Kadına boşandığı kocasıyla tekrar evlenme yasağı

Haberin Devamı

SORU: Eşimle ani bir kızgınlık sonucu, anlaşmalı olarak boşandık. Boşandığım gece sabaha kadar uyuyamadım. Deliler gibi pişman oldum. Sabah yanına gidip, “Ne olur tekrar evlenelim” dedim. Ancak Medeni Kanun’a göre, boşanan kadının hemen evlenmesi yasakmış. 300 gün beklemem gerekiyormuş. Bu doğru mu? Doğru ise, siz kanunlardaki boşlukları biliyorsunuz, beni, eski kocamla hemen evlendirir misiniz?
T.G.- İZMİR
YANIT: Size söylenen doğru. Medeni Kanun’un 132. maddesine göre, boşanan kadının tekrar evlenebilmesi için “iddet müddeti” denilen 300 günlük süreyi beklemesi gerekiyor. “Beni, eski kocamla hemen evlendirir misiniz?” diyorsunuz. İşin doğrusu bu benden çok size ve eski eşinize bağlı. Ancak ben size hemen evlenmeniz için bir yol gösterebilirim. Mahkemeye, boşandığınız eşinizle birlikte başvurup “yeniden birbirinizle evlenmek” istediğinizi belirtirseniz, mahkeme bu süreyi kaldırır, siz de hemen evlenirsiniz.

Haberin Devamı

Kadına boşandığı kocasıyla tekrar evlenme yasağı

SORU: Evimde hem çocuk bakıyorum hem de siparişle günlere pasta börek yapıyorum. Gelir vergisi ödemem gerekir mi?
Nergis ATEŞ
İstanbul
YANIT: Evde çocuk bakımı karşılığı aldığınız ücret Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/6. maddesi uyarınca gelir vergisinden istisnadır. Evde kek, pasta, börek yapıp satmanız da esnaf muaflığı kapsamına girer ve gelir vergisine tabi tutulmaz.

Şirket ortağının ücreti gider yazılır mı?

SORU: İki ortaklı limited şirket, ortaklarına ücret ödenebilir ve gider yazabilir mi?
Fikri ALTINOK Samsun
YANIT: Limited şirket, emsaline uygun olması koşuluyla, şirkette çalışan ortaklarına ücret ödeyebilir ve gider olarak da defterine yazabilir.

Yurtdışından alınan emekli maaşının vergisi

SORU: Almanya’dan aldığım emekli maaşı, Türkiye’de vergilendirilir mi?
Ali İhsan YILDIZ – Gaziantep
YANIT: Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/11. maddesi uyarınca gelir vergisinden istisnadır başka bir anlatımla Türkiye’de vergilendirilmez.

Medyumluk faaliyeti vergilendirilir mi?

SORU: Medyumluk yapıyorum, vergisi var mı? Varsa basit usulde mükellef olabilir miyim?
T. Y. – Adana
YANIT: Bu faaliyetinizin “serbest meslek kazancı” olarak, gerçek usulde vergilendirilmesi gerekir. Basit usul, ticari kazancı kapsar. Serbest meslek kazancı basit usulde vergilendirilemez.

Haberin Devamı

Miras kalan Ltd. ve A.Ş hisselerinin satışı

SORU: Kocamdan miras kalan limited ve anonim şirket hisselerini şirket ortağı olmayan komşuma satacağım. Vergi konusuna hiç aklım ermez. Bu satışlarda vergi var mı?
Bedriye ALKAN - Antalya
YANIT: Miras kalan anonim şirket hissesinin satışı gelir vergisine tabi değil (Gelir Vergisi Kanunu, Mükerrer Md.80/(1)-1). Limited şirket hissesinin satışı ise, “değer artışı kazancı” olarak, gelir vergisine tabi (GVK.Mük.Md.80/(1)-4)

Yazarın Tüm Yazıları