İsrail Fahri Konsolosu’na 'boykot' önerisi

Güncelleme Tarihi:

İsrail Fahri Konsolosu’na boykot önerisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2014 19:06

GAZZE’de yaşanan insanlık dramı kilometrelerce uzaktaki İzmir’de Ticaret Odası’nın da gündemine geldi, ilginç diyaloglar yaşandı.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi’nin konuşmasının ardından kürsüye çıkan Meclis Üyesi Necip Nasır, sert eleştirilerde bulundu ve İTO olarak İsrail mallarına boykot önerdi. Eskinazi ise İTO temmuz ayı olağan meclis toplantısı İsrail’in Gazze’ye yönelik müdahalesine ilişkin önemli bir tartışmaya sahne oldu.

Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın toplantıya katıldığı ancak açılış konuşmasını Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi’ye devrettiği görüldü. Eskinazi’nin güncel ve ekonomik konularına ilişkin yorumlarını aktarmasının ardından ilk sözü alan Meclis Üyesi Necip Nasır, Gazze’de yaşananları “insanlık dışı, canice olaylar” adlandırarak “Siyonist İsrail’i kınıyorum” dedi. İTO Meclisi’nin aynı zamanda “İzmir’in ticari parlamentosu” olduğunu belirten Nasır, “Bütün bunlar yaşanırken İzmir’in ticari parlamentosu ne yapabilir? İsrail mallarını boykot edebilir. Ben bu öneriyi 176 meclis üyesi arkadaşıma götürsem altına imza atacaklarına eminim ancak Yönetim Kurulu’nun takdirine bırakmak istiyorum” diye konuştu.

MECLİS KARARI İSTEDİ

Konuşmasında Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi’nin aynı zamanda İsrail Fahri Konsolosu olduğunu da hatırlatan Nasır, “Bu Meclis’te 176 üye ile bir karar alınırsa, bu sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın ilgisini çekecektir, ses getirecektir. 1492’de aynı zulme uğramış ve Osmanlıya sığınan Yahudi vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun yaşadığı İzmir’den bu sesin çıkması gerektiğine inanıyorum. Gözleriniz önünde çocuklarınız ölürken hiç bir şey elinizden gelmiyor. Gösterilecek tepki belki bir çocuğun ölümünü engelleyebilir. Kuran, ‘Zulme karşı sessiz kalanlar şeytandır’ der. Ben de ‘Zalimler için yaşasın cehennem’ diyorum” diye konuştu.

ESKİNAZİ: TÜM VAHŞETLERİ KINIYORUM

Yeniden kürsüye çıkan Başkan Yardımcısı ve İsrail İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi ise dünyadaki tüm vahşetleri kınadığını belirtti, boykot talebini ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) konuya ilişkin bültenini okuyarak yanıtladı. Eskinazi şunları söyledi: “Bugünkü dünyada savaş hiçkimsenin tasvip etmediği bir olay. Ne yazık ki bugün ülkemizin kuzeyinden güneyine her tarafı kaynıyor. Daha geçenlerde kuzeyimizde 200 küsur yolcuyu taşıyan bir uçak savaş dolayısıyla yere çakıldı. Günahsız insanlar katledildi. Güneyimize baktığımız zaman Irak’ta, Suriye’de yaşananlar maalesef hepimizin vicdanlarını yaralıyor. Vahşeti kınamamak bugünkü dünyada insanoğluna zaten yakışmıyor. Ben hepinizin önünde dünyada yapılmış bütün vahşetleri kınıyorum ve İzmir Ticaret Odası’nın da tüm vahşetleri kınadığını ve kınamakta olduğunu söylemek istiyorum.”

BOYKOT ÖNERİSİNE “TOBB” YANITI

Boykot konusuna da açıklık getirmek istediğini kaydeden Eskinazi, “TOBB’un boykot Türkiye ekonomisine zarar verir diye bir beyanatı var. Okuyayım. Burada yanlış bilgilerle, iftiraya varan suçlamalarla atılan bu adımlar öncelikle Türk ekonomisine zarar verecektir denilmiş. Açıklama ‘Kendi ekonomimize zarar verecek girişimler yerine, saldırıların durdurulmasına ve yardım ulaştırılmasına odaklanmalıyız’ diye devam ediyor. Bizim de yapmamız gereken bugün bu noktadadır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!