Yüce Divan'da ilk Başbakan

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divanda ilk Başbakan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2004 17:54

TBMM Genel Kurulu, eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in 'Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları' iddiasıyla Yüce Divan'da yargılanmasına karar verdi. Böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Başbakan Yüce Divan'da hesap verecek.

Genel Kurul'da yapılan görüşmelerin ardından, TBMM Soruşturma Komisyonu'nun, Yılmaz ve Taner'in, Türk Ceza Kanunu'nun “Devlet alım satımına fesat karıştırmak” suçunu düzenleyen 205. maddesinden yargılanmak üzere Yüce Divan'a sevk edilmesi yönündeki kararı oylandı. Genel Kurul'da yapılan oylamaya 447 milletvekili katıldı. Yüce Divan'a sevk kararı, 15 red oyuna karşılık 429 oyla alındı. 3 milletvekili ise çekimser kaldı.

Geride bıraktığımız ay içinde, komisyona bilgi veren Mesut Yılmaz, Yüce Divan'da yargılanmak istediğini ve bağımsız yargı organının kararına güvendiğini açıklamıştı. Bunun üzerine, Danışma Kurulu, Yılmaz ve Taner'in, Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceğinin karara bağlanması için dosyayı Meclis Genel Kurulu'na sevk etmişti.

Haberin Devamı

Bugün yapılan Meclis Genel Kurulu'nda ise, eski Başbakan Yılmaz ile eski Devlet  bakanları hakkındaki iddialar gündeme getirildi. Genel Kurul'da ilk sözü  CHP Milletvekili İsmet Atalay aldı. Atalay, eski bakanların durumunu değerlendirdi.

BAYKAL: YÜCE DİVAN KARARI TARİHİ BİR OLAYDIR

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, 81 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakanın Yüce Divan’a gönderileceğini, bunun tarihi bir olay olduğunu kaydetti.  Baykal, şöyle dedi:

"Bu karar alınırsa, Yüce Divan’dan ne çıkar bilemiyorum. Tarihi tabloya dikkat çekiyorum. Uzun süre başbakanlık yapmış bir zatın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceğini oylayacağız. Ağzından çıkan her söz bir süre önce hep manşetti. Niye şimdi sahip çıkılmıyor. Yüce Divan kararı, o iki kişiyi orada tutan, yanlışlıkları dile getirenleri susturmak isteyen herkes hakkında alınacaktır. Olaylara seyirci kalan, bu olaylara rağmen ilişkilerini sürdüren insanlar kendi paylarına sorumluluk çıkarmıyorlar. Neyi kapatmak istiyorlar?

Haberin Devamı

Onların suçunu mu, yoksa kendi sükutlarını, teslimiyetlerini mi kapatmak istiyorlar? Bu manzarayı herkesin takdirine bırakıyorum. Bunları söylemek istemezdim ama bunları söyleyecek bir kişi varsa o da CHP’nin genel başkanıdır. CHP’yi Türkiye’nin istikrarını bozuyorsunuz, Türkiye’nin huzurunu bozuyorsunuz diye karalayan ve parlamentonun dışına itenler herhalde bu olay karşısında başlarını önlerine alıp derin derin düşünüyorlardır."

VE TARİHİ KARAR: YILMAZ YÜCE DİVAN'A GİDİYOR

Gün içinde siyasilerin Yüce Divan'a ilişkin değerlendirmeleri sürerken, Meclis ise, Danışma Kurulu'nun almış olduğu karar gereği dosya üzerinde çalıştı. Yapılan gizli oylamada sonrası, yeter çoğunluk sayısı 276'nın aşılması üzerine, eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Bakan Güneş Taner'in Yüce Divan'a gönderilmesi kararlaştırıldı.

YÜCE DİVAN  HAZIRLIĞI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ise Hürriyet Muhabiri'ne bir süre önce verdiği demeçte, Yüce Divan'a gönderilmesi tartışılan dosyalarla ilgili raportör görevlendirildiğini ve buna yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetmişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!