Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

AKP’yi gıpta ettiren ülke

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın iki günlük Bulgaristan gezisinin bir sonucu da AKP’lilerin bu ülkeye gıpta ile bakışıydı.

Haksız da değiller; Türkiye’nin, 40 yılı aşan Avrupa Birliği bekleyişine karşın, 5 yıl önce başvuru yapan Bulgaristan 2 yıl sonra tam üye oluyor.

Özellikle ekonomik kriterlerde Türkiye’nin hálá çok gerisinde olan Bulgaristan’a karşı bu farklı tutumu AB’nin çifte standardına bağlayanlar da haksız değil.

Bu kriterlerin yakalanabilmesi için AB fonları Bulgaristan’a akmış durumda.

Gayrisafi Milli Hasılası 20 milyar dolar olan Bulgaristan’da, 46 proje için 850 milyon Euro sağlayan Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası en büyük yatırımcı kuruluş olmuş, diğer fonlardan katkı ise milyarı aşmış durumda.

İşin bu boyutunda çifte standardı görmemek mümkün değil; ama demokratik atılım ve insan hakları konusunda Bulgaristan’ın hakkını teslim edenlerin başında AKP’liler geliyor.

KISKANDIRAN UYUM

Devlet Bakanı Beşir Atalay, ‘Bulgaristan bu alanlarda AB’nin hayranlığını kazandı ve bunu hak da etti. AB için ne gerekiyorsa kompleksiz yaptılar’ diyor.

Türkiye’de çok tartışılan iki konudan örnek vermek gerekirse, Türkçe ve Rumence TV yayınları; Türk, Rumen, Yahudi ve Ermeni dillerinde eğitim sağlanmış.

Atılan adımların hızlılığında en büyük pay Cumhurbaşkanı George Parvanov ile Başbakan Simeon Sakskoburgotski ’ye ait.

Üstelik, Cumhurbaşkanı sosyalist partinin eski lideri, başbakan ise eski kral.

Ülkeyi NATO’ya sokan, AB’ye üyelik başvurusu yapan ve hazırlayan sosyalistler, iktidardan düşünce de AB çabalarını aynı hızla sürdürmüşler.

Cumhurbaşkanı ile Başbakan, konu AB olunca nükleer santraller ve özelleştirme dışında tam bir uyum içinde davranmışlar.

Nükleer santrallerin kapatılmakta olduğunu, özelleştirmenin de 2006’da bitirileceğini belirtmeli.

‘ÇAT KAPI’ SİYASETİ

Her iki isim arasındaki uyuma, biraz da kıskanarak desek yerinde olur, işaret eden Devlet Bakanı Beşir Atalay, Cumhurbaşkanı’nın genç ve dinamikliğine değinip, Başbakan’ın asaletinin yüzünden aktığını, samimi ve bilgili olduğunu anlatıyor.

Başbakan Erdoğan da Saks- koburgotski’nin bu yanını çabuk keşfediyor.

Bir önceki akşam, sadece resmi ziyaretlerle yetinmemeyi, başbakanlar olarak çat kapı, akşam yemeklerinde bir araya gelmeyi öneriyor.

Erdoğan’ın hemen harekete geçtiğini de dün, Şişe Cam fabrikasının temel atması nedeniyle Sofya’dan Varna’ya uçarken görüyoruz.

Erdoğan, uçağa yanında Sakskoburgotski ile binince sürpriz oluyor.

İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, bu duruma alışık olmamızı önererek, ‘Hani yarın akşam da yemeğe giderlerse şaşırmayın’ diye espri yapıyor.

Bağış, deneyimli biri olarak bu tür ilişkilerin ülkeler arası sorunlarda daha etkili sonuçlar verdiğini belirterek, Türkiye ile İtalya arasındaki pek çok sorunun da bu şekilde çözüldüğünü örnek olarak gösteriyor.

Hani darısı, Erdoğan’la Çankaya Köşkü arasına!
Yazarın Tüm Yazıları