İstiklal yolu tarihi sit alanı oldu

Güncelleme Tarihi:

İstiklal yolu tarihi sit alanı oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 12:07

Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı istiklal yolunun Çankırı'dan geçen bölümü, tarihi sit alanı ilan edildi.

Haberin Devamı

Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı İstiklal yolunun Çankırı'dan geçen bölümü tarihi sit alanı ilan edildi.

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı istiklal yolunun kent sınırları içinde kalan bölümlerinde düzenlemeler yapıldığını söyledi.

İstiklal yolu tarihi sit alanı oldu

Kurtuluş Savaşı sırasında deniz yoluyla İstanbul'dan İnebolu'ya getirilen cephanenin İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara hattı kullanılarak cepheye ulaştırıldığını hatırlatan Özcan, "Cephane Çankırı'da Ayan köyü, Korgun ilçesi, İkiçam köyü, Ilgaz ilçesi, İnköy ve Kuşçayırı köyleri sınırından geçerek Ankara'ya, oradan da cepheye ulaşmaktaydı" dedi.

Haberin Devamı

2009'DAN BERİ ETKİNLİKLER YAPILIYOR

Yolun sit alanı olması için başvuruda bulunduklarını anlatan Özcan, İstiklal yolunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla tarihi sit olarak tescil edildiğini dile getirdi.

Özcan, yolun tarihi dokusunu koruyarak herkes tarafından tanınan bir hale getirebilmek için çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, "Tarihi ve doğal dokuya uygun olarak ahşap malzemeden özel tasarımlarla yolu gösteren levhalar yapılacak. 2009 yılından itibaren bu güzergahda çeşitli etkinlikler yapıyorduk. Bu yıl da 26 Ekim'de yürüyüş gerçekleştireceğiz" diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!