10 film Altın Portakal için yarışacak

Güncelleme Tarihi:

10 film Altın Portakal için yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2004 14:42

41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Yarışması'na bu yıl 10 film başvurdu. Altın Portakal'ın 3 adayı, yönetmenlerinin ilk filmleri olma özelliğini taşırken, 7 aday film, ilk defa Altın Portakal Film Festivali'nde izleyiciyle buluşacak. “Ne De Olsa Çocuk” Eriş Akman'ın, “Tramvay” Olgun Arun'un, ”Yazı Tura” ise usta oyuncu Uğur Yücel'in ilk uzun metraj filmleri.

Haberin Devamı

Bu yılki festivalde ilk defa izleyiciyle buluşacak filmler ise ”Gece 11:45”, “Hayal Kurma Oyunları”, “Hoş Geldin Hayat”, ”Meleğin Düşüşü”, “Tramvay”, “Ne de Olsa Çocuk” ve “Kayıp Cennet İnsanları”.

Kartal Tibet'in “Hababam Sınıfı”, Çağan Irmak'ın “Mustafa Hakkında Herşey”i ve Uğur Yücel'in “Yazı Tura”sı daha önce gösterime girmişti.
   
FESTİVALDE YARIŞACAK FİLMLER

  
GECE 11:45 : Ercan Durmuş'un yönettiği, senaryosunu Burak Göral'ın yazdığı “Gece 11:45”in yapımcılığını Gece Gündüz Prodüksiyon üstlendi. Filmin oyuncuları arasında Feridun Düzağaç, Yiğit Özşener, Yelda Reynaud ve Emin Gümüşkaya gibi isimler bulunuyor.

Film, ailesini kaybedip sokaklarda yaşamaya başlayan Kağıtçı Mehmet ile varolma mücadelesi veren genç yetenekli senarist Okan ve geçmiş yaşamına isyan eden Zeynep'in bir İstanbul sokağında gece yarısına dakikalar kala karşılaşmalarını ve ondan sonra yaşadıklarını anlatıyor.
  
HABABAM SINIFI : Senaryosunu Kemal Kenan Ergen'in yazdığı filmin yapımcısı Arzu Film ve Fida Film.

Haberin Devamı

Kartal Tibet yönetmenliğindeki filmin oyuncuları arasında Halit Akçatepe, Hülya Koçyiğit, Mehmet Ali Erbil ve Zeki Alaska gibi birçok ünlü isim bulunuyor.

Özel Çamlıca Lisesi, Muharrem Gürses, vefat ettikten sonra oğlu Deli Bedri tarafından işletilmektedir. Zamane hababamcılar ise geleneği devam ettirerek, hem idareye hem de hocalarına kök söktürmektedirler. Deli Bedri, onların haylazlıklarını bahane ederek okulu satmak ister. Okul Müdüresi Fatoş Hoca, okulun satılması bahanesi olan Hababam Sınıfı ile mücadele edebilmek için eski hababamcılardan yardım ister.
  
HAYAL KURMA OYUNLARI: Senaryosunu Yavuz Özkan'ın yazdığı filmin yapımcılığını Aycan Çetin, yönetmenliğini ise Yavuz Özkan yapıyor.

Filmin oyuncuları arasında Tarık Akan, Pelin Batu, Ayşegül Aldinç ve Serap Aksoy yer alıyor.

Lisede edebiyat öğretmenliği yapan baba, görevinden istifa eder ve ailesiyle kente 45-50 dakika uzaklıkta kendilerine miras kalan eve taşınırlar. Daha sonra baba kentte bir lokanta açar, ancak lokantada işler iyi gitmez. Yalnız kalan anne evi terk eder. Baba ve çocuklar, şehirle ev arasında gidip gelirken, hayal kurma oyunları oynarlar. Bu oyunlar onlara güç verir.
  
HOŞ GELDİN HAYAT : İlker Barış'ın senaryosunu yazdığı filmin yapımcılığı Fergün Film, yönetmenliğini de Ümit Elçi yapıyor.

Haberin Devamı

Ferhat Gündoğdu, Kerem Alışık, Arzu Yanardağ ve Ceyda Düvenci filmin oyuncu kadrosu içinde yer alan birkaç isim.

Emir, arkadaşı Serhat'ın canını kurtarmak için kaza sonucu kardeşini öldürür ve bu yüzden ailesini terk ederek, yurtdışına iltica eder. 8 yıl sonra ülkesine geri döndüğünde ise kendini büyük bir çıkmazın içinde bulur.
  
