplayan ölü hücreleri temizlemekle başlayın. Vücut ve yüzünüzü ölü hücrelerden arındırırken daha bol nemlendirmeyi ve bakımını iyice yoğunlaştırmayı unutmayın.

Yağ oranı yüksek ürünlere geçin: Kullandığınız sabun ve cilt temizleyicilerini daha çok yağ içeren benzeri ürünlerle değiştirin. Daha çok yağ içeren cilt ürünlerinin içeriğinde fosfolipit, lesitin, esansiyel yağ asitleri, petrolatüm içerikleri gibi maddeler olmalıdır.

Cildi daha çok nemlendirin: Gliserin, lanolin ve benzeri maddeleri içeren nemlendirici ürünlerden kış aylarında daha sık yararlanın. Mümkünse 15 koruma faktörlü bir nemlendirici ürün seçmeli veya nemlendiricinizden sonra güneş koruyucusu bir krem uygulamaya çalışın.

Ortamın nemini arttırın: Evinizde veya ofisinizde kurumaya karşı önlem alın. Su dolu ve derin olmayan bir kabı odanızda veya ofisinizde nemli hava yaratmakta kullanın. Havadaki nem miktarı arttıkça cildinizdeki buharlaşmanın azalacağınınem oranının korunacağını unutmayın.

Daha çok su için: Cildinizden nem kaybını kolaylaştıran kafeinli içecekleri ve alkolü mümkün olduğu kadar azaltın. Daha çok su için. Bitkisel çayların cildi olumlu etkileyen güçlerinden de yararlanın.

Yağ bazlı ürünler kullanın: Kayak yapmaya veya yüksek rakımlı yerlere tatile giderken cildinize su bazlı donabilen ürünler yerine yağ bazlı formülleri uygulayın. Kullandığınız koruma faktörünün miktarını da biraz daha yükseltin.

Doğru beslenin: Beslenmenin cilt sağlığınızda önemli etkileri olduğunu unutmayın. E ve A vitaminlerince zengin, temel yağ asitleriyle yüklü besinleri daha fazla tüketin. Gerekiyorsa omega-3 ve omega-6 içeren besin desteklerinden (Evening primrose oil) desteklerinde yararlanın.

Maskeden yararlanın

Kolay hazırlayabileceğiniz etkili ve ucuz bir yüz maskesi formülünü bir kenara not edebilirsiniz:

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı süt

2 yemek kaşığı pişirilmiş balkabağı veya

1 yemek kaşığı muz

Karıştırıp mikserden geçirin ve hemen yüzünüze uygulayın, 15 dakika bekleyin ve yüzünüzü temizleyin. Bu karışım kış aylarında cilt kuruluğuna karşı yararlanabileceğiniz etkin bir maskedir. Unutmayın! Kış aylarında iyi bakılan bir cilt, yaz güneşinin yıpratıcı etkilerine daha çok dayanacaktır...

BİR BİLGİ

Kalın bele dikkat!

Metabolik sendromunun şişmanlık, şeker hastalığı ve hızlanmış damar sertliği ile ilişkisi bilinmektedir. Metabolik sendromun ülkemiz için ciddi bir sağlık tehdidi olduğu biliniyor. Türk Kardiyoloji Derneği, halkımızda erkeklerin yüzde 31’inde, kadınların yüzde 43’ünde bu sendromun bulunduğunu tahmin etmektedir. Bu değerler, 30 yaş ve üzerindeki toplum kesiminin 5,3 milyonu kadın olmak üzere yaklaşık 9,2 milyonunda metabolik sendrom olduğu anlamına gelmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin temel tetikleyiciler olarak rol aldığı bilinen, sağlığınız ve yaşam kaliteniz için ciddi anlamda bir tehdit haline gelen bu soruna karşı hepimizin duyarlı olmasında fayda var. Yapacağınız şeylerse kolay ve etkili! Beden kitle indeksinizi dikkatle izleyecek, 22-26 aralığında tutmaya gayret edeceksiniz. Yılda 2-3 kez bel çevrenizi ölçüp kadınsanız 88, erkekseniz 100 cm’nin altında tutmaya (Dr. M. Tuzcu’nun önerisi erkeklerde de 90 cm ve altına çekmektir) çalışacaksınız. Düşük glisemik indeksli besinlerden oluşan düşük karbonhidratlı ve az yağlı (low carb, low fat), yağı az hayvansal proteinlerinden ve bitkisel proteinlerden zengin bir beslenme planı uygulayacaksınız. Yaşamınızda egzersize ve sıradan günlük aktivitelere daha çok yer ayıracaksınız. Ve belli aralıklarla kolesterolünüz, trigliserid ve kan şekerinizin hangi düzeylerde olduğunu araştıracaksınız! Bu kolay ve etkili öneriler ve yaşam biçimi değişimleri ise size şeker hastalığından, koroner kalp hastalığına bağlı kalp krizlerinden, inmeden, hipertansiyondan koruyacak!
Yazarın Tüm Yazıları