Süper Lig maçları yeniden Digiturk'te

Güncelleme Tarihi:

Süper Lig maçları yeniden Digiturkte
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2004 12:48

Süper Lig maçlarının TV'den naklen yayın hakları ile ilgili ihaleyi Digiturk kazandı. İhaleye katılan iki kuruluştan biri olan Doğan Grubu'nun teklif vermemesi üzerine Digiturk, 4 yıllık yayın hakkını 135 trilyon 950 milyar lira toplam bedelle aldı.

Haberin Devamı

Futbol Federasyonu'nun Levent'teki binasında gerçekleştirilen ihaleye daha önce ihale şartnamesini alan Türk Telekom ihaleye girmezken, Digitürk ve Milenyum TV yetkilileri kapalı zarftaki teklifleri, İstanbul 25. Noteri Erkan Vardar tarafından veriliş sırasına göre açıldı.

Vardar, daha sonra teklifleri ihale komisyonuna sundu. İhale komisyonu üyeleri, özellikle hukuk müşaviri Kemal Kapulluoğlu verilen tekliflerin şartnameye uygun olup olmadığını inceledi.

MİLENYUM TV TEKLİF VERMEDİ

Yapılan incelemelerin ardından İhale Komisyonu Başkanı Ata Aksu, veriliş sırasına göre önce Milenyum TV'nin teklifini açıkladı.

Haberin Devamı

Aksu, Milenyum TV'nin Futbol Federasyonu'na bir yazı yazdığını ifade ederek, yazıyı okudu. Yazıda “İhale ile ilgili şartnameniz tarafımızdan alınarak değerlendirilmiştir. Futbol yayınlarına olan ilgimiz devam etmekle birlikte, oluşan koşullarda şu an için bir teklif vermemizin mümkün olmadığı görülmüştür. İhalenin federasyonumuz ve kulüplerimize hayırlı olmasını diliyoruz” denildi.

DİGİTÜRK MUHAMMEN BEDELİ TEKLİF ETTİ

Digitürk'ün teklifini de okuyan Ata Aksu, “Şartnamedeki istenen evrakların tamamı vardır. Verdikleri teklif bizim muhammen bedelimiz olan 135 trilyon 850 milyar liradır. Bu birinci dönem için yani 2004-2005 sezonu içindir. İhale şartları tamamlanmıştır. Bizim şartnamemize göre açık arttırma vardı. Tek katılımcı olduğu için açık artırmaya geçmeyeceğim. Ama nezaketen Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem'e soruyorum (Bir artırım yapmak istiyor musunuz?)” dedi.

Özerdem'in arttırım yapmak istemediklerini söylemesi üzerine Aksu, ”Bir artırım ben sizden istiyorum, usul ve nezaket gereği. Biliyorsunuz 100 milyar 100 milyar şeklinde artırıyorsunuz” dedi. Bunun üzerine Özerdem, 100 milyar lira arttırdıklarını söyledi. Ata Aksu, 135 trilyon 950 milyar lira ile ihalenin bu kısmının tamamlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Futbol Federasyonu'nun, Haluk Ulusoy başkanlığında bugün yapacağı yönetim kurulu toplantısıyla ihale komisyonu tarafından tutanak ile tescil edilen hususları nihai olarak değerlendirme, ihale edip etmeme ve dilediğiyle sözleşme yapma hakkı saklıdır. Digitürk'e teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olsun.”

ÖZERDEM: “HER EVE BİR DİGİTÜRK VERMEK İSTİYORUZ”

Ertan Özerdem ise Digitürk'ün geçtiğimiz 3.5 yılda Futbol Federasyonu'na nakten 415 milyon dolar aktardığını ifade ederek, “Şu an sonuçlanan ihaleye göre 4 sene için yaklaşık 500 milyon dolar bir taahhüt altına girmiş bulunuyoruz” dedi.

Ertan Özerdem, her eve bir Digitürk vermek istediklerini, bunun için Digitürk Lig TV izlemenin fiyatını aylık 29 milyon 900 bin lira olarak tespit ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

DİGİTÜRK-TRT ORTAKLIĞI

Özerdem, TRT ile yaptıkları işbirliği sözleşmesine göre her hafta yayınlanacak 4 maçtan ilk 3'ünü Digitürk'nün seçeceğini ve şifreli olarak yayınlayacağını, 4. maçı açık kanaldan TRT'nin yayınlayacağını ve TRT'nin uzun süreli özet görüntüler ile 48 saat sonra maç tekrarı yapacağını sözlerine ekledi.

Bir yıllık ihale bedeli olan 135 trilyon 950 milyar liraya federasyon ve organizasyon payı ile KDV'nin dahil olmadığı, her yıl TEFE, TÜFE oranlarına göre bu rakamda artış olacağı bildirildi.

AKSU: AMACIMIZ EN YÜKSEK BEDELE ULAŞMAK

Futbol Federasyonu Başkanvekili Ata Aksu, Birinci Süper Futbol Ligi maçlarının televizyondan naklen yayın haklarıyla ilgili ihalenin, federasyonun 22-23 Temmuz'daki olağan genel kurul toplantısından sonra yapılması düşüncesinin kulüpler açısından zarar doğurucu mahiyet kazanması düşüncesinin ağırlık kazandığını belirterek, “Bu nedenle ihalenin ivedilikle yapılması kararı alınmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Futbol Federasyonu'nun Levent'teki binasında gerçekleştirilen naklen yayın ihalesi öncesi konuşan Ata Aksu, 3.5 yıllık bir aradan sonra yenilenmiş şartname ile birlikte milletin huzurunda Birinci Süper Lig maçlarının naklen yayın haklarının ihalesini yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Önceki ihalelerde ve her konuda olduğu gibi açıklık ve rekabet ilkeleri çerçevesinde kulüplerimiz için elde edilebilecek en yüksek devir bedeline ulaşmak temel amacımızdır. Bu maçların yayın haklarının devrine ilişkin dördünce ihaledir. Havuz sistemi ve faydaları artık herkes tarafından kabul edilmiş, bu husustaki tartışmalar sona ermiştir. Sistemin uygulandığı üç dönem boyunca Türk futboluna sağladığı gelir ve maç yayınlarına getirdiği düzen sistem için verilen emeği helal ettirmiştir.”

Haberin Devamı

“HAVUZ SİSTEMİNİ BASKI UNSURU OLARAK KULLANMAYIZ”

Ata Aksu, havuz sistemini yaratanlar olarak, yarattıkları esere onu kendi lehlerine delegeler üzerinde baskı unsuru olarak kullanmaya yeltenmeyecek kadar saygıları olduğunu ifade etti.

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un havuz sisteminin var edilmesi çabalarını yürütmek için çok sıkıntılı bir dönemde göreve geldiğini belirten başkanvekili Aksu, “Ulusoy bu dönemde olağanüstü başarılı olmuştur. Sadece sisteme değil, kendimize ve delegelere olan saygımızda iddiaların altında yatan niyetin aklımızdan dahi geçmesine dahi manidir. Yine de uğrunda bunca emek verdiğimiz birşeyin bizim varlık sebebimiz olarak gösterilerek de olsa hakkının teslim edilmesini yaptıklarımıza takdirin bir göstergesi olarak kabul ediyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!