Damar düşmanı kahvaltılar

Dumanı üstünde sucuklu yumurta, yanında börek çörek, salam ve bol peynir olan bir kahvaltı, görünüşte hayli iştah açıcı olabilir. Ama dikkat!..

Böyle toplamı neredeyse 1000 kaloriyi aşan mönüler, damarlar açısından çok riskli. Yüksek oranda yağlı ve karbonhidratlı besinleri tüketenlerde kolesterol ve kan şekeri seviyelerinde aşırı yükselmeler oluşmakta, aterosklerotik kalp hastalığı ve diyabet riski artmaktadır.

FAST-food restoranlarının, otellerin sabah kahvaltıları veya pazar günü ‘brunch’larının mönülerinde yer alan börek çörek, yağda kızartılmış patates, sosis, salam ve yumurta gibi toplamı neredeyse 1000 kaloriyi aşan mönülere dikkat. Bu tür öğünler üzerine yapılan bir araştırmada kahvaltıdan sonra alınan kan örneklerinde oluşan biyokimyasal değişimler incelenmiştir. Bu hastaların bulguları kahvaltı yapmayanların kan örnekleriyle karşılaştırıldığında kandaki beyaz kürelerden bol miktarda zararlı serbest radikalin salgılandığı ve damar duvarındaki yangıyı bu zararlı maddelerin tetiklediği ortaya konmuştur.

CAN BOĞAZDAN GİDER

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde, New York Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Paresh Danona ve arkadaşlarının bir araştırmasının sonuçları yayınlandı. Araştırmada fazla miktarda yağ ve karbonhidrat içeren yüksek kalorili, ağır sabah kahvaltılarının ve brunch’ların kan kolesterol ve şeker seviyelerini hızla ve fazlaca yükselterek öğle saatlerine doğru damarlarda yangısal (inflamatuar) süreçleri tetiklediği belirlendi.

Bizim önerimiz, hiçbir zaman fazlaca yağ ve karbonhidratı bir arada tüketmemenizdir. Özellikle birinci derece akrabalarınız arasında kadınlarda 55, erkeklerde 50 yaş öncesinde kalp krizi geçirenler varsa damarlarınızı hasarlanmaya neden olabilecek bu tür besinsel travmalardan korumalısınız. Küçük ve dengeli öğünler tüketmeli, ‘sık ve az’ yeme alışkanlığını mutlaka edinmelisiniz. ‘Kırklı yaşlardan sonra can boğazdan gelmez, gider’ sözüne daha çok inanmalısınız.

Huzurlu olmak kalp için egzersiz kadar etkili

Stresli bir yaşamın damar sertliğini hızlandırdığını, kalp krizlerini davet ettiğini unutmayın. Huzurlu, keyifli ve neşeli bir hayat kalbiniz için en az bedensel egzersizler kadar etkili önlemlerdir. Stres, hiddet ve gerginlik kalp hızını arttırmakta, kan basıncını yükseltmekte, kan şekerinde, serbest yağ asitlerinde, insülin, kortizol ve adrenalin gibi hormonların kan düzeylerinde ani yükselmeler meydana getirmektedir. Stres altındaki bir dolaşım sisteminde kanın pıhtılaşma olasılığı artabilir. Aterosklerotik plakalarda yeni pıhtılaşma süreçleri oluşabilir. Stresin ve hiddetin yoğun ve uzun süreli etkisi ile damar duvarında yaralanmaların meydana gelebileceği, yeni pıhtılaşma süreçlerini tetiklediği bilinmektedir.

Düzenli balık tüketimi meme kanserini önlüyor

Japonya’da yapılan bir çalışmaya göre; düzenli balık tüketimi kadınların meme kanseri riskini azaltabiliyor. Balıkta bulunan omega-3 yağ asitlerinden DHA göğüs kanseri oluşumunu baskılıyor. Düzenli aralıklarla balık tüketenlerin meme kanserinden korunmak için ilave omega-3 desteği almalarına da gerek yok! Diyetteki miktar genellikle yeterli oluyor. Omega-3 yağ asitlerinin yararlarını bir kez daha sıralayalım. Bu yağ asitleri kanı inceltir, damar sertliğini yavaşlatır, trigliserit seviyesini azaltır, iyi kolesterolü -HDL- yükseltir, belleği güçlendirir, kalp ritm bozukluklarını önler ve eklem ağrılarını azaltır. Siz hala balık tüketmemekte kararlı mısınız?

BİR ÖNLEM

Yemek sonrası egzersiz reflüye neden olabilir

Akşam yemeğinden sonra egzersiz yapmayın. Tok karna yapılan egzersizler reflüye neden olur.

Yavaş yiyin. Yiyecekleri uzun süreli iyice çiğnemeyi deneyin. Yemek yerken zaman zaman ara verin.

Akşam yemeğinizi erken saatlerde yiyin. En uygun saatler 18:00-19:00 arasıdır. Özellikle bol yağlı besinlerle kaçamak yapacaksanız(!) erken saatleri tercih edin. Geç saatlerde yenilen yağlı besinler reflüyü arttırır, yanmayı kolaylaştırır.

Akşam saat sekizden sonra bir şey yemeyin. Midenizi yatmadan en az üç saat önce boşalmış olduğundan emin olun.

Sol tarafınıza yatmayı, yüksekliği fazla yastık kullanmayı deneyin. Bu pozisyonlarda midenizin boşalması daha kolay, yemek borunuza besin kaçma ihtimali daha düşüktür.

Akşam yemeklerinde gazlı içecekler, alkol, kahve ve meyve suyu tüketmeyin.
Yazarın Tüm Yazıları