Türkiye'ye gelen Ezidilerin dramı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye gelen Ezidilerin dramı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 16:24

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ele geçirdiği Sincar’dan kaçtıktan sonra önce Suriye’de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava, buradan da Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçen Ezidilerin Türkiye’ye dağlık alanlardan gelişlerinde yaşadıkları dram devam ediyor.

Haberin Devamı

Irak Kürt Bölgesi'nin Metina ve Sinaht bölgelerindeki dağlık alanları aşarak Şırnak’ın Uludere, Beytüşşebap ilçelerine bağlı köylere ulaşmaya çalışan binlerce Ezidi’den özellikle yaşlı, çocuk ve zayıf olanlar yollarda bayılıyor.

Sınırı geçip Türkiye tarafına geçen Ezidilere ise ilkyardımı köylüler yapıyor. Ezidilere su ve yiyecek götüren köylüler, evlerinde misafir ediyor, durumu ağır olanlar ise hastanelere gönderiliyor.

Ezidiler Türkiye’ye geçip köylerde bir süre dinlendikten sonra bu kez HDP’nin oluşturduğu görevliler tarafından Şırnak merkez ile Cizre ve Silopi ilçelerinde kendileri için ayrılan yerlere yerleştiriliyor.

Ezidilerden Heci Ehmed, ailesinden 45 kişinin öldürüldüğünü belirterek, "Çocuklarımızı da katlettiler. Erkekleri öldürdükten sonra kadınları yanlarında götürdüler" dedi.

Haberin Devamı

Berivan Mısto adlı Ezidi ise, 23 gündür yollarda olduklarını belirterek, "Çok eziyet gördük, çok yorulduk, çocuklarımız açlıktan ağlıyorlar. Amcam, babam, kardeşim hepsi dağda kaldı. Biz kaçarken çatışmalar sürüyordu" diye konuştu.

Kasım Hiso adlı Ezidi ise, "IŞİD sadece Ezidileri değil Telafer’den kaçan Türkmenleri de katletti. Arap olan komşu köyler de IŞİD saflarında bize saldırdı. Arap komşularımız köylerimizi talan etti. Canımızı zor kurtardık" dedi.

http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/galeridetay/86499/4369/1/27108913/turkiyeye-giren-ezidilerin-drami

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!