Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Bakanlar Kurulu’nda zina tartışması

ZİNAYI suç sayarak Türk Ceza Kanunu’na koyma girişiminin, geçen çarşamba günkü Bakanlar Kurulu’nda da gündeme geldiği biliniyor.

Toplantının içine bakıldığında çok sayıda bakanın kafasını, ‘Bu iş nereden çıktı?’ sorusunun işgal ettiği görülüyor.

Zinayı suç sayma girişimini yanlış bulduğunu Hürriyet’e açıklayan liberal kökenden gelen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile düzenlemeye soğuk bakan muhafazakár eğilimli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılmadığı toplantıda görüş açıklayan bazı bakanların ilginç tespitleri oluyor.

Toplantıda zinanın suç sayılmasını en ısrarcı savunan isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olunca, aynı görüşteki diğer bakanlar pek söz almıyor; ancak Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit de bir kadın olarak Başbakan’a destek veriyor.

‘BU BİR TUZAK BAŞBAKANIM’

Erdoğan
’ın ısrarının altında, yaptırdığı anketler yatıyor.

AKP teşkilatı ile kamuoyu anketlerinden zinanın suç sayılmasına yüzde 70-80 destek geldiğinin altını çizen Erdoğan, Türkiye’de aile kurumunun ciddi bir tehdit altında olduğunu, gücünü yitirdiğini; örf, ádet ve geleneklerin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını anlatıyor.

Ekonomik zorluklarla bir araya gelen bu tablonun suçla kötü alışkanlıkları özendirdiği düşüncesindeki Başbakan, bunun önüne geçmenin görevleri olduğunu belirtiyor, yasanın çıkmasını istiyor.

Başbakan’ın güçlü vurgularına rağmen kendisine en yakın isimlerden olan Devlet Bakanı Beşir Atalay bile, ‘Üzerinde dikkatli düşünmek gerek’ diyor.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise keskin ifadeler kullanmayı yeğliyor.

Başbakan’ın sözlerine atıfla, Türk örf, ádet ve geleneklerinin bir maddelik düzenlemeyle kurtarılamayacağını belirterek devam ediyor:

‘Sayın Başbakanım, ben bu işin altında tuzak buluyorum. Enerjimizi, çabamızı bu işle harcamayalım. Zamanı da zemini de yanlış diye düşünüyorum.’

Konuya Ceza Kanunu değil, Medeni Kanun çerçevesinde bakılmasını öneren Tüzmen, ısrarın sürmesi halinde öngörülerini de sıralıyor.

Karşı çıkışların güçlü olacağını, geri adım atılması halinde de zorluklar yaşanacağını ifade ediyor.

‘GÜNDEMİ Mİ DEĞİŞTİRİYORUZ?’

Tüzmen
’i destekleyen bir çıkış da, çıplak reklam panolarına bile savaş açan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’dan geliyor.

Coşkun da girişimi zaman ve zemin açısından yanlış bulurken, Başbakan’a oldukça ilginç bir soru da yöneltiyor:

‘Yoksa biz gündemi değiştirmek mi istiyoruz?’

Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu’ndan sonra katıldığı AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da neredeyse üyelerin yarısının olumsuz bakışıyla karşılaşıyor; buna rağmen ısrarından vazgeçmiyor.

Gelinen noktada bazı geri adım işaretleri görünse de Başbakan’ın ısrarı nedeniyle AKP’nin ne yapacağı hálá netlik kazanmış değil; ancak konu Avrupa basınında ve siyaset dünyasında da geniş tepki ve ilgi çekmeye devam ediyor.

Buna rağmen, ‘Başbakan her seferinde olmazı gördükten sonra ısrarından vazgeçiyor’ diyenler bile, ‘Ama anketlere bakarak çok güçlü bir yeni oy potansiyeli kazanacağına da ilk kez bu kadar inanıyor. O nedenle bu kez ne olacağını görmek için son ana kadar beklemek gerekecek’ uyarısını yapıyor.
Yazarın Tüm Yazıları