Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Sağlık Müdürlüğü’nde imam devri

İKTİDARA geldikten sonra, ‘işi ehline teslim etme’ sözü veren AKP hükümetinin bazı atamalarının bu iddiayı törpülediğini pek çok kez yazdık.

Bürokraside özellikle, işle doğrudan bağlantılı ara kademe yönetici atamasında yeterli özenin gösterilmediğini gündeme getirdik.

Bu durumun pek çok önemli kurumda, can alıcı sıkıntılar yarattığı tren kazalarının ardından daha çok tartışılmaya başlandı.

Bu tartışmaları, ‘kendilerini yıpratmaya çalışanların çabası’olarak gören AKP kadrolarında ilginç atamalar devam ediyor.

Özellikle taşrada, ‘nasılsa gözlerden uzak’ düşüncesiyle yapılan bu atamaların bir örneğini sağlık alanında yaşıyoruz.

CAMİDEN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Erzincan Sağlık Müdürlüğü Yardımcılığı’na 17 Haziran 2004 günü atama yapıldı.

Atamayı, Bakan adına Müsteşar Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile Bakanlık Personel Genel Müdürü Ali Yerlikaya imzaladılar.

Karar, Mehmet Ali Çelik adlı yeni sağlıkçıya 8 Temmuz’da tebliğ edildi.

Çelik, bu göreve nereden mi geldi?

Gaziantep Ş. Bircan Camii imamlığından.

Nasıl olduysa, 6/2 göstergeli imam Çelik, birdenbire beş kademe terfi ederek 1/1 dereceli Sağlık Müdür Yardımcısı oluverdi.

Çelik’in bu ataması 657 sayılı Devlet Memurluğu Yasası’nın 68/b, 71 ve 74’üncü maddeleri gereği yapıldı.

Devlette göreve 1993 yılında başlayan Çelik, 2001 yılında Açık Öğretim İşletme Bölümü’nden mezun olarak bugünkü atamanın yolunu açtı.

Doğan Haber Ajansı Erzincan Muhabiri Recep Demirci’nin önemli katkılarıyla da teyit ettiğimiz bu bilgileri, işin uzmanlarıyla da paylaştık.

ÖRNEĞİ YOK

Yasa ve yönetmelikler gereği sağlık müdürlerinin hekim olduğunu belirten eski bakan ve uzmanlar, yardımcıların da doktorlar arasından seçilmesinin teamül olduğunu söylediler.

Hukuki zorunluluk olmamasına rağmen, bu makamlara sağlıkçıların atanmasının nedenini de, ‘Yardımcılar da zaman zaman müdürlere vekalet eder, bu dönemde meydana gelebilecek olaylara müdahale etmek durumunda kalır; teftiş ve personelle ilgili değerlendirme yapar’ diye açıkladılar.

Bir imamın sağlık müdür yardımcılığına atanması örneğinin daha önceki dönemlerde yaşandığını anımsamayan bu uzmanlar, ‘Atananın o kurumda bir süre çalışması, şeflik sınavından geçmesi gerekir’ uyarısını da yaptılar.

Oysa Çelik, imamlık cübbesini bırakır bırakmaz, beyaz önlüğü giymişti.

Atamanın gerekçelerini Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Müsteşar Ünivar ve Genel Müdür Yerlikaya’dan öğrenmek istedik.

Bu isimlerden değil, Bakanlık Basın Müşavikliği’nden arandık.

Sorularımızı aldılar ve bir süre sonra da yeniden aradılar; ‘Böyle bir atama yok’ deyince, biz ‘Hayır, var’ diye ısrar ettik.

Konuya bir kez daha bakacaklarını söyledilerse de bir daha ses çıkmadı; çünkü bu atama doğruydu.

Bakanlığın yanıtı bizde şöyle bir kuşkuya yol açmadı da değil:

Son günlerde Devlet Demiryolları yetkilileri, demiryollarına sabotaj yapıldığı ihtimalleri ile ilgili art arda açıklamalar yapıp duruyorlar.

Allah korusun; yoksa bu sabotajcılar(!) sağlık alanında da mı etkinlik göstermeye başladı!
Yazarın Tüm Yazıları