Bu MHK diyet öder

Çünkü taviz verdiler. Şimdi ne olacak? Diyet ödeyecekler elbette. Yarın bir kulüp başkanı çıkacak, hem de etkili bir kulüp başkanı, ‘Oraya seni ben getirdim. Benim dediğimi yapmazsan seni yakarım’ diyecek.

LEVENT Bıçakcı seçime, 4 grupla girdi, üçünü kazandı, Merkez Hakem Komitesi’ni (MHK) kaybetti. Peki bu MHK niye bu kadar önemli? Çünkü adalet dağıtan bir yer. Ve herkes oraya girmek için, ne göbekler atıyor, ne gerdanlar kıvırıyor.

Bu MHK’ların içinde hep eski hakemler oluyor. Hakem deyince, hakim deyince aklınıza ne gelir? Karakteri düzgün, ağzından çıkan lafı yemeyen, sağı solu oynamayan adam gibi adam.. Tabii bu arada yaptığı işinde hakkını verecek.

Dönün geriye, Türkiye Futbol Federasyonu 1923’te kurulmuş. O tarihten bu güne kadar herşeyiyle düzgün, yaptığı işte de üst düzeyde, kaç tane hakem ismi sayarsınız, veya kaçı aklınıza gelir? 10 sayısını bulmakta zorlanırsınız. Yani iki elin parmakları kadar..

Peki, bu son seçimlerde toplam kaç aday vardı? 3X9 yani 27 kişi.

İlk günden beri, ‘Hakemleri genel kurul seçsin’ diyordum. Hala da aynı fikirdeyim. Çünkü federasyon başkanı tayin ederse, tek başına istediğini de yapar. Örnek istersiniz, geçtiğimiz iki döneme bakın. Ama şimdi tehlike daha büyüdü. Niye?

Bravo Sarvan’a

Eskiden bir kişi etkiliydi, imparator gibi. Ne derse yaptırıyordu. Fakat bu genel kurulda, çok çabuk kurulan bu komite seçimi kazandı. Nasıl kazandı? Sihirbaz mı bunlar. Hayır. Taviz vererek kazandılar.

Şimdi ne olacak? Diyet ödeyecekler elbette. Yarın bir kulüp başkanı çıkacak, hem de etkili bir kulüp başkanı, ‘Oraya seni ben getirdim. Benim dediğimi yapmazsan seni yakarım’ diyecek. Onlar istedikleri kadar inkar etsinler. Haluk Ulusoy da inkar ediyordu, ne oldu? Yani eskiden tek kişinin yaptığını şimdi 5-6 kişi yapacak.

Haluk Ulusoy Federasyonu’nun gitmesinde en önemli unsurlardan biri MHK’ydi. Bu seçilen MHK bir yerde Bülent Yavuz Komitesi’nin uzantısı. Ne değişecek o zaman? Kulislerde dolaşan söylentilere göre, bu komitenin kurulması için çalışan insanlardan biri Bülent Yavuz. Vaat ettiği şeyler de ilginç, ‘Hiç merak etmeyin Sabri Çelik’e herşeyi yaptırırım.’ (Hoş Yavuz bu söylentiyi de inkar eder ya) Yani, buyrun cenaze namazına.

Hani hakemimiz kişilikliydi, hani hakemimiz söz verdi mi, geriye dönmezdi. Ne oldu? Olay çok net. Helal olsun Oğuz Sarvan’a. Bazı kulüpler, ‘Ali Aydın’ı listenden çıkar, seni seçelim’ dediler. Yani, önce Oğuz Sarvan’ın başparmağını istediler. Eğer Oğuz o parmağı kaptırsaydı ne olacaktı? Yarın kol isteyeceklerdi, bacak isteyeceklerdi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi.

Sarvan daha başta sakalı kaptırmadığı için, seçimi kaybetti. Vaat verenlerin hepsi kazandı. Ben bazılarını tanıyorum, rüzgar gülü gibidirler. Ne değişti ? Hiç bir şey.

Temizlik

Ama güzel oluyor. Türk insanının bunları yaşaması görmesi lazımdı. Şimdi, ‘Avrupa Kupaları’nda niye hakemimiz yok’ daha iyi anlıyorsunuz herhalde.

Hakemliğin en önemli unsuru güvendi. Bu güven kayboldu. Bulunur mu, bulunur.

Şimdi önemli bir nokta daha var. Bu Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu eğer bu MHK’nın oyuncağı olursa, bakarsınız, yakın bir zamanda genel kurul tekrar toplanır, bir önerge verilir, temizlik yapılır. Onun için de ben, Futbol Federasyonu Yönetimi’nin hakem camiasını daha iyi tanıması açısından, bu olayın hayırlı olduğuna inanıyorum.

