Bütün aile aynı hastalığın pençesinde

Güncelleme Tarihi:

Bütün aile aynı hastalığın pençesinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 00:00

Sivas'ta böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören 65 yaşındaki Yahya Ceran ile kızı Abide Koç (34) ve oğlu Erdal Ceran (33), böbrek nakliyle sağlıklarına kavuşacakları günün hayaliyle yaşıyor.

Haberin Devamı

Memur emeklisi Yahya Ceran, kendisinde ve 5 çocuğundan 3'ünde böbrek yetmezliği ortaya çıktığını söyledi. Oğullarından 34 yaşındaki Erhan'ın 4 yıl önce çapraz böbrek nakliyle sağlığına kavuştuğunu aktaran Ceran, kızı Abide'nin 7, oğlu Erdal'ın ise 4 yıldır nakil beklediğini dile getirdi.

Ceran, böbrek yetmezliği nedeniyle 3 yıldır haftada 3 gün bir sağlık kuruluşunda diyalize girdiğini belirterek, oğlu ve kızının ise evde diyaliz tedavisi gördüğünü aktardı. Vatandaşlardan organ nakli konusunda duyarlı olmalarını isteyen Ceran, "Kalp rahatsızlığım nedeniyle belki benim nakil olmamda sıkıntı yaşanabilir. Kendime de çocuklarıma da böbrek bekliyoruz ama önce çocuklarıma" dedi.

BÜTÜN AİLE BEKLİYOR / Foto Galeri

"KIZIM 'BABA BENİ KURTAR' DİYE ÇIRPINIYOR"

Haberin Devamı

Kendisinden daha çok böbrek yetmezliği çeken 2 çocuğuna üzüldüğünü ve onların bir an önce sağlığına kavuşması için dua ettiğini vurgulayan Ceran, "Çok zor oluyor. Bazen enfeksiyon oluyor, yerleri yırtıyorlar, hele kızım 'baba beni kurtar' diye çırpınıyor. Oğlumda da aynısı oluyor. Enfeksiyon oluyor" diye konuştu.

7 YILDIR HER GÜN DİYALİZA GİRİYOR

Babası ve kardeşi gibi böbrek nakli bekleyen Abide Koç ise 7 yıldır her gün 6 saat arayla 30 dakika diyalize girdiğini söyledi. Nakil için Antalya ve Kayseri'de ilgili hastanelere kayıt yaptırdığını ve sıra beklediğini belirten Koç, "Evde diyalize giriyorum ve kontrol için hastaneye gidiyorum. Mide kanaması geçirdim ve 15 günde bir hastanede yatarak tedavi görüyorum. Sık sık enfeksiyon oluyor, kalp yetmezliği problemim var. Eşim sanayide çalışıyor ve ekonomik olarak da sıkıntı çekiyoruz. 3 çocuğum var ve 3'ü de okuyor" şeklinde konuştu.

BAŞBAKANIMIZDAN YARDIM BEKLİYORUM

Eşinin ağır işte çalıştığı için kendisine böbreğini veremediğini dile getiren Koç, "Enfeksiyon kaptığım zaman ağrılarım daha çok oluyor. Diğer kardeşim nakil oldu ve kurtardı. Erdal ile nakil için sıra bekliyoruz. İnsanların organ nakli konusunda duyarlı olmasını bekliyorum" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 2 ay önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Sivas'a geldiğinde, babasının, kardeşinin ve kendisinin durumunu anlatan mektup yazıp yetkililere verdiğini dile getiren Koç, "İmkanımızın kısıtlı olduğunu, evimin ve çocuklarımın durumunu anlattım. Başbakanımızın mektubumuzu okuyup bize döneceğini ve yardım edeceğini umut ediyorum" dedi.

Erdal Ceran da böbrek yetmezliğinin ailede genetik olduğunu, 4 yıldır diyalize girdiğini belirtti. Babası ve ablasıyla aynı sıkıntıları yaşadığına dikkati çeken Ceran, "Günde 4 sefer diyalize giriyorum, her diyaliz yarım saat sürüyor. Enfeksiyon kaptığım zaman şiddetli ağrılar oluyor. Kot fabrikasında çalışıyorum ve izin saatlerimde iş yerinde de diyalize giriyorum. 4 yıldır böbrek nakli bekliyorum ve insanların organ bağışına duyarlı olmasını istiyorum" diye konuştu. Evli ve 2 çocuk babası Ceran, maddi imkanlarının iyi olmamasının tedavilerini zorlaştırdığını sözlerine ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!