Pitbull kıyameti

Güncelleme Tarihi:

Pitbull kıyameti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2004 00:45

Hayvan hakları yasası olarak bilinen yeni Hayvanları Koruma Kanunu, medyanın ‘canavar köpek’ olarak adlandırdığı Pitbull Terrier cinsi köpekleri yasaklamakla kalmadı, hediye edene bile 2 buçuk milyar lira ceza koydu. Bundan böyle Pitbulları üreten, sahiplendiren, hediye eden, takas eden, satışını veya reklamını yapan ve sergileyenler hayvan başına bu cezaya çarptırılacak.

Yasanın ortaya çıkmasıyla birlikte Pitbull tartışması da alevlendi.

Türkiye Pitbull’u Özlem Tekin’in köpeği olarak, biraz da magazin basınından tanındı. Şarkıcı bundan beş yıl önce sevgilisi Eren Tapan’la birlikte İstanbul Maslak’ta gazeteciler sitesine gelmişti. Yanlarındaki Ka isimli Pitbull cinsi köpek, bir neden yokken komşularının süs köpeği Baby’ye saldırdı. Gece yarısı meydana gelen olayda süs kepeğinin sol gözü yerinden fırladı, bacağından ceviz büyüklüğünde bir parça eksildi. Saldırıdan köpeğini kurtarmak isteyen komşu Nuran Birışık da payını aldı ve kolundan yaralandı.

Böylece dünya medyasının canavar ve katil köpek diye adlandırdığı Pitbullar Türkiye’nin de gündemine tam 12’den yerleşti. Tekin iki yıl önce köpeğinden ayrıldı, şimdi bu konudan bahsetmek istemiyor. Onun gibi Pitbull sahibi olan şarkıcı Kıraç da bu konuda konuşmamayı tercih ediyor.

Pitbull konusunda yürekleri hoplatan ikinci büyük haber ise Almanya’dan geldi. 27 Haziran 2000’de bütün gazeteler İbrahim Külünk adlı bir Türk’e ait Pitbull Zeus’un 6 yaşındaki Volkan Kaya’yı parçalayarak öldürdüğünü yazdı. Ölüme sebebiyet vermekten yargılanan Külünk 3 yıl 6 ay ceza aldı, 2 buçuk yıl sonra sınır dışı edildi, Türkiye’ye geldikten sonra serbest bırakıldı.

Bu iki olay Türk kamuoyunu Pitbullar konusunda ikiye böldü. Bir tarafta bu tehlikeli türün soyunun kurutulmasını savunanlar diğer tarafta ise sorunun köpekte değil, sahiplerinde olduğunu savunanlar.

Tarım Bakanlığı’nın 1985’te yaptığı yasaklamaya rağmen Pitbullar o gün bugündür Türkiye’ye girmeye ve burada üretilmeye devam ediyor. Kimse kesin sayısını bilmese de Türkiye’de sayılarının 10 bine yaklaştığını iddia edenler bile var. Gazetelerde dergilerde satılık ilanları yayınlanıyor, internet sitelerinden satışları yapılıyor. Yavru fiyatları 200-800 dolar arasında, eğitimli yetişkinlerin fiyatları 5 bin dolara kadar çıkıyor. Hatta geçtiğimiz mart ayında İstanbul Gaziosmanpaşa’da Pitbull dövüşü yaptıran iki kişi yakalandı. 100 bin dolarlık bahislere dövüştürülen ve yaralı haldeki Duff ve Dug isimli iki köpekse, hayvan barınağında koruma altına alındı. Bu olaylar Pitbull karşıtları ile taraftarlarının arasını iyice açtı. Herkes nefesini tutmuş yeni çıkacak Hayvanları Koruma Kanunu’nu bekliyordu.

Yasa 24 Haziran’da onaylandı. 14. maddesinin 1 nolu benti Pitbull’u üretmeyi, sahiplendirmeyi, ithalini, satışını, reklamını, takasını, sergilemesini ve hediyesini yasakladı, hayvan başına da 2 buçuk milyar lira ceza koydu.

Yani kanun koyucu, hayvanı silah haline getireni değil, türü cezalandırdı. Bu yasayla Türkiye’nin bir türü yok etmeye kalkıştığını savunanların tek tesellisi var: Uygulamanın imkansızlığı. Çünkü köpeklerin kaydı bile yok.

Hatta işi ileri götürüp Pitbull aleyhtarlığının aslında Alman kökenli Doberman ve Rottweiler lobilerinin işi olduğunu savunanlar da var. Görüştüğümüz kişi ve kuruluşlar arasında yasanın bu halinden memnun olan tek adres, ilginç biçimde, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği. Pitbull sahipleri ise dünyada Pitbull saldırısı sonucu ölenlerin, Doberman, Kangal ya da arı saldırısı sonucu ölenlerden fazla olmadığı ve medyanın bir fobi yarattığı görüşünde.

