Fit ve sağlıklı yaşamın tüyoları

Güncelleme Tarihi:

Fit ve sağlıklı yaşamın tüyoları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 01:29

Fit bir vücuda kavuşmak isteyenlere dünkü yazımda iki tüyo vermiştim, bugün devamını kaleme alacağım. Tüm bu önemli maddelerden sonra sizinle günlük hazırladığım, herkesin uygulayabileceği egzersiz planlamasını, öğün sistemini ve kendi mutfağımdan yemek tariflerini paylaşacağım. Bunları uygularsanız, yaza hep birlikte fit, sağlıklı, mutlu ve huzurlu gireceğiz!

Haberin Devamı

Doğru alışveriş stratejileri

Alışveriş sepetinizin içi, yalnızca o hafta tüketeceğiniz gıdalarla dolu olmalıdır. Ayrıca sepetinizde muhakkak yumurta, yağsız lor peyniri, beyaz et, kırmızı et veya yağlı bir somon balığı, kuruyemiş, avokado, mevsim sebzeleri ve salatası, limon, soğan, sarımsak, su ve yemeklerinize lezzet verecek acı soslar, balsamik sirke, hardal, rafine edilmemiş tuz ve diğer baharatlar bulunmalıdır.

Öğünlerinizi yanınızda taşıyın

Fit olmak ve sağlıklı yaşamak, belli değişimleri beraberinde getirecektir. Önceden hazırladığınız öğünleri, porsiyonlara ayırıp beslenme çantanızda taşıyın. Bu sayede karnınız acıktığında şeytana uymazsınız. İçeriğini bilmediğiniz yemekleri tüketmek yerine kendi öğünlerinizi yanınızda taşımanız, hedefinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Karbonhidratları akıllı kullanın

Karbonhidratlar, iki ucu keskin kılıçtır. Vücutta yağ depolamaktan sorumlu tek hormon olan insülinin tetikçisidir. Öte yandan uzun vadede yağ yakmak ve fit yaşamak için kaslı olmak şarttır. Bunun için de insülinin besinleri hücrelere taşıyıcı özelliğine ihtiyacımız vardır. En doğru karbonhidrat tüketim zamanı, sabah yapacağınız egzersizin öncesi ve/veya sonrasıdır. Mesela kahvaltıdaki bir kâse yulaf, egzersizlerden 1 saat önce proteinli içeceğe karıştırılarak tüketilen muz, çilek gibi kaliteli meyveler ve egzersizden sonraki somon balığı tabağında bir orta boy fırınlanmış patates veya kepekli pirinç, ideal bir karbonhidrat kombinesidir.

Pratik olun

Açlığınızı yatıştırmanın pratik yolları var. Örneğin peynir altı suyu protein içeceği, hem yağ yakmanıza yarayacak hem de kas dokularınızı onarmanız için gerekli yapı taşlarını sağlayacaktır.
Eğer bulmakta zorlanırsanız, küçük boy yağsız yoğurtlar da protein ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bunun yanında bir avuç badem, ceviz veya egzersiz öncesi ağzınıza atacağınız üç-dört çilek ya da bir muz, size vücudun dışarıdan almak zorunda olduğu tüm temelleri verecektir. Hem de 30 saniyede tüketebileceğiniz bir öğünle! Peki protein desteği kullanmak zorunda mısınız? Elbette hayır.
Katı gıdalar, fit olmak için en etkili çözüm. Tabii bunları tam zamanında tüketmeye ayırabilecek vaktiniz varsa...

Haberin Devamı

Ödül günleri yapın

Haftada bir kalori tüketimini arttırmak ve canınızın çektiğini yemek, uzun vadede fit kalmanıza yardım edecektir. Doğru duydunuz; ben de insanım ve benim de zaman zaman canımın pizza, hamburger, dürüm, baklava, börek çektiği oluyor. Ve bunları da haftada bir gün olmak kaydıyla az az tüketiyorum.
Aslında bu sayede vücudu şaşırtıp, kas yapıcı ve yağ yakım hormonlarını yükseltiyor, metabolizma hızımı iyice arttırmış oluyorum.

Bol su tüketin

Kasların kasılıp gevşemesinden sorumlu hücre içi ve dışı elektrolit ve su dengesi için su tüketmek çok önemlidir. Egzersiz süresince kaybettiğimiz suyu kas hücrelerine su içerek geri göndermezsek, kaslarımız güçsüz düşer. Ayrıca yemek öncesi içeceğiniz su tok tutar. Yemek esnasında içeceğiniz su, yemeklerin çabuk parçalanmasına yardımcı olur.
Sabah uyanınca içeceğiniz soğuk su ise vücudun o suyu kendi ısısına getirmek amacıyla çalışmasını sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!