Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

AKP grup seçimleri

AKP Grubu, partinin ilk genel seçimlere kadar TBMM’de vitrini olacak isimlerini belirledi.

AKP’deki seçimin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kafasındaki planları hayata tam olarak geçirmesine olanak vermeyecek; ancak partide sıkıntı doğmasına da zemin yaratmayacak şekilde sonuçlandığını söylemek mümkün.

Bunda, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün de katkısı söz konusu.

Çünkü, Erdoğan’ın, koltuk sayısı kadar ismi gruba empoze etme düşüncesini Gül’ün, ‘Buna tepki oluşabilir. Listede tek delik dahi olsa büyütülebilir. En iyisi eskilerle birlikte iki katı aday önerelim, grup kendi seçimini yapsın’ uyarısı üzerine hayata geçiremediği belirtiliyor.

Böylece, en önemli koltuklar olan TBMM ve grup başkanvekillikleri için iki katı aday gösterilirken, diğer makamlara seçimde grup serbest bırakıldı.

KADINA YİNE GEÇİT YOK

Erdoğan,
TBMM Başkanvekilliği için hukukçular İsmail Alptekin, Sadık Yakut ile ilahiyatçı Nevzat Pakdil’in yanı sıra eski vali Atilla Koç, ‘AKP pişmemiş aşure’ diyen muhalif Mehmet Dülger ile Halide İncekara’yı da aday gösterdi.

Bir kadının Meclis Başkanvekilliği koltuğunda oturması AKP vitrini açısından ilginç olacaktı; ancak ciddi bir oy toplayamayan İncekara, aynı akıbetle karşılaşan Dülger gibi üçüncü turda çekilme yoluna gitti.

İncekara ile ilgili tercihi AKP Grubu’nun eğilimine mi, Erdoğan’ın, adayının arkasında güçlü durmamasına mı bağlamak yoruma tabi; ama Başbakan’ın, Dülger’e, ‘Bak arkanda destek yok’ dediğini söylemek mümkün.

Bu seçimin altı adayından sadece ikisi, Alptekin ve Pakdil, milli görüş geleneğinden geliyordu ve daha ilk turda seçildiler.

Dülger ve İncekara da üçüncü turda çekilince geriye, Koç ile dört eski DEP’linin salıverilmesini protesto amacıyla bildiri yayınlayan on bir AKP’li arasında yer aldığı için Erdoğan’ın şimşeklerini çeken Yakut kalmıştı.

Yakut’un seçilmesi için 20 oya ihtiyacı vardı ve bir tesadüf(!) oldu.

İkinci turda da Dülger’in arkasında duran 19 AKP’li, blok hareket ederek hem Yakut’u seçtirdi hem de Erdoğan’a karşı mesaj verme şansı buldular.

AKP, İLAHİYATÇI SEVER

Grup Başkanvekilliği’nde ise Faruk Çelik, Salih Kapusuz, Sadullah Ergin ve Eyüp Fatsa yerlerini korurken aralarına yeni olarak İrfan Gündüz katıldı.

Bu isimlerden Çelik, Gündüz, Fatsa Milli Görüş kökenli ve ilahiyatçı.

Seçilemeyen tek eski isim olan Haluk İpek ise hukukçu ve BBP kökenliydi.

Diğer hukuk kökenli Ergin ise yerini mecburen korudu.

Çünkü, son turda yarıştığı Musa Uzunkaya da ilahiyat ve Milli Görüş kökenli olunca, ‘Aman, hiç değilse bir hukukçu kalsın’ denildi.

Yoksa, TBMM İdari Amirliği ve kátip üyelikleri ile AKP Grup Yönetim, Disiplin ve Denetim kurulları da dahil biri kadın 46 isim seçen AKP Grubu için hálá şu değerlendirmeyi yapmak mümkün görünebiliyor:

- AKP Grubu ilahiyatçıları biraz fazla, kadınları ise oldukça az sever.

- Grupta Milli Görüş’ün azametli ağırlığını hissetmemek mümkün değil.

-
Erdoğan’ın grup üzerindeki hákimiyeti kesin; ama ‘Bana yeterince yardımcı olmuyorlar’ dediği Milli Görüşçü’lerle ilişkileri biraz limoni.

- Sayıları az olan milliyetçiler ile liberaller ise fırsatını bulunca
Erdoğan’a gol atmaya bayılıyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları