Polikistik over neden önemli

Polikistik over, yumurtalıklarda çok sayıda kist ve buna eşlik eden hormonal sorunlar, adet düzensizlikleri, tüylenme problemleri, tekrarlayan sivilcelerle karakterlidir ve özellikle ergenlik çağındaki kızların canını sıkan sorunlardan biridir.

Haberin Devamı

Önemli bir özelliği de sebep olduğu insülin direnci nedeniyle bir türlü çözümlenemeyen kilo sorunudur. Öyle ki bazı genç kızlarda sorun obezite ölçüsüne ulaşabiliyor.
Diğer yandan polikistik yumurtalık yapılanmasının kısırlıkla da ilişkisi var. Bazı tipleri doğurganlığı da engelleyebiliyor. Sendrom ergenlikle beraber başlıyor, genç kızlık ve erken evlilik dönemlerinde pik yapıyor, 40’lı yaşlar sonrasında yumurta üretiminin azalması ve sonra da durması sonucu etkisini kaybediyor.
Burada dikkat edilmesi gereken noktalar öncelikle şunlar olmalı: Kilo sorunu olan hemen her genç kız polikistik over yapılanması, hormonal bozukluk ve insülin direnci yönünden de mutlaka gözden geçirilmeli, kilo sorunu olan genç bir kız ya da hanım hemen bir diyetisyene havale edilmemeli, mutlaka bir de “doktor gözüyle” incelenip tetkik edilmeli. Aynı şekilde tüylenme problemi olan genç kızlarda da çözüm hemen epilasyonda ya da lazer uygulamalarında aranmamalı, sürecin arka planında polikistik yapılanmadan kaynaklanan bir aşırı androjen üretiminin bulunup bulunmadığı mutlaka ama mutlaka araştırılmalıdır.
Ve tabiî ki aynı duyarlılık uzun süren ve bir türlü çözümlenemeyen akne problemi olan genç kızlar için de gösterilmeli. Bunlar da polikistik bir over yapılanması bakımından denetimden geçirilmeli.
Anlatmak istediğim şey şu: Eğer ergenlik problemleriyle uğraşan genç kızınız, kardeşiniz ya da eşiniz, adet düzensizlikleri yanında kilo direnci, tüylenme ve sivilce problemlerinde de yakınıyorsa sorunun arka planında gözden kaçmış bir polikistik yapılanma olabileceği aklınızda olsun.

Yazarın Tüm Yazıları