Hipertiroidi neler yapıyor

Hipertiroidi, tiroit bezinin hormon üretimini biraz abarttığı durumdur. Kilo kaybı, çarpıntı, sinirlilik, aşırı duyarlılık, ani heyecanlanmalar, uyku bozulmaları, ellerde terleme ve titreme, kas güçsüzlüğü ile yorgunluk en sık görülen belirtileridir.

Haberin Devamı

Tiroid hastalıkları daha çok kadınların sorunu gibidir. Guatr sorunu da, tiroid bezinin tembelliği (hipotiroidi) veya aşırı çalışması da (hipertiroidi) kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Dahası kadınların tiroid bezi ile ilişkili sorunları ergenlik, hamilelik, doğum sonrası ve menopoz dönemlerinde adeta patlama yapar.
Tiroid bezi hastalıklarının her türlüsü tehlikelidir ama ben (hangi nedenle meydana gelirse gelsin) hipertiroidi sorununun diğerlerinden daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Hipertiroidiyi tedavi etmek hekimler için, hastalığın sonuçlarına katlanmak ise hastalar için oldukça zordur.
Gelin isterseniz önce tiroid bezi ne işler yapar ona bir bakalım, sonra da hipertiroidi sorununa biraz daha etraflıca bakalım.

TİROİD NE İŞ YAPIYOR?

Haberin Devamı

Hipertiroidi, tiroit bezinin hormon üretimini biraz abarttığı durumdur. Beden metabolizmanızın orkestra şefi olan tiroit beziniz tiroit hormonlarını üretmek, depolamak ve ihtiyaca göre kana vermekle görevlidir. Tiroit beziniz eğer gereğinden fazla hormon üretir ve salgılarsa metabolizmanızda ciddi değişimler olacaktır. Başlıca sorununuz metabolizmanızın hızlanmasıdır.
Durumunuzu 45’lik bir plağın 70’lik plak hızında dönmesine veya Beethoven’in Ay Işığı Sonatı’nın oyun havaları hızında icra edilmesine benzetebilirsiniz!
Orkestra şefiniz –tiroit beziniz– sopasını çok hızlı hareket ettirmekte, beden orkestranızın üyeleri çalışma hızlarını olağanın çok üstüne çıkarmaktadır. Kalbiniz hızla atmakta, termostatınız çok yüksek ısılara ulaşmaktadır (aşırı terleme).
Sinir sistemi işlevleriniz hızlanmakta (uykusuzluk, ellerde titreme, güçsüzlük, heyecanlanma, aşırı durgunluk hali), mide ve bağırsaklarınız daha süratli hareket etmekte (hazımsızlık, ishal), bedeniniz çok yüksek devirde çalışıp, aşırı kalori tüketmekte (kilo kaybı), beden ve ruh organizasyonunuz hiçbir kontrol tanımadan saatte 120 kilometre hızla giden otomatik bir araca benzemektedir!

SEBEPLERİ NELER

Hipertiroidinin en çok görülen nedeni Graves hastalığıdır. Bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla kendi tiroit hücrelerine karşı savaşmaktadır (otoimmün hastalık). Bu durum tiroit bezinizi harap etmekte ve tiroit hormonları T3 ve T4’ün fazla miktarda üretimine neden olmaktadır. Bütün bağışıklık sistemi sorunlarında olduğu gibi kadınlar Graves hastalığında da daha şanssızdır.
Hipertiroidi bağışıklık sisteminde herhangi bir sorun yokken de oluşabilmektedir. Tiroit bezi iltihaplanmanları (Hashimato tiroiditi), tümörleri, diffüz ya da nodüller guatrlarında hipertiroidi gelişebilmektedir.
Tiroit hormonlarının dikkatsiz ve yüksek dozda kullanımında da hipertiroidi oluşabilmektedir.

Haberin Devamı

BELİRTİLERİ NELER?

Kilo kaybı, çarpıntı, sinirlilik, aşırı duyarlılık, ani heyecanlanmalar, uyku bozulmaları, ellerde terleme ve titreme, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, halsizlik en sık görülen belirtilerdir. Gözlerde öne doğru fırlama, canlı ve parlak bakışlar, gözkapaklarında düşme, ayak ödemi, cinsel güçte azalma, âdet düzensizlikleri, sıcağa tahammülsüzlük sık görülen belirtilerdir. Özellikle sebepsiz bir kilo kaybının eşlik ettiği çarpıntı, sinirlilik ve uykusuzluk sorunlarında hipertiroidi akla gelmelidir.

TANISI KOLAYDIR

Hipertiroidi tanısı basit bir kan analiziyle kolayca konulabilmektedir. Hassas TSH testiyle T3 ve T4 hormonlarının tetkiki tanı koydurucudur. TSH düşük, T3 ve/veya T4 yüksek bulunacaktır. Ayrıca tanı için tiroit otoantikorları, reseptör antikorları, tiroit sintigrafisi ve tiroit ultrasonografisi gibi yöntemlerden de yararlanılmaktadır. Doğru teşhis ve tedavi için uzman bir doktordan yardım istemeyi unutmamalısınız.
Hipertiroidi tedavisi uzmanlık işidir. Doktorunuz tedavide ilaçlardan, cerrahî yöntemlerden veya radyoaktif iyot tedavisinden yararlanacaktır. Hipertiroidinin çoğu kez tekrarlayıcı bir sağlık sorunu olduğunu ve belirli aralıklarla kontrol testleri yapılmasının gerektiğini de unutmamanızda yarar var! Hürriyet gazetesi/Yaşasın Hayat/2006

Haberin Devamı

BİR SORU/BİR CEVAP

Cevizi mi yiyelim suyunu mu içelim

İkisini de deneyebilirsiniz. Çünkü her iki durumda da ceviz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor. 2004 yılından bu yana Amerikan Besin ve İlaç Dairesi günde 30-40 gram ceviz yemenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği şeklinde bir önermeyi ceviz paketlerinin üzerine yazmanıza bile izin veriyor.
Bir ceviz ortalama 25 kalori içeriyor ve kalp sağlığı açısından maksimum faydayı alabilmeniz için günde 6-8 ceviz yemeniz yetiyor. Burada dikkat etmeniz gereken böyle bir önlemin size 200 kalorilik bir enerji yüklemesi. Bu enerjiyi ya başka yiyecekleri azaltarak dengelemeli ya da egzersiz yaparak harcamalısınız. Aksi halde yaklaşık olarak her ay bir kilo kazanırsınız.
Ceviz bitkisel omega-3’ler, magnezyum, folik asit ve posadan zengin yapısıyla kalp dostu bir yiyecektir. Sırası gelmişken 200 kalori yakmak için 25 dakika tempolu yürümeniz, 30 dakika kadar tenis oynamanız, bir saat kadar golf sporu yapmanız gerektiğini hatırlatalım.

Yazarın Tüm Yazıları