Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Sanal alemde ilaç borsası

ÖZEL hastanelerin 88 milyon liraya alabildiği bir ilaca SSK’nın 230 milyon lira ödemesi üzerine çıkan tartışmanın merkezinde doğal olarak SSK yer aldı.

Ancak, işin diğer bir gerçeği, fiyatta sınırların Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç Fiyatları Belirleme Komisyonu tarafından çizildiğidir.

SSK da alımlarda bu fiyatların göz önünde bulundurulduğunu belirtiyor.

O zaman konuya, ‘88 milyon liraya da alınabilen bir ilaca Komisyon, nasıl oluyor da 230 milyon lira fiyat biçebiliyor?’ diye yaklaşmak da olası.

Komite üyeleri arasında, kamunun ilaç piyasasındaki payının üçte ikisini temsil eden SSK’dan, en azından, tek temsilcinin bile bulunmaması da dikkat çekici.

YA ECZANEDEN ALIMA GEÇİLİRSE

Komisyonun fiyatları serbest eczaneler için de geçerli.

SSK’nın serbest eczanelerdan doğrudan alım yapması ile ilgili bir talep de gündemde ve talebi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da haklı buluyor.

Serbest alımın dedikoduları bitireceği; ama bir yandan halen kurumdan hizmet almayan yüzde 15’lik SSK’lı kitleyi de harekete geçirerek yaklaşık 1 katrilyon liralık yeni bir yük yaratacağı, diğer yandan yerli ilaçta yüzde 33, ithalde yüzde 14 olan indirim olanağını da yok edeceği düşünülüyor.

Bu gerekçelerle, Komisyon’un fiyat belirleme kıstasları elekten geçiriliyor.

Belirlemede İsviçre’deki fiyatların esas alınması, bazı ilaç ruhsatlarının bekletilmesi veya geciktirilmesi eleştiri konusu yapılıyor.

Yabancı ilaç firmalarının hammadde teminini, yurtdışında kurdukları firmalar üzerinden ve yüksek fiyatlarla yaparak kaynak transferine gitmesi de komisyonun gündemine getiriliyor.

Komisyon üzerindeki çalışmaların yanı sıra SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve TBMM üyeleri için ayrı ilaç alımı yapılmasına olanak sağlayan düzenlemelerin tekleştirilmesine çalışılıyor.

3 MİLYAR DOLARLIK BORSA

Ancak SSK, kendi içinden de yeni bir yöntem üzerinde çalışmaya başladı.

Çalışmanın hayata geçmesi halinde, SSK hastaneleri ilaç ihtiyaçlarını 15 günde bir merkeze bildirecek.

Sonraki çarşamba günü ortaya çıkan talep internetten ilan edilecek.

Sağlık Bakanlığı’ndan belgeli, sayıları 100’ün biraz üzerinde olan ilaç firmaları, özel kodlarla bu siteye girerek açık artırmaya katılabilecek.

Teminatlar ve şartname ise daha işin başında ve bir kezliğine verilecek.

Sanal alemde bir ilaç borsası kurulması anlamına gelen bu yöntemle, tüm SSK hastaneleri aynı fiyatla ilaç temin edebilecek.

Projenin gerçekleşmesi için İhale Yasası’nda toplu alımlara olanak sağlayacak değişikliğe gidilmesi gerekiyor.

İşte bu nedenle Kamu İhale Kurumu ile görüşmeler sürüyor; uzlaşma sağlanması halinde 3 milyar dolarlık ilacın satışı sanal borsa üzerinden yapılacak.

SSK yetkililerinin, uygulamanın AB normlarına uygun olduğunu ve yeni bir yatırıma gerek duyulmadığını ifade ettiklerini de belirtmeli.
Yazarın Tüm Yazıları