Standart var ama uyan yok

Güncelleme Tarihi:

Standart var ama uyan yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2014 01:00

YEREL seçimler öncesinde belediyelerin birbiriyle yarıştığı yatırmaların başında gelen kaldırımların Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) belli bir standartının olduğu ancak her belediyenin tamamen ihtiyari (kendi isteğine göre) kaldırım yapabileceği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

KALDIRIMLARLA İSRAF EDİLİYOR

Vatandaşlardan Türkiye’de A’dan Z’ye tüm standartları belirleyen TSE’ye bu konuda ilginç sorular geldi. Bu soruların en dikkat çekeni ise belediyelerin daha fazla oy almak için seçim öncesi yoğunlaştırdığı yatırımlardan olan kaldırımların standartı oldu. Kaldırım ve yolların durumunun alınan vergilerin israf edildiğini gösterdiğini belirten bir vatandaş TSE’ye seçimlere günler kala kaldırımların standartını sordu. TSE’nin kaldırım standartlarının belediye ve valiliğe yasal yaptırımının olup olmadığını merak eden bir vatandaş, “Belediyelerin TSE’de uymaları zorunlu olan standartları yok mu? Yoksa TSE standartı belirler ve uyup uymamakta belediye ve valilikler serbest midir? Eğer uyma mecburiyeti varsa bunu kimler denetler? Bu konuyu nereye şikayet etmeliyiz?” diye sordu.
TSE’den gelen yanıtta ise “132 Sayılı Kanun’la kurulan enstitünün amacının her türlü standartı hazırlamak olduğuna” dikkat çekildi. Cevapta TSE tarafından hazırlanan standardların ihtiyari olduğu belirtilirken, “Ancak ilgili bakanlık tarafından mecburi uygulamaya konulabilir. Mecburi uygulamaya konulan standardlar Resmi Gazete’de yayımlanır. Dolayısıyla, bir standardın mecburi uygulamaya konulması veya mecburi uygulamadaki standardın kaldırılması TSE’nin yetkisi dışındadır” denildi.

YANGIN TÜPÜ NEDEN KIRMIZI

Başka bir vatandaş da TSE’ye “Yangın söndürme tüpleri neden kırmızı olmak zorunda, başka renk olabilir mi? Bazı işletmelerde konsepte uygun olması için yangın tüplerinin rengini değiştirmeleri dikkatimi çekti. Bu yasal olarak uygun mudur?” sorusunu yöneltti. TSE’den verilen yanıtta ise kırmızı rengin ilgili standart çerçevesinde belirlendiği belirtilerek, “Yagın söndürme tüpü gövdesinin rengi RAL 3000 kırmızı olmalıdır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!