MELEĞİN DÜŞÜŞÜ: Semih Kaplanoğlu'nun yazıp yönettiği filmin yapımcılığını Kaplan Film üstlenmiş.

Filmin oyuncuları arasında Tülin Özen, Budak Akalın ve Musa Karagöz gibi isimler bulunuyor.

Bir otelde temizlik görevlisi olarak çalışan Zeynep'in geceleri, babasının uygunsuz davranışlarıyla cehenneme dönmektedir. Zeynep'in, iletişim kurabildiği tek kişi, otelde çalışan ve ona ilgi duyan Mustafa'dır. Şehrin başka bir yerinde genç bir ses teknisyeni olan Selçuk, eşinin ölümünün ardından suçluluk duygusuyla boğuşmaktadır. Selçuk'un karısının kıyafetlerinin bulunduğu bavul, Zeynep'in kaderini umulmadık bir şekilde değiştirecektir.
  
MUSTAFA HAKKINDA HERŞEY : Çağan Irmak'ın yazıp yönettiği filmin yapımcısı Abdullah Oğuz. Filmin oyuncuları arasında Fikret Kuşkan, Nejat İşler ve Başak Köklükaya gibi isimler bulunuyor.

Haberin Devamı

Mustafa'nın güzel ve severek evlendiği bir eşi, mükemmel bir işi ve dünyalar güzeli bir evladı vardı. Mustafa'nın bozulmayacağını düşündüğü, asla uyanmayacağını zannettiği bu güzel düş, elim bir trafik kazası sonucu kabusa dönüştü.
  
NE DE OLSA ÇOCUK :
Eriş Akman'ın yazıp yönettiği ve oyunculuk görevini de üstlendiği filmin yapımcılığını, EKS Productions yapıyor.

Filmin diğer oyuncuları arasında Altan Karındaş ve Arzu Vandemir de bulunuyor.

Boşanmış çiftlerin çocuklarıyla ilgili sorunlarını, bilgiçlik taslamadan, çözüm önermeden sergileyen film, çok alttan ve gizli olarak, çocuk sahibi olmanın, hatta evlenme kararının sorumluluklarına, çocuk haklarına da dikkati çekmektedir.
  
TRAMVAY : Senaryosunu İzzeddin Çalışlar'ın yazdığı filmin yapımcılığını Sinan Çetin, yönetmenliğini de Olgun Arun yapıyor.

Haberin Devamı

Filmin oyuncuları arasında Fırat Tanış, Itri Koşar ve Gökhan Özoğuz gibi isimler bulunuyor.

Babasının yanında çalışan Hamit, sahipleri olduğu 3. sınıf sinema salonundan bir koltuk kaybolduğu için babası tarafından, gaddarca dövülür ve kovulur. Arkadaşı Mahmut, Beyoğlu'nda dolaşmayı teklif eder; birlikte tramvaya binerler. Hayatındaki sorunların tümüne tramvayın yolcuları aracılığıyla başkaldıran Hamit, tramvay içinde terör estirmeye başlar.
  
YAZI TURA : Uğur Yücel'in senaryosunu yazıp yönettiği ve Hakkı Göçeoğlu, Defne Kayalar ve Haris Padouvas'la birlikte yapımcılığını da üstlendiği filmin oyuncuları arasında Kenan İmirzalıoğlu, Olgun Şimşek ve Bahri Beyat yer alıyor.

Haberin Devamı

Biri Göremeli futbolcu “Şeytan Rıdvan”, diğeri İstanbul'da babasıyla birlikte yaşayan “Hayalet Cevher”. Bu iki gencin yolları askerde kesişir. Rıdvan köyüne, mayına basmış ve goller atacağı sağ bacağı kopmuş olarak döner. Cevher de aynı mayın patlamasında sağ kulağını yitirmiştir.
  
KAYIP CENNET İNSANLARI : Ümit Cin Güven'in senaryosunu yazıp yönettiği “Kayıp Cennet İnsanları”, sokaklarda yaşlanmış Ahmet Baba, çocukluğu kimsesiz çocuklar yurdunda geçen ve sinema oyuncusu olacağına inanan Garip ve Garip'in sinema yönetmeni dayısının oğlu Güven Tahir'in öykülerini anlatıyor.

Filmde Erdinç Olgaçlı, Ayten Soykök, Okan Selvi ve Yaşar Mirzalı rol alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!