Altın Lale’de +18 isyanı

Güncelleme Tarihi:

Altın Lale’de +18 isyanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 23:21

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) bu yıl 33’üncüsünü düzenlediği İstanbul Film Festivali, cumartesi gecesi yapılan ödül töreniyle kapandı. Törene Onur Ünlü’nün ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandığı ‘İtirazım Var’ filmine Kültür Bakanlığı’nca getirilen +18 yaş sınırı damga vurdu.

Haberin Devamı

BU yıl 33’üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin kapanışını İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), cumartesi gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan ödül töreniyle gerçekleştirdi. Tülin Özen’in sunuculuğunu üstlendiği geceye Onur Ünlü’nün ‘En İyi Yönetmen’ Ödülü’nü kazandığı ‘İtirazım Var’ filmine Kültür Bakanlığı’nca 18 yaş sınırlaması getirilmesi damga vurdu. İzleyicilerin çoğu törene yakalarına ‘+18’e İtirazım Var’ yazılı çıkartmalar takarak girerken Onur Ünlü de ödül heykelciğini işaret ederek “Bunu da yasaklayın” diyerek isyanını dile getirdi. Gecede Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) adına FIPRESCI ve SİYAD Başkanı Alin Taşçıyan; yazar, eleştirmen, çevirmen ve tarihçi Giovanni Scognamillo’ya “85’inci yaş günü ve sinema tarihine katkılarından ötürü” plaket takdim etti. Törende ayrıca Marin Karmitz’e İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü verildi.

Haberin Devamı

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen ve Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin avro para ödülüyle desteklenen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü’ne bu yıl, Eskil Vogt’un yönettiği ‘Blind/ Körlük’ filmi layık görüldü. Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü ise, Joanna Kos-Krauze ve Krzysztof Krauze’nin yönettiği ‘Papusza/Taş Bebek’ adlı filme verildi. Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülleri Uluslararası Yarışma’da ödüller Iain Forsyth ile Jane Pollard’ın yönettiği ‘20.000 Days on Earth (Dünyada 20.000 Gün) ile Ulusal Yarışma’da Kazım Öz’ün yönettiği ‘He Bû Tune Bû/ Bir Varmış Bir Yokmuş’a verildi. Ödül töreninin ardından konuklar, festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Lale Ödülü’nü kazanan, Eskil Vogt’un yönettiği ‘Blind/ Körlük’ filmini izlediler.

ULUSAL YARIŞMA’DA ÖDÜL KAZANANLAR

Bu yıl Altın Lale’yi kazanan filme 150 bin lira, En İyi Yönetmen’e ise 50 bin lira para ödülü verilen Ulusal Yarışma’da ödül alan yapımlar ise şöyle:
- En İyi Film: ‘Ben O Değilim’/ Tayfun Pirselimoğlu
- En İyi Yönetmen: Onur Ünlü/ ‘İtirazım Var’
- Jüri Özel Ödülü: ‘He Bû Tune Bû/ Bir Varmış Bir Yokmuş’/ Kazım Öz
- En İyi Kadın Oyuncu: Vahide Perçin/ ‘Ayhan Hanım’
- En İyi Erkek Oyuncu: Serkan Keskin/ ‘İtirazım Var’
- En İyi Senaryo: Tayfun Pirselimoğlu/ ‘Ben O Değilim’
- En İyi Görüntü Yönetmeni: Ahmet Sesigürgil/ ‘Silsile’
- En İyi Müzik: Ali Tekbaş, Serhat Bostancı, A. İmran Erin/ ‘Were Denge Min - Sesime Gel’ ve Giorgos Komendakis/ ‘Ben O Değilim’
- En İyi Kurgu: Reha Erdem/ ‘Şarkı Söyleyen Kadınlar’
- Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü: Görkem Şarkan/ ‘Nergis Hanım’
- Avrupa Konseyi Sinema Ödülü: ‘L’image Manquante (Eksik Resim)’/ Rithy Panh

Haberin Devamı

Ünlü oyuncular DJ kabininde

Festivalin kapanış etkinlikleri, Martı İstanbul Hotel’de Anadolu Efes’in ev sahipliğinde düzenlenen kapanış buluşmasıyla devam etti. Etkinliğe festivalin ulusal ve uluslararası konukları, Altın Lale için yarışan filmlerin oyuncu ve yönetmenleri ile sinema dünyasından isimler katıldı. DJ kabininde ise ünlü oyuncular Ali Sunal ve Doğa Rutkay’ın yer aldığı gecede Türkiye sinemasının 100’üncü yılı da kutlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!