ÖZELLİKLERİ

YAŞAMA SÜRESİ: İyi bakıldığı takdirde 14-15 sene

GENEL GÖRÜNÜM: Küçük görünüyor ama olağan üstü kaslı ve çevik bir vücüda sahiptir. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın kasları rahatlıkla farkedilir. Vücuduna oranla büyük bir kafası vardır.

RENKLER: Kızıl, açık kahve, beyaz, siyah ya da bu renklerle beyazın kombinasyonu. Kaplan deseni ve beyazla karışık kaplan deseni.

TÜYLER: Kısa ve atık tüylüdür.Tüyleri oldukça serttir. Kokusu az olan bir tür.

YÜKSEKLİK: 35-45 cm

AĞIRLIK: 35 kiloya kadar çıktıkları görülür.

ZEKA: Yüksek

KULLANIM ALANLARI: Öncelikle ev köpeği ve bekçi, dövüşlerde ve av amaçlı kullanıldığı da biliniyor

AMERİKA’DA SERPİLDİLER

Pitbulların anavatanı Orta İngiltere’de Staffordshire kenti. Son 20 yılın laboratuvar köpekleri olduğu iddiası tamamen uydurma. Bugünkü Pitbulların ataları madenlerde çalışan demir işçilerinin köpekleriydi. Ağır şartlarda varolabilmek için hız ve çeviklikte üstün olan Terrier’le, güçlü ama hantal olan Bulldogların mükemmel bir bileşimiydiler.

Bu bileşim, sonraları onu köpek dövüşlerinin aranan siması haline getirdi. Çünkü 1800’lü yılların savaş ortamı İngiltere’de fakirliğe neden oluyor ve masraflı boğa güreşlerinin yerini giderek köpek dövüşleri almaya başlıyordu. Orta ve yüksek tabakanın ilgisinin artmasıyla birlikte artık hemen her barda küçük bir dövüş bölümü vardı. Bu alan çukur biçimindeydi ve adına ‘pit’ deniyordu. Bu pitlerin yenilmez gladyatörleri de kolayca tahmin edilebileceği gibi Pitbullardı.

Tam adı Staffordshire Bull Terrier olan bu köpekler, İngiliz Köpek Kulübü’nün (English Kennel Clup-EKC) kayıtlarına ilk olarak ancak 1935 yılında girdi. EKC uyuya dursun, bu yeni cins, göçmenlerle birlikte çoktan fırsatlar ülkesine varmıştı ve bu fırsatı yeni yeni eşleşmelerle mükemmelleşmek için kullandı. Her yeni kuşakta köpeklerin boyutları daha da büyüdü, atası olan Staffordshire Terrier’den çok daha iri ve korkutucu olan bugün bilinen haliyle Amerikan Pitbull Terrier ortaya çıktı.


Köpek Eğitmeni ve İnanoğlu Köpek Çiftliği’nin sahibi Metin İnanoğlu

İNGİLİZ YASASINI ALDIK, BÖYLE OLDU ALMAN YASASINI ALSAK KANGAL YASAKTI

Bu yasada önemli yanlışlıklar yapıldı. Yasaklamayla olmuyor bu işler. Yasada ‘Pitbull Terrrier ve Japanese Tosa gibi tehlike arz eden’ deniyor. Meclise gittim bu yasayı hazırlayan vekilleri ziyaret ettim. Görüştüklerime ve danışmanlarına ‘Tosa nedir’ diye sordum ‘Bilmem nedir?’ diye cevap verdiler. İşte yasakladığınız köpek! Hayatlarında hiç görmemişler. Ben bine yakın köpek eğittim, ben de bir kez uzaktan Tosa gördüm. Yasayı İngiltere’den aldık, onlar Amerikan Pitbull’a karşı yerli ırkını korumak için bu yasağı koydular. İspanya’dan alsak, 25 kilogram üstü bütün köpekleri, Almanya’dan alsak Sivas Kangal’ı bile yasaklayacaktık. Köpeğe özel yasa mı olur? Hem sonra ‘Pitbull gibi tehlikeli’ dediğiniz zaman kangal da tehlikeli, Doberman da, Kurt da. Hangi köpeği kötü eğitirseniz tehlike arz eder. Benim için sorun yok. Pitbull yasaklanırsa başka köpekleri eğitmeye devam ederim ama şuna karar vermemiz lazım: Hayvanı mı cezalandıracağız, sahibini mi? Bu yasa bir cinsi yok edecek. Sonra denetimi kim yapacak? Diyelim şikayet oldu, zabıta geldi, Türkiye’de köpek kayıtları tutulmuyor ki! Ben köpeğim Staffordshire Terrier değil, Rotweiller-Boxer desem o memur onu nasıl anlayacak?

