İnançer'in sözlerine AK Partili vekillerden tepki

Güncelleme Tarihi:

İnançerin sözlerine AK Partili vekillerden tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 01:05

TRT’deki ramazan programında söylediği “Hamile kadınların sokakta gezmesi estetik değil” sözleriyle tepki çeken Ömer Tuğrul İnançer, bu kez de ''Eş yoktur, zevce vardır'' dedi. AK Partili ve CHP'li kadın milletvekilleri İnançer'in sözlerini eleştirdi.

Haberin Devamı

İnançerin sözlerine AK Partili vekillerden tepki

Ömer Tuğrul İnançer'in son sözlerini AK Partili kadın milletvekillerine de sorduk. AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, "Bu programı dinlemeden yorum yapmayacağım" dedi.

Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise "Alllah bizi bu zihniyetlerden korusun. Çalışan insan çok daha mutlu, çok daha verimli, ailesine katkısı çok daha fazla" dedi. Türkmenoğlu, bu sözleri Türkiye'nin tartışmasına gerek olmadığını düşündüğünü belirtirken, "İnançer kimdir? Bir kanaat önderi mi, din adamı mı yoksa bir kültür adamı mı, ben anlamış değilim" diye konuştu.

İŞTE İNANÇER’İN TEPKİ ÇEKEN O SÖZLERİ

Haberin Devamı

Kadınla erkeğin fiziken tabi iki eşit olmadıklarını ama medeni haklar anlamında Anayasa'da kadınla erkeğin eşit tutulduğunu, 2010 Anayasa değişikliğiyle kadına pozitif ayrımcılığın hüküm altına alındğını vurgulayan Türkmenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çalışan kadının ailesinin dağıldığı, başka erkeklere hizmet ettiğine ilişkin bu sözler çağdaş bir düşünce değil. Türkiye Cumhuriyeti daha 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkını vermiş. Bu 1934'ün gerisinde bir zihniyet. Kendi hayatında bunu uygulayabilir. Eşini zevce olarak görebilir. İç dünyasında bunları yaşayabilir. Ama milyonların önüne bu sözlerle çıkması, karşısında buna itiraz edecek birileri yokken bu sözleri yüzde yüz empoze etmesini doğru bulmuyorum. Bir tartışma programında, serbest düşünce ortamında söyleyebilir ama bu şekilde itirazsız, söyleyebilmesi doğru değil."

"BU SÖZLERE YORUM BİLE YAPMAM"

AK Parti İStanbul Milletvekili Alev Dedegil, "Bunlar kendi beyanlarıdır, kendilerini bağlar. Ben bu sözler üzerine yorum bile yapmam" diye konuştu.

''ALLAH KARŞISINDA HEPİMİZ EŞİTİZ''

İnançer'in sözlerine bir tepki de AK Parti Antalya Milletvekili Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Gökcen Özdoğan Enç’ten tepki geldi.
İnançer tarafından kamuoyuna sunulan fikirlerin İslam dinine de ters olduğunu kaydeden Enç şöyle dedi: “Kadınla erkek arasında fiziksel anlamda eşitsizlikler olabilir. Fakat hukuksal, sosyal haklar açısından eşitlik olmazsa zaten benim inancıma, dinime ters. Allah karşısında hepimiz eşitiz. Bizim göbeğimiz çatlıyor kadını iş, siyaset dünyasına kazandıralım, görünür kılalım, yöneticilerimiz kadın olsun diye. Bu konuda canla başla çalışıyoruz. Bundan sonra da böyle olacak.” (Salim UZUN / ANTALYA)

Haberin Devamı

CHP PROGRAMIN KALDIRILMASINI İSTİYOR

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, bu kişinin sözlerinin AK Parti'nin kadına bakışına ayna tuttuğunu belirtirken, bu tür düşünceleri dile getirdiği için de program yaptırılarak ödüllendirildiğini savundu.

Böyle bir düşüncenin milyonların izlediği bir yayın kuruluşunda, devletin televizyonunda dile getirilmemesi gerektiğini söyleyen Tamaylıgil, progrmın yayından kaldırılması için CHP olarak hem hukuki hem de siyasi olarak ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

İnançer'in hamile kadınlarla ilgili sözlerinden sonra bu programın yayından kaldırılması gerektiğini vurgulayan Tamaylıgil, "Bu beyler konuşsunlar. Ama kadınlar eğitimde, sosyal hayatta, ekonomik hayatta haklarını aramaya devam edeceklerdir. Bu zatın sözlerinden ben kadınlardan korktuğunu anlıyorum. Bu ülkenin 90 sene önce açtığı aydınlanma yoluna yakışmayan sözlerdir bunlar. Cumhuriyetle birlikte bu ülkede kadın, demokrasi devrimi yaşanmıştır. Ama bu kişiler bu devrimi içlerine sindirememişlerdir" dedi.

Haberin Devamı

"ONU DA ONA PROGRAM YAPTIRANLARI DA ŞİDDETLE KINIYORUM"

CHP Milletvekili ve Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Binnaz Toprak, bu sözlerin 2013 Türkiyesi'nde, 21. yüzyılda kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu sözlerin sahibi şiddetle kınadığını belirten Toprak, ama ondan daha fazla ona bu programı yaptıran TRT yönetimini kınadığını vurguladı.

Bu programın hemen yayından kaldırılması gerektiğini ifade eden Toprak, "İnsanlar TRT'yi de bu şahsı da protesto etmeli, reklam veren varsa reklamını kesmeli" diye konuştu.

İNANÇER NE DEMİŞTİ?

İnançer, TRT’deki “Ömer Tuğrul İnançer ile Gönül Dünyamız” isimli programda kadının ekonomik hürriyeti gibi aldatmacalardan vazgeçilmesi gerektiğini iddia etmiş ve şunları söylemişti:
''Çalışan kadın ben kocama muhtaç değilim deyip yuvasını dağıtıyor Evlilik kurumunun bugünkü empoze edilen, ‘Ben kendi ayaklarımın üzerinde dururum’, ‘kadının ekonomik hürriyeti’ gibi aldatmacalardan vazgeçilmesi lazımdır. İstatistikle meşgul olanlar boşanmaların kimler arasında olduğunu bir istatistiki anket yapıversinler. Çalışan kadından bahsediyorum. ‘Ben kocama muhtaç değilim’ diye evvela ailesini dağıtıyor. Kocasına muhtaç değil ama elin adamının patronunun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor. Kocasının emrinde olmayı haysiyetine uygun bulmuyor. Ben eş demem. Eş yoktur, eşitlik yoktur. Ben karımla, çocuğumla eşit değilim. Eşim değil, zevcem olur. Karı da kurumsallığı anlatmak için kullanılır.''

BAKMADAN GEÇME!