Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Devlet ekmek kapısı değil

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, devletin artık emniyet, eğitim, sağlık ve yargı gibi zorunluluk arz eden hizmetlerin dışında, hemen hemen hiç istihdam yaratmadığını söylüyor.

Devletin personel politikasının tepesindeki isim olan Şahin, buna rağmen Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) katılanların milyonu geçtiğini belirtiyor.

Bir önceki sınavın 1999 yılında yapıldığını, önceki hükümetin bunun süresini iki yıl uzattığını, yasa gereği yeni uzatma mümkün olmadığı için geçen yıl kendilerinin de sınav açtığını aktaran Şahin, sınav sonuçlarından pek de memnun değil; mutsuz demek de mümkün.

BEŞ BİNDE BİRLİK ORAN

Şahin,
daha önce açıklanan sonuçlarla ilgili, çalışacak yaşa gelmiş insanın eğitim düzeyi ile ilgili düşündürücü ayrıntılar veriyor.

‘Biliyor musunuz yaklaşık bir milyon 660 bin katılımcı arasında 95-100 puan aralığını yakalayan kaç kişi var?’ diye soruyor ve üzüldüğü rakamları alt alta sıralıyor:

Lise mezunu 1 milyon 47 bin katılımcının sadece 169’u.

Önlisans sahibi 236 bin katılımcının 75’i.

371 bin lisanslının (4 yıllık üniversite mezunu) 56’sı.

Şahin, bir başka düşündürücü sonucu da 182 bin öğretmenden sadece 37’sinin bu üstün başarıya(!) ulaşmış olmasını açıklayarak veriyor.

Şahin bu rakamları verdikten sonra, ‘Bu aralıktaki başarı neredeyse beş binde bir. Son derece üzücü. Demek ki okuldan çıkınca okumadan da, kitaptan da bağımızı koparıyoruz. Maalesef, insanımızı iyi yetiştiremiyoruz’ diyor.

Şahin,
mağdur olmamaları, beklentiye girmemeleri ve masraf yapmamaları için alınacak personel sayısının da düşüklüğü nedeniyle 85 puan altında kalanların tercih yapmamasını önererek, şöyle konuşuyor:

‘Herkes şunu çok iyi bilsin ki; artık, devlet kapısı ekmek kapısı olmaktan çıktı. Bu artan nüfusa devletin iş bulması mümkün değil. Devlet dil bilen, bilgisayarı iyi kullanan, mesleğinde iyi olan kalifiye elemen almak durumunda. Yani öyle geçmişteki gibi, ‘Ne olsa yaparım’ anlayışı devlette bile son buldu.’

KAMU REFORMU GELECEK YILA KALIYOR

İstihdam sorununun özel sektör eliyle çözülmek durumunda olduğunu, Türkiye’de son yıllarda yapılanın da bu olduğunu kaydeden Şahin, vatandaşın önündeki tek yolu devleti, özel sektörü geliştirecek politikalara ağırlık vermeye zorlaması diye görüyor.

Şahin, devletin de kendisini yeniden yapılandırmasının şart olduğunu, Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği Kamu Reformu Yasası’nı bu nedenle çok önemsediklerini söylüyor.

Yasanın yeniden ele alınması için 17 Aralık’taki AB zirvesini görmek gerektiğini anlatan Şahin, müzakere tarihi alınmasından sonra Anayasa’da bazı yeni değişiklikler yapmak gerekeceğini anımsatıyor.

Şahin, yasanın gelecek yıla kalacağının işaretini de şöyle veriyor:

‘Reformun hayata geçmesi için Anayasa’nın kamu hizmeti görevlileri ile ilgili 128 ve 129’uncu maddelerinde değişiklik yapılması gerektiği; aksi takdirde yasanın Anayasa Mahkemesi’nden dönebileceği belirtiliyor. Bu nedenle iki maddeyi AB için gerekli olanlarla birlikte değiştirip, Kamu Reformu Yasası’nı ondan sonra Meclis’te yeniden ele alırız.’
Yazarın Tüm Yazıları