Borsadan yerli kaçıyor yabancı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Borsadan yerli kaçıyor yabancı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2014 01:14

Borsa İstanbul'da portföy büyüklükleri 65 milyar doları aşan ve her geçen gün artan yabancı yatırımcılara karşın yerli yatırımcı sayısı hızla gerilemeye devam ederek 6 ayda 28 bin 543 kişi azaldı.

Haberin Devamı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2014 yılının ilk altı ayında yerli gerçek yatırımcı sayısı 28 bin 423 azalarak 1 milyon 66 bin 733'e düştü, tüzel kişi yatırımcı sayısının da 5 bin 64'ten 4 bin 912'ye gerilemesi dikkati çekti.

Merkez Bankası verilerine göre hisse senedi stokları 65 milyar doları aşan yabancı yatırımcıların sayısı ise yılın ilk altı ayında arttı.

Geçen yılın sonunda 5 bin 950 olan yabancı gerçek kişi yatırımcı sayısı bu yılın ilk 6 ayında 5 bin 891'e gerilese de yabancı tüzel kişi yatırımcı sayısının bin 299'dan bin 368'e yükseldiği görüldü.

Analistler, Borsa İstanbul'da yaklaşık son 5 senedir yapılan düzenlemelerin ve uygulamaların yabancı yatırımcıların ve kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmeye odaklı olduğunu, bu dönemde ihmal edilen yerli yatırımcıların sayısının ise azalmaya devam ettiğini belirtiyor.

Yılın ilk altı ayında Borsa'nın yatırımcısına yaklaşık yüzde 16 kazandırmasına karşın ortalamada her ay 4 bin 757 kişinin hesabını kapatmasının sektör açısından oldukça kritik olduğunu dile getiren analistler, Borsa İstanbul yönetiminin "bireysel yatırımcı olmasa da olur önemli olan kurumsal yatırımcı" düşüncesinin, kurumsal yatırımcı getirmeye yetmediğini ancak bireysel yatırımcıların kaçmasına neden olduğunu iddia ediyor.

Analistler, Borsa İstanbul'da önce işlem yapanların gizlenmesi ve aracı kurum dağılımının gün içinde görünmemesi gibi işlemlere yönelik adımların yanında, büyük halka arzlarda yerli yatırımcıya ayrılan payların azlığının, artan işlem maliyetleri ve işlem maliyetlerinde farkın büyüklerin lehine açılmaya devam etmesinin, derinliği az olan hisse senetlerinde yatırımcıları zarara uğratan manipülatif işlemler gibi unsurların küçük ve orta ölçekli yatırımcıları borsadan soğuttuğunu savunuyor. Borsa İstanbul yönetiminin ve Türkiye Sermaye Piyasası Birliği'nin hesabını kapatan yatırımcılarla ilgili acilen bir anket çalışması yapmasını isteyen uzmanlar, alınması gereken önlemler konusunda da bir çalışma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

"Kurumsal yatırımcı kimliklerinin borsadaki getirileri sınıfta kaldı"

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, bireylerin, kurumsal yatırımcıyı oluşturan yapı taşları olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizdeki kurumsal yatırımcı kimliklerinin borsadaki getirileri sınıfta kalmıştır. Bunda en önemli faktör ise kurumsal yatırımcıların getiri ile fark yaratabilmeleri için gerekli sermaye piyasası derinliğinin sağlanamamış olmasıdır" dedi.

Borsa İstanbul yönetimi tarafından yakın zamana kadar derinlik sağlama adına halka arzlarda niceliğe önem verildiğini, bunun da yatırımcıları bankalardan kredi bile alamayan firmalarla baş başa bıraktığını ifade eden Ünver, bu yanlıştan dönülmüş gibi görüldüğünü ancak alınması gereken daha çok yol olduğunu belirtti.

Borsa İstanbul'dan kimsenin kapanan hesaplarla ilgili olarak SPYD ve başka dernekleri arayıp hesap kapatan yatırımcılar hakkında görüş ve çalışma istemediğini söyleyen Ünver, tasarruf sahiplerini bilinçlendirmek ve borsa yönetimiyle SPK'nın, tasarruf sahipleriyle kendileri arasında köprü görevi kuracak sivil toplum kuruluşlarını desteklemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!