Duygusal detoks zamanı

Yaşamınızı keyifli, huzurlu ve neşeli bir hale getirmeniz sizin elinizdedir. Bunun için yapmanız gerekenlerin ne kadar kolay ve sayıca ne kadar az olduğunu görünce şaşıracaksınız!

Bu küçük ama etkili ve zarif yaşam biçimi değişimleri, hayatınızı dingin ve sevgi dolu bir yer yapacaktır. Hayatınızı etkileyecek o büyük değişiklikleri yaratacak küçük adımları atmanız için bayram günleri önemli fırsatlardır.

ÖZELİKLE duygusal değişimleri yapabilmeniz için bayramlar çok iyi zaman dilimleridir. Bu kısacık sürede kırgınlık, kızgınlık, nefret ya da düşmanlıktan, acı özlem ve yalnızlıktan kolayca kurtulabilirsiniz. Yapacağınız tek şey, bayram günlerini birer duygusal detoks günlerine çevirmeye karar vermektir. Alacağınız şaşırtıcı sonuçlara şimdiden hazır olun!

Ramazan Bayramınızı kışa başlarken gerçek bir ‘ruhsal detoks’ süreci haline getirebilirsiniz. Beyninizi tıka basa dolduran olumsuz duygulardan kurtulabilir, iç dünyanızı biraz olsun hafifiletip size yük olan sıkıntılı duygulardan arınabilirsiniz.

Bayram günlerinde uzun zamandır ertelediğiniz ama çok ihtiyaç duyduğunuz ‘içsel yolculuklara’ daha rahat çıkabilirsiniz. Bu yolculuklarda kendinizle yüzleşip hesaplaşabilirsiniz. Kendi doğrularınızı yeniden keşfeder, sizi hafifeletecek kararlar alabilirsiniz. Biraz daha dikkatli davranabilirseniz bu yolculuğu bir huzur yolculuğu haline bile getirebilirsiniz. Hayatı çılgın bir koşu gibi görmekten vazgeçebilir, yapamadıklarınızın tümüne yetişme yanlışlığını bırakıp el frenlerinizin varlığını yeniden farkedebilirsiniz.

Sevdiğiniz ama çoktan bir kenarda unuttuğunuz arkadaşlarınızı, dostlarınızı, akrabalarınız ve aile büyüklerinizi aramak, bir kahve içimi ziyaretler yapıp yeniden onlarla kucaklaşmak, hatırası bol, lezzeti doyumsuz zamanları paylaşmak olanağı bulabilirsiniz.

BAYRAMLAR PUSULALARDIR

Büyüklerinizin gönlünü alma, aidiyet duygusunun dingin ve güvenli havasını teneffüs etme fırsatı yaratabilirsiniz. Bayram günlerinizi uzun süredir kaybettiğiniz kendinizi bulabilmek için de iyi ve keyifli günlere çevirmeniz de mümkündür. Yaşamınızda uzun süredir hissettiğiniz ama tanımlayamadığınız eksikliklerin adını koyabilir, yitip giden en önemli şeyin belki de kendiniz olduğunu fark edebilirsiniz.

Bayramlar, olmanız gereken yerden farklı bir yerde bulunduğumuzda kullandığımız pusulalardır. Yürümeniz gereken yolun dışında bir yolda yürüyüp farklı bir yöne yöneldiğinizde elinize verilen yol haritalarıdır. Bayramların yaşarken önemlerini pek fark etmediklerimizi ziyaretle başlamasının, ruhumuzu büyüklere saygı, küçüklere sevgi ve ille de mutlulukla doldurmasının, tatlılarla şekerlerle tatlandırılmasının sebebi elimize tutuşturulan pusulaya daha çok sarılmamız içindir.

Bu bayram uzun veya kısa, evinizde ya da dışarıda bir yerde, ama mutlaka tatil yapın. Nereye giderseniz gidin, ama önce iç dünyanıza şöyle bir uğramayı, duygusal bagajınızın toksik-kirli yanlarını (öfke, kıskançlık, nefret, korku, endişe) olabildiğince boşaltıp iç dünyanıza temiz keyifli ve neşeli duygular yüklemeyi unutmayın. Bu bayramı biraz daha duygusal arınma kürü haline çevirmeye bakın. Bayramın hepinize ‘kayıp kendinizi’ bulma fırsatını daha çok vermesi ve bagajınıza daha çok sevgi, huzur, neşe, sağlık ve bolluk yüklemesini diliyorum!

KÖTÜ HABER

TV dizileri cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilir

Televizyon dizileri cinselliği olumsuz etkileyebilir. Michigan Universitesi’nde yapılan bir çalışmada televizyon filmlerinin erkekte ve kadında farklı hormonal yanıtlara yol açabileceğini gösteren bulgular saptandı. Bazı filmlerin erkeklerde cinsel arzuları güçlendirirken güç ve baskınlık duygusunu tetikleyen testosteron hormonunun yapımını arttırdığı, bazılarının ise kadın ve erkekte cinsel arzudan çok arkadaşlık ve dostuk ilişkilerini güçlendiren progesteronu çoğalttığı gösterildi. Testosteron salgılanmasını arttıran filmlerin en tipik örneği mafya hikayelerini konu alan ‘Baba’ (The Godfather: Bölüm 2 ). Ülkemizde çok yüksek izleme oranlarına ulaşan mafya yaşamını konu alan sertlik yanlısı dizilerin gördüğü olağanüstü ilgi de testosteron salgılanmasındaki artışın etkisi olabilir!

AKLINIZDA OLSUN

Düzenli balık tüketin

Düzenli balık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Balığın daha bol ve ucuz olduğu kış aylarında kalbinize biraz daha sağlık kazandırmayı düşünmenizde fayda var.

Ayda 1-3 kez balık tüketimi

Kalp hastalığı riskini yüzde 11 azaltmaktadır.

Haftada 1 kez balık tüketimi

Kalp hastalığı riskini yüzde 15 azaltmaktadır.

Haftada 2-4 kez balık tüketimi

Kalp hastalığı riskini yüzde 23 azaltmaktadır

Haftada 5 kez ve daha fazla balık tüketimi

Kalp hastalığı riskini yüzde 38 azaltmaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları