Ben güzel fuarların yazarıyım

MELİH Cevdet Anday’ın çok sevdiğim bir dizesini anımsadım bugün.

Haberin Devamı

Ne yazmıştı? “Ben güzel günlerin şairiyim”.
Ben de 32’nci TÜYAP Kitap Fuarı’nı anlatacağım yazıma bu mısradan ilham alarak başlık koydum.
Çünkü, otuz iki yıldır kitap fuarını geziyorum.
Düzenlenme açısından da katılım açısından da geçirdiği değişim ve gelişimlerin, yükselişinin tanığıyım.
Standlara baktığımda tasarım kavramının ihmal edilmediğini ve dahası her sene tekrar tekrar yenilendiğini görüyorum. Eski, birbirine benzeyen yayınevleri standları yerine, kendi kimliklerini yansıtan bir tasarımla oluşturuyorlar standlarını.
TÜYAP Kitap Fuarı Avrupa’nın önde gelen okur odaklı ve perakendeye dayalı fuarlardan. Eskiden sadece Türkiye yayınevlerinin toplandığı bir fuardı. Önce, Türkiye yayıncıları yabancı fuarları geze geze bizim de uluslararası yayıncılık arenasında yerimiz olması gerçeğini benimsediler. Sonra yabancı yayıncılar da TÜYAP Kitap Fuarı’nda görünmeye başladılar. İlk zamanlarda onlar da adeta bir katılım denemesi yapıyorlardı. Fakat Türk yayıncılığının yükselen çizgisi, onların da bu fuara görkemli bir biçimde katılmaları gerçeğini kabul ettirdi.
Bilhassa bu seneden itibaren fuarın uluslararası alanında çıta iyice yükseldi. Çünkü bu yılın onur konuğu ülkesi Çin, bundan sonraki senelere yön verdi. 2010 yılından beri ‘uluslararası’ kimliğiyle fuar takviminde yer alan TÜYAP Kitap Fuarı, gitgide uluslararası kitap fuarcılığında istediği düzeye çıkacak inancındayım.
Bu yılın konuk ülkesinin Çin olduğunu gazetelerden, haberlerden izlemişsinizdir. Ama fuarda yarattıkları etkiyi yerinde görmeniz gerek. Çinli yetkililer hazırlıklara aylar öncesinden başlamışlardı. Ülke olarak kitabı, sanatı ve kültür faaliyetlerini ne kadar ciddiye aldıklarını dünkü Çin Pavyonu açılışında ve yaptıkları etkinliklerle ispatladılar.
Kitap fuarını gezerken uluslararası salondaki Çin Pavyonu’nu mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum. Mottoları şu: “Yeni İpek Yolu-Yeni Sayfa”. Çin’in önemli yazarlarını burada görüp yakından tanıyabileceksiniz. Önemli sanatçılarının da eserlerini Sanat Fuarı’nda ziyaret edebileceksiniz.

HER YIL fuarın bir onur yazarı seçilir. Bu yılki Onur Yazarı Prof. Dr. Taner Timur seçildi. Taner Timur sadece bilim dünyasının sınırları içinde yaşayan biri değildir. Kitaplarında edebiyata ve sanata aşina kimliği de yansır.
Bu yılın Sanatçı Onur Ödülü ise ressam Mustafa Ata’ya verildi. Ata’nın eserleri de sanat fuarında ayrı bir bölümde sergileniyor.
Eleştirmen Onur Ödülü Ahmet Kamil Gören’e, Sanatsever Kurum Onur ödülü Portakal Çiçeği Uluslararası Sanat Kolonisi’ne, Koleksiyoner Onur Ödülü de Erol Evgin’e verildi.
Pazartesi akşamı düzenlenecek olan yemekte ödüller sahiplerine özel bir törenle sunulacak.
Kitap fuarında bir yıllık yayın dünyasının bütün yeniliklerini görmenizin yanı sıra sevdiğiniz yazarın toplu eserlerini de bir arada değerlendirebilecek, hatta kitaplarınızı imzalatabileceksiniz. Fuarların ayrı bir özelliği de söyleşiler, kitaplar hakkında toplantılar ve güncel meselelerin kitaplara veya kültür sanata yansımalarına dair sempozyum ve konferansları uzman konuşmacılardan takip edebilmektir.
Niteliksel ve niceliksel olarak artış gösteren bir yayın türünün yükselişini gene okurlarıma iletmek istiyorum. Çocuk yayınlarından söz ediyorum. Gerek yerli gerek çeviri kitapların biçim ve içeriği tecrübeli bir fuar gezicisinin dikkatinden kaçmıyor. Etkileyici tasarımları, resimleri, tanınmış illüstratörlerin desenlediği iyi metinler...
Her kitap fuarının bir yıldızı vardır ya da birkaç yıldızı ortaya çıkar. Bunun, en doğrusu olmasa da, tek ölçütü vardır, kitaplarının çok satması veya yazarın aradan geçen yıllarda sadık okurlarını oluşturmuş olmasıdır. Fuardaki göstergesi ise imza kuyruklarıdır. Yine geçişleri kapatacak kadar uzun kuyruklara tanık olduğum bir fuar.
Sanat fuarı da resim dünyasına dair toplu bir değerlendirme yapmak isteyenler için yararlı bir mecra. Tanınmış sanatçıların yanında genç nesil sanatçıların, öğrencilerin de eserleri burada yer alıyor. Çağdaş Türk sanatının yakın dönem önemli eserlerini burada görebiliyorsunuz. Galeriler sanatçılarının eserlerini sergiliyor, resimseverler de resim dünyasını bir arada inceleme fırsatını yakalıyorlar.

HİÇ kuşkusuz bunlar fuardan genel notlar, genel izlenimler. Sanırım fuar epey yazımızın konusu olacak.

Yazarın Tüm Yazıları