Başbakan Rize’de üç gün açılış yapıyor İslam’da israf haram değil mi

ÖNCE bir Rizeli okurumuzu dinliyoruz: ‘BAŞBAKAN Erdoğan, Rize’nin Güneysu’daki konağını çok seviyor, fırsat buldukça geliyor.

Başbakan perşembe akşamı Trabzon üzerinden ilçesine geldi, pazar akşamına kadar yoğun bir programı var. Bu nedenle yarın oynanacak Çaykur Rize-Sakaryaspor maçının saati üç kez değişti. Normal olarak 14.00’te yapılacaktı, sonra 17.00’ye alındığı söylendi, sonunda da 18.30 oldu. İftar saatine göre ayarlandığına göre karşılaşmayı Erdoğan da izleyecek demek ki...

Başbakan’ın üç günlük Rize gezisine 8 bakan ve 30 milletvekilinin katılacağı söyleniyor burada. Belki bugün gelirler. Dünkü Fındıklı ilçesini ziyarette yanında sadece Cemil Çiçek vardı.

Vakıflar İlköğretim Okulu’nun açılışını yaptı, Fındıklı’da ilçe başkanı Şaban Yılmaz’a taziyette bulundu. Bugün Rize’de üç aydır faaliyette bulunan adliye binasının (sarayının) açılışını yapacak Başbakan’ın yarın gideceği Mesut Yılmaz’ın memleketi Çayeli gezisine dikkat çekmek isterim.

Oraya tam bir gününü ayırdı Başbakan. AKP yeni ilçe binasını, Devlet Hastanesi’nin ek hizmet binasını; ayrıca Milli Eğitim’in Türkiye’de dört tane bulunan Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve İshakoğlu ailesinin yaptırdığı Denizcilik Meslek Lisesi’ni açacak... Bunlar Mesut Yılmaz ailesine, sizin yapmadıklarınızı biz yapıyoruz yollu bir mesaj olabilir.’

Ankara’dan bir bürokrat da şöyle diyor:

‘Geçen hafta Denizli’de Adliye Sarayı’nın açılışında idik; bu hafta Rize’ye gidiyoruz. Talimat yüksek yerden; yargının üst düzeyi, Adalet ve Bayındırlık Bakanlığı’nın müsteşar, müsteşar yardımcıları ile ilgili ve ilgisiz tüm genel müdürleri Rize’de olacağız... Ulaşım, harcırah gibi ödemelerin dışında, zaman kaybına da yol açmıyor mu bunlar? AB’de açılış ve törenlerin şov halinde yapıldığını hiç gördünüz mü? Yarın bu konuda da fırça yersek biraz yüzümüz kızarmaz mı?

İslam’da israf haram olduğuna göre kutsal ramazan ayında bu tür geniş katılımlı açılışlara gerek var mıdır?

BERLİN’DE BU KİRA

Bu vesile ile bir notu da size aktarayım. Berlin’deki TÜRKEVİ’ne (400 metrekare) ayda 18.000 Euro verilmesi bu ülkeye çok pahalıya patlamıyor mu? Bu kadar yüksek bir bedelle kira sözleşmesi talimatını kim vermiştir? İsraf derken aklıma geldi.’

Tüzmen gümrükleri neden sevmiyor

GÜMRÜKLER
ne yazık ki sahipsizdir. Kürşad Tüzmen, ihracat ve ithalatı izlediğinden yeterince bu müsteşarlığa zaman ayıramıyor. Belki de gümrüklerin kendisinden alınmasını istiyor.

Hürriyet’te dünkü ‘İki gümrük müfettişi Ladin’in evinde kaldı’ haberi bizi hiç şaşırtmıyor.

11 ay önce bir gece ansızın Gümrük Başmüdürlükleri’ne yapılan atamalar büyük yankı uyandırmış; huzursuzluk had safhaya varmıştı.

Gümrük üst yönetiminin adları bazı olaylara karışıyor; görevler vekaletle yönetilmeye çalışılıyor.

Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer hepsini elinin tersiyle itti; hiçbirini onaylamadı. Çünkü Sezer’in elinde ‘sakıncalı’ olduklarına dair devletin çeşitli belge ve bilgileri vardı.

