Bitkisel ürünlere dikkat

Etiketlerindeki doğal sözcüğüne inanarak kullandığınız her bitkisel ürünün güvenli olduğunu sanmayın. Doğal olan bazı şeylerin şifalı ve sınırsız bir kullanıma açık olmadığını bilmeli, bitkisel ürünleri fazla miktarda ve uzun süre kullanmamalısınız.

Doğal, mucize etkili, şifalı gibi çekici (!) tanımlamalara kanarsanız önemli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bitkisel desteklerin güvenliklerinin oldukça sınırlı olduğunu bilmelisiniz. Bazı bitkisel desteklerin içeriğindeki aktif bileşikler; reçeteli ilaçlar veya tezgah üstü satılan ürünlerle etkileşerek sağlığınız için zararlı hale gelebilir. İçinde bulunduğunuz özel tıbbi durumlar da bitkisel desteklerin yan etki riskini arttırabilir. Eğer hamile iseniz veya emziriyorsanız herhangi bir bitkisel destek kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.

GİNKGO BİLOBA

Bellek sorunlarını azaltmak ve bellek kaybından korunmak için kullanılan Ginkgo Biloba’yı aşağıdakilerle birlikte almanız tehlikeli olabilir:

Aspirin Ticlopidine -kan inceltici bir ilaç- Clopidogrel -kan inceltici bir ilaç- Dipyridamole -kan inceltici bir ilaç- Warfarin -kan inceltici bir ilaç- Antidepresanlar Antipsikotik ilaçlar İnsülin

Ginkgo bu ilaçların antikoagülan etkilerini arttırabilir ve ani ya da aşırı kanamalara neden olabilir. Ayrıca kanınızdaki antidepresan ilaç miktarını da arttırabilir. Ginkgo insülin düzeylerini etkileyebileceğinden, her iki ilaç birlikte alındığında glikoz düzeylerinizi dikkatle incelemenizde yarar var.

DONG QUAİ

Kadınlarda menopoz dönemi sorunlarının hafifletilmesi için kullanılan bir bitkisel destektir. Bu destekle birlikte aşağıdakileri almaktan uzak durmanızda yarar var:

Warfarin (Coumadin) -kan inceltici bir ilaçtır- St. John’s Wort

Antibiyotikler (Sulfonomid, Quinolone)

Warfarin ile kullanılması kanama riskinizi arttırabilir. St. John’s Wort ve antibiyotiklerle kullanılması ise cildinizin güneş ışınlarına karşı hassasiyetini arttırır.

GİNGER

Bu bitkisel desteği aşağıdakilerle birlikte kullanmayın:

Aspirin Ticlopidine -kan inceltici bir ilaç- Clopidogrel -kan inceltici bir ilaç- Dipyridamole -kan inceltici bir ilaç- Warfarin -kan inceltici bir ilaç- H2 blokörler ve proton pompası inhibitörleri -asit bloke ediciler-

Ginger antikoagülanların etkisini arttırarak aşırı kanmaya neden olabilir. Mide asidi üretimini de arttırarak antiasit ilaçlarla etkileşime girebilir.

Ginger kan basıncınızı veya kan şekerinizi düşürebileceğinden, tansiyon ilaçlarınızın veya diyabetliyseniz insülin düzeyinizin ayarlanmasına dikkat etmenizde yarar var.

ECHİNACEA

Bağışıklık güçlendirici etkisi olan bu bitki özellikle kış aylarında gripal enfeksiyonlardan, soğuk algınlığı ve nezleden korunmak için sık kullanılır. Echinacea içeren bitkisel destekleri kullanırken aşağıdakilerle almaktan kaçının:

Anabolik steroidler Amiodarine -düzensiz kalp ritminin (aritmi) tedavisi için kullanılır- Methotrexate -romatoid artirit tedavisinde kullanılan bağışıklık baskılayıcı bir ilaçtır- Ketoconazole -mantar tedavisi için kullanılan bir ilaçtır- Cyclosporine -bağışıklık baskılayıcısıdır- Benzodiazepin -anksiyete tedavisinde kullanılırlar- Kalsiyum kanal blokörleri -yüksek kan basıncı ve kalp hastalığı tedavisinde tercih edilen ilaçlardır-

Echinacea karaciğer hasarına neden olabilecek ilaçlarla da alınmamalıdır. Bu bitki bağışıklığı uyararak bağışıklık baskılayıcılarıyla da etkileşime girebilir. Kalsiyum kanal blokörleri ve anksiyete ilaçların düzeyini arttırarak bu ilaçların yan etki riskini yükseltebilir.

