Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

AİHM Başkanı’ndan Erdoğan’a 3 uyarı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 6 Eylül günü Strasbourg’a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin binlerce dava ile boğuştuğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Luzius Wildhaber’le de görüştü.

Görüşme, AİHM’nin türban kararı nedeniyle de oldukça ilginç geçmeye adaydı.

Başbakan, mahkemenin türban kararına hiçbir atıf yapmaksızın, Wildhaber’e, ‘Sizin kararlarınız bizim için yol gösterici, aydınlatıcı’ diyerek iltifatta bulundu.

Wildhaber de bu samimi girişten etkilenmiş olsa gerek, Türkiye için yine yol gösterici olabilecek bir konuşma yaptı.

Başkan, AİHM’de Türkiye aleyhine açılan yüksek sayıdaki işkence, kötü muamele ve istimlak davalarında neredeyse sıfıra inildiğini söyledi.

‘AMAN BU DAVALARA DİKKAT’

Wildhaber
bu girişin ardından sözü, Türkiye’nin başını ağrıtmakta olan yeni davalara getirdi:

- Kıbrıs’tan yapılan başvuruların akıbeti henüz belli değil. Bu davaların sayısı 2 bini aşmış durumda. (Başkanın işaret ettiği bu davalardan sadece birinde, Louzidu davasında Türkiye 1 milyon Euro tazminata mahkûm oldu.)

- Terörden zarar gören vatandaşlarınızın başvuruları çuval çuval geliyor. Şu anda dava sayısı bini aşmış durumda; bunu içeride çözmeniz büyük yarar sağlar.

- Azınlık vatandaşlarınızın gayrıimenkulleriyle ilgili davalar da sizin için sorun olur.

Wildhaber’in, Türkiye’yi milyarlarca dolar ödemeye mahkûm edebilecek bu üç konudaki davalarla ilgili uyarılarını ciddiyetle ele alacaklarını belirten Erdoğan, Türk tarafının Kıbrıs’ta üstüne düşeni yaptığını vurguladı. Erdoğan, bu konudaki davaların Ada’da sonuçlanması için Annan Planı’nın gereğinin yerine getirilmesine işaret etti.

Azınlık gayrimenkulleriyle ilgili sorunların ise çözüleceğini anlatan Erdoğan, terör zararlarının tazmini için temmuz ayında yasa çıkardıklarını belirtti.

Erdoğan, ‘Bu alanda en kısa sürede yol alınacak’ sözü de verdi.

Görüştüğümüz İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da Erdoğan’ı destekleyen açıklamalarda bulundu.

Hızlı hareket ettiklerini söyleyen Aksu, yasayla ilgili yönetmeliği hazırlayıp 20 Eylül’de Başbakanlığa gönderdiklerini açıkladı.

Aksu, ‘Yönetmelik bugünlerde çıkar. Hemen illerde komisyonlar oluşturulup, başvurular karara bağlanacak. Bu konuda zaman kaybı olmayacak’ dedi.

AKP’DEN TÜRBAN SİTEMİ

Görüşmenin en ilginç anlarından biri, Erdoğan’a eşlik eden AKPM Türk Grubu Başkanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan söz alınca yaşandı.

Mercan, türban nedeniyle okuldan uzaklaştırılan Leyla Şahin’in başvurusunu olumsuz sonuçlandırarak üniversitelerde türban yasağı konmasına onay veren AİHM kararını eleştirdi.

Mercan’ın, ‘Kız çocuklarının, dini gerekleri yerine getirmekle eğitim özgürlüklerini kullanma arasında tercih yapmak durumunda bırakılması AİHM’nin temel felsefesi ile çelişiyor. Bir AKPM üyesi olarak, AKPM’ye bağlı bir organın bu kararını içime sindiremiyorum’ dedi.

Wildhaber’in, ‘Bu konuda farklı görüşler var, sizinki de öyle’ diyerek yanıtladığı Mercan’ın sözlerinin Erdoğan’ın bilgisi dışında olduğunu söylemek olası değil.

Anlaşılan, AİHM’de işbölümüne gidilmiş.
Yazarın Tüm Yazıları