Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Batan batsın; ne dersin Şevket Ağam

GERİ kalmış illerin kalkınması için teşvikler getiren yasa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da her fırsatta övündüğü bir hükümet kararı.

Ancak, bazı illerin yönetici ve işadamları, kendilerini haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığı gerekçesiyle yasayı eleştiriyor.

Bu eleştirinin yapıldığı illerden biri de Isparta.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun oğlu Mehmet Ali’nin sünnet düğünü nedeniyle 7 Ağustos’ta Isparta’ya giden Erdoğan, AKP’li Belediye Başkanı Hasan Balaban’ın buluşturduğu işadamlarından da aynı sorunu dinliyor.

Toplantıda, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ISTO), Başkan Eyüp Avcılar ve Yardımcısı Hasan Aslan temsil ediyor.

Eski Başkan ve Isparta’nın en önemli işadamı Şevket Demirel de orada.

İŞADAMI MİLLİYETÇİ OLSUN

Erdoğan,
açış konuşmasında, ‘Hortumcularda 46 milyar dolar para var. Bu parayı tahsil etmedikçe işlerin düzelmesi zor; çabamız bu’ diyor.

Bu sözler, batık Ege Bank’ın sahibi Murat Demirel’in babası Şevket Demirel’e bir dokundurma gibi de düşünülüyor; ama üstünde durulmuyor.

Ardından Avcılar söz alarak, sorunları yardımcısı Aslan’ın aktaracağını, kendisinin ise bir yatırım üzerinde duracağını söylüyor.

Avcılar, Isparta Organize Sanayi Bölgesi’nde panel radyatör üretecek bir fabrika kurmak için Almanlarla ekipman anlaşması yapıldığını belirterek, ‘Ama 10 dolarla teşvik kapsamı dışında kalınca yatırımcı arkadaşlar, maliyet yüzde 20 daha düşük olacak diye fabrikayı Afyon’a kaydırmayı düşünmeye başladı. Diğer iller için de düzenleme yapılacağını söylediniz. Bu arkadaşlarımızı eylüle kadar durdurabilir miyim? diye sordu.

Erdoğan’ın yanıtı, ‘Milliyetçi olsunlar; Ispartalı ise Isparta’ya yatırım yapsınlar. Sanki Kayseri’de teşvik mi vardı? 140 fabrikanın birden temelini attık’ oldu.

Avcılar,
bunun üzerine, ‘Kayseri sanayi bölgesi. Isparta’da ise tek yatırım için bin dil döküyoruz’ diyerek Başbakan’a, ‘Benim yerimde siz olsanız ne yaparsınız?’ sorusunu yöneltti.

BATTIK SAYIN BAŞBAKANIM

Erdoğan
’ın bu seferki yanıtı da farklı bir yaklaşımı sergiliyordu:

‘Afyon başka ülkenin toprağı mı; bırak oraya gitsinler.’

Avcılar, bu yaklaşıma katılmadığını belirterek, sözü Aslan’a verdi.

ISTO Başkan Yardımcısı Aslan, ilin yatırım sorunlarını sıraladı ve sözünü, iki elini masaya koyarak, ‘Battık Sayın Başbakanım’ diye tamamladı.

Erdoğan, bu sözlere tepki vermeyince, Avcılar, yeniden devreye girdi, ‘Hasan Ağabey, 2000 çalışan 600’e düştü mü, düşmedi mi?’ diye sordu.

Aslan, ‘600’de de kalamayacağız, bu gidişle batacağız’ dokundurmasında bulununca Erdoğan muhataplarını yine şaşırttı:

‘Arkadaş, 5-10 işadamı batmış; önemli değil. Batan batar; önemli olan, Türkiye’nin kurtulmasıdır.’

Ardından da başını Şevket Demirel’den yana çevirerek, ‘Şevket Ağam, sen ne diyorsun bu işlere?’ sorusunu yöneltti.

Demirel’den, ‘Arkadaşlar doğru söylüyor; ama siz daha doğruyu söylüyorsunuz’ yanıtını alınca, ‘Sen doğru söylüyorsun, hadi kalkıp gidelim’ diyerek toplantıyı bitirmeyi tercih etti.

Ticaretten gelen biri olmakla övünen Erdoğan’ın bu yaklaşımını haklı bulan da, eleştiren de var; ama bu tavır iktidardaki yeni anlayışı da gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları