Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Verheugen, Baydemir’i ziyaret etmesin

TÜRKİYE, Avrupa Birliği mücadelesini çok zor bir dönemde yapıyor.

Zorlukların başında, çoğu Avrupalının Türkiye’nin üyeliğine hazır olmaması, AB ülkelerinde ekonominin iyi gitmemesi, 10 yeni üyenin getirdiği yükün ağırlığı, Avrupa Anayasası oylamasına Türkiye’nin malzeme yapılması geliyor.

Bu gerçeklerin bilincinde olmasına rağmen Avrupa, kriterleri yerine getirdikçe kendine daha çok güvenen bir Türkiye’yi karşısında buluyor.

Uyumda hemen hemen eksik bırakmayan Türkiye, uygulamada da fena gitmiyor.

Dışişleri, Adalet, İçişleri bakanlarından oluşan Reform İzleme Grubu’nun önüne daha az sorun geliyor, gelenler de hemen çözüme kavuşturuluyor.

İşkence davalarında süreç hızlanıyor, mahkemeler peş peşe kararlar veriyor; Assompsion Rahipler Topluluğu, Bahailer, azınlık ibadethaneleri ile ilgili sorunlar çözülüyor; eski DEP milletvekilleriyle ilgili sıkıntı sona eriyor.

EVLATLARINI İSTEYEN ANNELER

İşlerin iyi gitmesi, AB’den gelen heyetlere karşı tutumu da etkiliyor, Türk tarafının ‘alttan alma’ devri sona ermiş durumda.

AB’nin pek çok talebi, Avrupa ülkelerinden örneklerle geri çevrilebiliyor.

Bunların yanı sıra, bazı ilginç diyaloglar da yaşanıyor.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kendisini ziyaret eden bir AB heyetini kabul ederken, açık pencerelerden kapı önündeki protestocuların sesleri geliyor.

Heyet üyeleri, ‘Maaşlarını mı istiyorlar?’ diye sorunca, Çiçek hiç çekinmeden, ‘Hayır; sizin de haklarını korumak için yarıştığınız adamların canlarını aldıkları evlatlarını geri istiyorlar’ yanıtını veriyor.

Çiçek, kapıdaki protestocuların şehit anaları olduğunu belirterek, ‘Biraz da mağdurların haklarını koruyun’ diyor.

Görüşmede heyet, seçilmiş bazı cezaevlerindeki sorunları masaya getirince, Çiçek devam ediyor:

‘Bakın sık sık Diyarbakır’a heyetler gönderiyorsunuz. Bu heyetler bir kez de karayoluyla gitsinler; yol üzerinde pek çok cezaevi var. Oraları da ziyaret etsinler. O zaman raporları objektif ve genel olur. Unutmamak gerekir ki, mezardaki insanların da hakları var, yakınlarının da acısı.’

VAN’A DEĞİL İZMİR’E GİDECEK

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Yüksek Komiseri Günther Verheugen, eylül başında Türkiye’ye geliyor.

Verheugen, ziyareti sırasında Diyarbakır ve Van’a da gitmek istiyor.

Van tercihinin nedeni son gelişmeler değil, bölgesel.

Türk tarafı, Diyarbakır’a itiraz etmiyor; ama bir ilin de Batı’dan seçilmesini istiyor ve Van’ın yerine İzmir’de karar kılınıyor.

Şimdi Türk tarafının bu ziyaretten bir beklentisi daha var.

Demokratikleşme, insan hakları, AB standartları, Kürt sorunu konusunda büyük emekler vermiş bir kamu görevlisinin önerisi bu:

Verheugen, Diyarbakır ziyaretinde, teröre destek verdiğini ortaya koyan Belediye Başkanı Osman Baydemir’i programından çıkarsın. AB’nin terör karşısındaki duruşu da bunu gerektiriyor.’

Haksız bir beklenti olduğunu kim söyleyebilir?
Yazarın Tüm Yazıları