Hürriyet'ten tutuklu El Cezire çalışanları için özgürlük çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyetten tutuklu El Cezire çalışanları için özgürlük çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 16:56

Mısır’da Aralık ayı sonunda tutuklanan üç El Cezire çalışanının serbest bırakılması için sosyal medyada sürdürülen uluslararası kampanyaya Hürriyet ve Hurriyet Daily News gazetelerinin yönetici, yazar, editör ve muhabirleri de destek verdi.

Haberin Devamı

Aralarında Hürriyet Yayın Direktörü Fikret Ercan, Gazete Koordinatörü Emre Oral, Dijital Medya Koordinatörü Bülent Mumay ve Hurriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin'in de bulunduğu gazeteciler, 29 Aralık'ta Kahire'deki bir otele düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan meslektaşlarının altıncı kez hakim karşısına çıktığı gün gerçekleştirdikleri eylemde, ağızlarını bantlayarak Mısır'daki basın ve ifade özgürlüğü ihlallerini protesto ettiler.

Haberin Devamı

Hürriyetten tutuklu El Cezire çalışanları için özgürlük çağrısı

El Cezire'nin Avustralyalı muhabiri Paul Greste ile Mısır asıllı Kanada vatandaşı Kahire Büro Şefi Muhammed Adil Fehmi ve Mısırlı prodüktör Baher Muhammed, Müslüman Kardeşler’e yardım etmek ve yalan haber yaymakla suçlanıyor.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Hürriyet Dünyası'nda düzenlenen eylemde yaptığı açıklamada; "Diktatörler, askeri rejimler dünyanın her yerinde gazeteciliği bir suç olarak görürler. Çünkü diktatörler, gerçeklerin düşmanıdırlar" diyerek; Greste, Fehmi ve Muhammed'in bir an önce serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Hürriyetten tutuklu El Cezire çalışanları için özgürlük çağrısı

Hem El Cezire hem de gazeteciler kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederken, Kahire'de bu ay başında yapılan duruşmada Greste iddiaları “aptalca” olarak nitelendirmişti.

ULUSLARARASI KAMUOYU TEPKİLİ
el cezire çalışanlarının yargılandığı dava, uluslararası medya ve insan hakları kuruluşlarının büyük tepkisini çekerken, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de gazetecilerin serbest bırakılması için Mısır'daki askeri yönetime çağrı yapmıştı.

Mısır'da Müslüman Kardeşler hareketi geçen Aralık ayında yasaklanarak, terör örgütü ilan edildi. Mısır makamları Katar merkezli El Cezire’yi yanlı olmakla ve Müslüman Kardeşler’e açıkça sempati göstermekle suçluyor.

Haberin Devamı

El Cezire’nin Arapça kanalı için çalışan dördüncü gazeteci Abdullah el Şami ise geçen Ağustos ayından beri gözaltında ancak kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Eşi, yaklaşık üç aydır açlık grevinde olan El Şami'nin sağlık durumunun kötüleştiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!