Pitbul sahibi Murat, Ayşin ve Melis Özdemir Ailesi

İNSAN BAŞKASI İSTEDİ DİYE ÇOCUĞUNU ÖLDÜRÜR MÜ?

Dodo bir yaşında. Daha önceki Pitbull’umuz Zeyna’nın oğlu. 6 aya kadar evin içinde büyüdü, şimdi makamı balkon. Çuv (otur), kui (dur) gibi uydurma kelimelerden oluşan kızım Melis’in (5) de bildiği bir dilden anlıyor ve ona ‘abilik’ yapıyor. Tencere yemeklerine alıştığı için aylık masrafı 50 milyon lira civarında. Kendisini ailenin bir parçası zannediyor. Her gün 20 dakika öğrendiklerini tekrarlıyoruz. Havlamadığı, tüyleri kısa olduğu, salya akıtmadığı ve kokusu olmadığı için eşimle de arayı iyi tutuyor. Annesi gibi kendisinin de bugüne kadar hiçbir vukuatı olmadı. Yasa filan diyorlar, insan yasa çıktı diye çocuğunu öldürür mü?

Köpek sahibi Psikiyatr Muzaffer Uyar

SİLAH RUHSATI İSTER GİBİ KÖPEK EDİNME YETERLİLİK SORUŞTURMASI YAPILABİLİR

Bazı insanların bilinçaltlarındaki saldırganlık, yansıtma yoluyla onlara dünyayı tehlikeli bir yer olarak algılatır. Kendini güvende hissetmek için çevreye ürkütücü gelecek bir hayvanı tercih ederler. Ya da ‘benim köpeğim diğerlerini haklasın’ gibi kendini üstün görmekten kaynaklanan bir kompleks olabilir. Bu tür sert hayvanlarla aslında kendi güç arayışını tatmin etmeye çalışırlar. Tıpkı silah ruhsatı gibi köpek edinmek isteyenlere de amaç ve yeterlilik soruşturması yapılabilir.

Veteriner Hekimler Derneği adına Dr. Gürbüz Ertürk

İNSANLAR GÜÇTEN HOŞLANDIKÇA PİTBUL POPÜLER OLACAK

Hayvan Hakları Yasası’nın 1995’ten bu yana süren çalışmaları içinde bulunduk. Ama çıktığı haliyle yasa bizim önerdiğimizden çok uzak. Maalesef kimseyi memnun etmedi. Yöneticiler bir sorunu görmezden geliyor ve hallolmuş varsayıyor. Pitbull güçlü bir köpek. İnsanlar güçten hoşlandığı sürece Pitbull popüler olacak. İlk olarak Tarım Bakanlığı genelgesiyle 1985’te yasaklandı. Bütün gümrüklerde resmi, eşkali vardır. Sorun çözülse zaten 20 yılda çözülürdü. Yıl 2004 şimdi yasa ile yasaklıyoruz. Ben uzman eğiticiyim, eğitimci olmak için benden akıl sağlığımın yerinde olduğuna dair belge istiyorlar. Benden istiyorsanız Pitbull sahibinden de isteyin. Sahiplendirmesini ve üretimini denetim ve kayıt altına almadığınız sürece bugünkü durum ortaya çıkar:

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona

İNSANLARA VE DİĞER HAYVANLARA ZARARLI

Birkaç yıl önce bir Pitbull sahibi bakamadığı hayvanını bize vermek istedi. Sokakta kalmasın diye almak zorunda kaldık. Özel bölümde tuttuk, bize bir zarar veremedi ama neyse ki bir askeri kurum istedi, onlara verdik. Gerçekten çok tehlikeli. Hayvanların karakterleri bu. Sahipleri onları yönlendirmese bile insanlara ve diğer hayvanlara zarar veriyor. Dövüş için yetiştiriliyorlar, eğitimleri için kedi köpekler parçalattırılıyor. Yasa yerinde oldu, bu tür kısıtlamalar batı ülkelerinde de var.

Veterinerium’un sahibi Veteriner Aykut Mutlu

HAYVANLARI ÇİĞ ACILI ETLE BESLİYORLAR

Bence sorun hayvanlardan çok sahiplerinde. Bundan bir süre önce kliniğimize bir Pitbull sahibi geldi. Hayvanını yeterince vahşileştirememekten şikayet ediyordu. Ne yaptınız diye sordum, köpeği karanlığa kilitlediğini, kanlı ve acılı çiğ etle beslediğini hatta dayanıklı olsun diye soğutucunun içine koyduğunu anlattı. Bize başka ne yapması gerektiğini soruyordu. Yolunuz açık olsun dedim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!