Bugünkü manzaraya bakar mısınız, müsteşar, müsteşar yardımcısı iki genel müdür, beş genel müdür yardımcısı ve 11 başmüdürlük vekaletle yönetiliyor. Dünyanın neresinde görülmüştür böyle bir kurumda bu kadar çok vekalet...

Bakan Tüzmen’in dışladığı eski Müsteşar Nevzat Saygılıoğlu kendisini müsteşarlıktan dışarıya zor attı.

Bir yıl önceki 18 başmüdürlükte vekalet görevlendirmeler tartışma yaratırken, bundan bir süre önce de Cumhurbaşkanlığı’na 10 dolayında atama kararı gönderildiğini öğrendik.

Bursa, Mersin, Gaziantep, Ankara, İzmit, Antalya, Malatya, Samsun, Trabzon, Gürbulak ve Sarp’a (bunlar boştu) yapılmak istenen yeni atama kararnameleri Köşk’e tek tek gönderildi... Ancak Cumhurbaşkanı hiçbirini imzalamadı, geri gönderdi. ‘Vekalet’ atamalar sorun üzerine sorun yarattı. Yürütmeyi durdurma kararı alan Lütfü Ekinci’nin (Mersin) yerine nasıl atama yapılabiliyor?

Gümrük Müsteşarlığı hiç bu kadar sahipsiz kalmamıştı.

10 Kasım önerisi

10 Kasım, Atatürk’ün ölüm yıldönümü ve aynı zamanda mübarek Kadir Gecesi... Bu nedenle camilerde özel olarak mevlit okutulmasını, günün önem ve anlamına uygun olarak başta Diyanet’ten sorumlu bakan olmak üzere bütün müftülerin bizzat Atamız için hutbe okumasını tavsiye ederim.

Tayfun AKÇADAĞ

Kampanya açalım

HAKAN Canıdemir’e yapılan gasp (kapkaç!), olayın tanıkları ifade vermedikleri için kaza olarak değerlendirilmiş. Bu ne demek! Buyrun bu ülkede istediğinizi yapın, kimse size dokunamayacak mı? Polis topyekün harekete geçmeli, suçluların mutlaka yakalanıp cezalandırılması acilen gerekiyor. Gerekirse bir kampanya başlatılmalı ve böylece yetkililer buna zorlanmalıdır.

Nilufer ŞEKER ONURSAL

TRENDE
bali çekenler, geçen gün olduğu gibi insanları hareket halindeki trenden aşağıya atanlar, neredeyse hergün tren taşlayanlar... Ve bütün bu kepazelikleri sadece seyretmekle yetinip önlem almayan TCDD... İşte Adapazarı trenlerinin hali.

S.S


Biliyor musunuz

GAYRİMENKUL alım satımı ve kiralamada emlak komisyoncusunun ‘kaparo’ alma yetkisinin olmadığını... Her zaman şeffaf bir anlayışla görev yapan, ÇATOY diye bilinen araç takip olay yeri programını Türkiye’de ilk kez uygulamaya sokan Çorlu Emniyet Müdürü Ulvi Akcan’ın, AKP’nin Kayserili olan Çorlu İlçe Başkanı’nın girişimleri sonucu görevden alınıp Tekirdağ’a gönderildiğini... Sakarya bölgesinde mısır hasadından sonra tarlaların yine yakıldığını ve İl Tarım Müdürlüğü’nün bu konuda bir mücadele göstermediğini...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

ÇORUM
Adliyesi’nde ramazanda Adalet Bakanlığı’na bağlı müfettişler görev yapmak üzere geldiler. Fakat hafta sonu, hatta gece 01.00’lere kadar personeli çağırıp çalıştırıyorlar. Bunu yapmaya hakları var mı? Hafta sonu herkesin işi var; özellikle de kadın memurların... Memura zam vermeye eli titreyen hükümetin, bu şekilde angarya iş yaptırmaya hakkı yoktur. 4857 sayılı İş Kanunu açıktır. Hakim ve savcılar terfi ve atamaları yüzünden seslerini çıkartamıyorlar; zaten hafta sonu ve gece çalışmalarına katılmıyorlar. Sadece alt kademe memurlara iş kalmaktadır.

M.K.-ÇORUM

GÜNÜN SÖZÜ

‘Çocukların hukukun koruması altına alınması için geçerli olan nedenler, talihsiz köleler olan hayvanlar için de geçerlidir.’

(John Stuart Mill)
Yazarın Tüm Yazıları