Eklemleri harekete geçirin

Ağrılı ve şiş eklemler herkesi üzer. Artirit, sadece eklem hareketlerinizi sınırlamakla kalmaz, hayatınıza da kısıtlamalar getirir. Hareket alanınız daralır, veriminiz azalır.

Kısacası eklemlerinizde ağrı ve şişlik varsa yaşamınızın ciddi ölçüde sınırlanması ve hayat kalitenizin azalması olağandır.

Osteoartirit, orta yaş sonrasının can sıkıcı sağlık sorunlarından biri, belki de en önemlisidir. Ellili yaşlarla birlikte önce diz ve kalça eklemlerinde hareket sınırlanması ve ağrı ile ortaya çıkan bu hastalık dikkat etmezseniz bir süre sonra sizi mesleğinizi yapamaz, günlük aktivitelerinizi sürdüremez, hatta kişisel ihtiyaçlarınızı bile yardımsız gideremez durumda bırakabilir.

‘Osteoartirit sorunundan korunmak mümkün müdür?’ sorusunun cevabı güçlü bir ‘Evet’tir. Soruna erken dönemde el koyar, hazırlayıcı ve hızlandırıcı faktörleri yaşamınızdan süratle çıkarabilirseniz işiniz kolaydır.

AKTİF BİR YAŞAM

Eklemleri koruyup güçlendiren o ‘bildik ama hep ihmal edilen’ önlemleri, orta yaşlara ilk adımlarınızı atarken alabildiyseniz, daha da şanslısınız. Hareketli ve aktif bir yaşam sürmek, eklemlerinizi travmalardan korumak, eklem güçlendirici direnç egzersizleri ve aerobik aktivitelerini düzenli olarak uygulamak; enfeksiyöz (stafilakok artiriti), bağışıksal (akut eklem romatizması), yapısal (romatoid artirit), metabolik (gut hastalığı artiriti) sebeplerle oluşan eklem hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde duyarlı olmak için en etkili önlemlerdir.

NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Doğru beslenmenizin eklem sağlığınız için de önemli olduğunu biliyor musunuz? Özellikle yaşlanma ve kıkırdak hassasiyeti sonucu oluşan ‘yaşlılık romatizması’, ‘osteoartirit’ ve ürik asit kristallerinin birikimi ile hızlanan ‘Gut artiriti’nde beslenme biçiminiz romatizmal yangısal süreçlerin belirleyicisidir. Eklemlerinizdeki harabiyeti (yıkımı) hızlandıran ve ağrılarınızı dayanılmaz hale getiren yangısal (iltihabi) süreçleri doğru beslenerek önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Yağı azaltın: Fazla yağ tüketiminin vücudunuzun yangısal cevabını arttırdığını bilmelisiniz. Özellikle romatoid artiritte inflamasyon (yangı) önemli bir problemdir. Bir günde tükettiğiniz toplam kalorilerin en fazla yüzde 30’unun yağdan gelmesine özen gösterip, doymuş yağ tüketiminizi yüzde 7 ile sınırlayarak eklemlerinizdeki yangısal cevabı azaltabilirsiniz. ‘Daha iyi bir sağlık için’ ısrarla önerdiğimiz bu oranlara dikkat ederek eklemlerinize yardımcı olmaya çalışın. Fazla yağlı beslenmenin eklem düşmanı obezite sorununu tetiklediğini de unutmayın!

Kompleks karbonhidratları arttırın: Sebze, meyve ve işlenmemiş tahıllar, kompleks karbonhidratların doğal ve ucuz kaynaklarıdır. Bu tür karbonhidratlar, vitamin, mineral ve antioksidan etkili bitkisel moleküllerden (fitokimyasallar) çok zengindir. Antioksidan tüketiminizi arttırdıkça yaşlılıkla ilişkili tüm dejeneratif (yıkıcı) sorunlarınız gibi osteoartirit riskinizi de azaltırsınız.

Daha az alkol tüketin: Alkol tüketiminiz arttıkça özellikle gut ile ilişkili eklem yangısı ve ağrısını azaltabilirsiniz. Daha az alkolün daha az kilo almak olduğunu da hatırlayın.

Proteinin fazlasından kaçının: Daha fazla protein eklemlerinizde daha fazla yangısal yanıta yol açar. Özellikle hayvansal protein tüketimini arttırmanız, ürik asit seviyenizde tehlikeli düzeyde yükselmelere ve gut ataklarına yol açacaktır. Özellikle ‘gut artiriti’ tanısı aldıysanız veya kanınızda ürik asit seviyesi yüksek bulundu ise protein tüketiminizi sınırlayın.

İdeal kilonuza yakın bir kiloda kalın: Ağırlığınız arttıkça eklemlerinizin taşıdığı yük artacaktır. Bu süregen zorlanma eklem kıkırdaklarınızı zorlayıp aşındıracak, osteoartirite davetiye çıkaracaktır. Yirmili yaşlara yeni adım atan obez gençlerde altmışlı yaşların sağlık sorunu olan ‘dejeneratif osteoartirit’ görülmesinin sebebi fazla kilolardır. Eğer şişman veya fazla kilolu bir osteoartirit hastası iseniz en etkin tedavinin fazla kilolardan kurtulmak olduğunu bir kenara not alın.

Daha çok su için: Daha çok su, daha az toksik madde birikimi, daha az yangısal cevap, daha az kilo ve daha sağlıklı eklemler demektir.
Yazarın Tüm Yazıları