Çelik: İtiraz yersiz

FUTBOL Federasyonu Genel Kurulu tarafından ilk kez oyla seçilen Merkez Hakem Kurulu, dün iÅŸbaşı yaptı. Devlette devamlılığın esas olduÄŸunu belirten yeni MHK baÅŸkanı Sabri Çelik, ‘HerÅŸey planlandığı gibi devam edecek. Uluslararası Hakem Seminerine 30 A klasmanı hakem ile 10 yan klasman, 6 FIFA bayan ve yardımcı bayan hakemi katılacak. Bu liste sayın Hilmi Ok baÅŸkanlığında düşünülen ve kendisinin kabul etmemesi üzerine seçim sabahı 05’te oluÅŸturulan bir ekip. Ulusoy’un MHK’sı deÄŸiliz. Her kesimden oy aldık. Sayın Ulusu’nun itirazı yersiz. Bu yasa, 2000 yılında da vardı, ÅŸimdi de aynı hüküm geçerli’ dedi.              ÂMeriç ENERCAN

Ulusu mahkemeye veriyor

FUTBOL Federasyonu Genel Kurulu’nda, Merkez Hakem Kurulu (MHK) başkanlığına aday olan Kemal Ulusu, seçimi kazanan Sabri Çelik’in listesinin, yasaya aykırı ve usulsüz hazırlandığını, bu nedenle iptalini isteyeceklerini belirtti. Ulusu, yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi: ‘MHK’nın kuruluşuna dair kanunun 15. maddesine göre Sabri Çelik’in listesi kanuna aykırı ve usulsüz şekilde hazırlanmıştır. Bu sebepten dolayı Çelik’in listesinin hukuken iptali istenecektir. Kanunun gerekçelerinde bu hususlar açık seçik belirtilmektedir. Bilinçli ve bilgiyle hazırlanmış benim listeme karşı birkaç saatte, gece yarıları hazırlanmış olan bu listenin kanuna uygun olmaması dolayısıyla, seçimde ikinci olan Kemal Ulusu’nun listesinin geçerli olması için, gerekli hukuki çalışmalara başlanmıştır.’

Kaybediyoruz!

İşte bu mesaj Aziz Yıldırım’ı harekete geçirdi. F.Bahçe Başkanı 25 delege ile tek tek konuşarak Levent Bıçakcı’nın seçimi kazanmasını sağladı.

FUTBOL Federasyonu Genel Kurulu... Kurulda konuşmalar yapılıyor, az sonra kürsüye Haluk Ulusoy çıkacak...

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, arkadaşlarıyla birlikte konuşmacıları dinliyor.

Başkan Yıldırım çok rahat.. Bıçakcı’yı destekliyor ve onun kazanacağına da kesin gözüyle bakıyor...

Ancak, Haluk Ulusoy konuşmasını yapmak için kürsüye gelirken, Yıldırım’ın etrafında bir hareketlenme yaşanıyor. Futbol Federasyonu seçimlerine Levent Bıçakcı’nın listesinden giren Şekip Mosturoğlu, Aziz Yıldırım’a bir kağıda yazdığı notu iletiyor. Notta yazılanlar ilginç;

- Başkan seçimi kaybediyoruz...

Yıldırım
ve ekibi hemen harekete geçiyor. Az önce görüştüğü ve hemen hemen hepsinden ‘okey’ aldığı delegelerdeki değişimi gözleriyle görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

Seçim, sabah saatlerinde hemen hemen hiç şans verilmeyen Mehmet Ali Yılmaz’ın lehine dönüyor. Ulusoy ve ekibi seçimde Yılmaz’ı destekleme kararı alıyor ve ‘Levent Bıçakcı’ya gidecek’ diye hesaplanan oylar yön değiştiriyor.

Aziz Yıldırım, hemen oteldeki odasına çıkıyor. Başta Konyaspor ve Sakaryaspor olmak üzere tam 25 delege ile bire bir görüşmeye başlıyor.

Onlara aynen şunları söylüyor;

- Söz verdiniz ve Bıçakcı’yı aday göstermek için imza attınız. Ama şimdi attığınız imzaya sahip çıkmıyorsunuz. Bu nasıl olur? Bizler hepimiz şerefli, namuslu insanlarız, verdiğimiz sözü yerine getiririz.

Yıldırım
bu konuşma sonrası hemen genel kurul salonuna iniyor. Ve delegeler üzerindeki etkisi, seçim sonuçlarına yansıyor.

Levent Bıçakcı’nın seçimi kazanmasından sonra, Türk futbolunun önde gelen bir ismi aynen şu yorumu yapıyor; ‘Yıldırım o 25 kişiyi etkileyerek seçimin kaderini değiştirdi. Eğer 13 kişiyi ayarlamasa bugün başkan Mehmet Ali Yılmaz olacaktı.’
Yazarın Tüm Yazıları