ST. JOHN’S WORT

Antidepresan ve gevşetici etkisi olan bu bitkisel desteği belirtilen ilaçlarla almanız tehlikelidir:

Antidepresanlar HIV proteaz inhibitörleri -HIV/AIDS tedavisinde kullanılır- Non-nükleozit geri çevirici transkriptaz inhibitörleri -HIV/AIDS tedavisinde kullanılır- Digoxin (Lanoxicaps, Lanoxin) -kalp ilacı- Theophlline (Elixophyllin, Uniphyl) ve Zafirlukast (Accolate) -astım ilaçları- Cyclosporine (Neoral, Sandimmune) -bağışıklık baskılayıcı- Kemoterapi

Doğum kontrol ilaçları

Nifedipine ve Diltiazem -kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığının tedavisinde kullanılır-

Warfarin -kan inceltici bir ilaç-

Alkol Tamoxifen -kanser tedavisi veya önlenmesinde kullanılan bir ilaç-

Tüm bu ilaçlarla etkileşime girerek metabolizmanızı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca St. John’s Wort’ün seçici seratonin geri emilimi inhibitörleri gibi antidepresanlarla birlikte kullanılması aşırı seratonin üretimine neden olabilir (Seratonin Sendromu). Bu sendromun başlıca belirtileri baş ağrısı, mide ağrıları ve huzursuzluktur.

St. John’s Wort bazı doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle doğum kontrol ilacı ve bu desteği kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

EPHEDRA

Kilo fazlalığı sorununun tedavisinde kullanılan bu tehlikeli bitkisel ürünün 2003 Aralık ayında Besin ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından sağlığa zararlı olduğu belirtilerek satışı yasaklanmıştır. Ephedra özellikle hipertansiyonlularda kalp krizi, inme ve ölüm riskini arttırabilir. Kafein, burun tıkanıklığını gideren damlalar, uyarıcılar ve diğer bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında çok daha riskli hale gelebilir. Ephedra farklı etkileri olan bir bitki olup birçok ürünün içeriğinde yer almaktadır. Özellikle zayıflamaya yardımcı desteklerde ephedranın adını görmeden onu kullanmanız da mümkündür. Ma-Huang, bitkisel uyarıcı, mahuang, mahuanggen ve ma huang kökü gibi pek çok isimle zayıflama ürünlerinin içindeki ephedra gizli tutulur. Herhangi bir ‘doğal’ ürün kilo kaybı sağlıyor ve enerjinizi arttırdığını iddia ediyorsa o ürünün ephedra içerebileceğinden kuşkulanın.

SARMISAK (GARLIC)

Kan basıncını düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek veya dolaşımı desteklemek için kullanılan bu bitkisel desteği aşağıdakilerle birlikte almaktan kaçının:

Aspirin Ticlopidine -kan inceltici bir ilaç-

Clopidogrel -kan inceltici bir ilaç- Dipyridamole -kan inceltici bir ilaç- Warfarin -kan inceltici bir ilaç- Cyclosporine -bağışıklık baskılayıcı- Saquinavir -HIV proteaz inhibitörleri-

Antikoagülan ilaçlar sarmısak ile kombine edildiğinde ani ve aşırı kanamalara neden olabilir. Ayrıca bağışıklık baskılayıcılar ve HIV proteaz inhibitörlerinin etkilerini de azaltabilir.

Kan şekerini düşürmede etkin olduğu için diyabetli iseniz insülin ihtiyacınızı azaltabilir. İnsülin ve sarmısağı birlikte alırsanız, kan şekerinizi dikkatlice izlemeniz ve değişiklikleri doktorunuza bildirmenizde yarar var.

GİNSENG

Ginseng enerji verici bir bitki olarak bilinir. Bu desteği aşağıdaki ilaçlarla birlikte almayın:

Warfarin -kan inceltici bir ilaç- Phenelzine -antidepresan- Digoxin -kalp ilacı- İnsülin ve oral antidiyabetik ilaçlar

Warfarin ile kombine edildiğinde kanamaya yol açabilir. Phenelzine ile ise baş ağrısı, titreme ve manik davranışlara yol açabilir. Digoxin’in farmakolojik durumuyla veya digoxin aktivitesi izleme yeteneği ile etkileşime girebilir.

Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerini düşürebilir. Bu nedenle dikkatli glikoz izlemi olmadan ginseng ve insülin ya da oral antidiyabetik ilaçların birlikte kullanılması kan şekerini çok fazla düşürebilir.

BİR UYARI

İNTERNET İLE PAZARLANAN ÜRÜNLERE DİKKAT!

İnternet; kullanımı yasaklanmış veya denetim altına alınmış bitkisel ürünlerin pazarlandığı kontrolsüz bir bilgi otoyolu haline gelmiştir. Faydasız ve şarlatan ürünlerin pek çoğu aldatıcı bilgilerle internet üzerinden kolayca pazarlanmaktadır. İnternet yolu ile size önerilen mucize etkilere, kolay çözümlere, dayanılması zor önerilere karşı dikkatli olun!

BİR ÖNERİ

BİTKİSEL ÇAYLARDAN FAYDALANIN!

Bitkisel çaylardan sağlığınızı korumak ve güçlendirmek için de yararlanabilirsiniz. Bitkisel çaylar ile detoks kürlerinizi güçlendirebilir, antioksidan direncinizi arttırabilir, uykusuzluk, kabızlık, hazımsızlık gibi sorunlarınızın çözümüne destek sağlayabilirsiniz. Kaliteli koşullarda üretilmiş, paketlenmiş ve saklanmış, içine kimyasal katkılar konulmamış bitkisel çaylardan özellikle kış aylarında daha çok yararlanmaya çalışın.
Yazarın Tüm Yazıları