Hak ettiler

BİRİSİ bana maçtan önce, ‘Yunanistan, Çekler’i yenecek’ dese, ‘Büyük sürpriz olur’ cevabını verirdim.

Çünkü Çek Cumhuriyeti, futbolu çok süratli ve teknik oynayan bir takımdı. Ama, işte futbol hep hücum demek değil. Defansını da iyi yapacaksın. Yani, iki yönlü bir oyun.

Dün gece hiçbir Çek oyuncu doğru dürüst defans yapamadı. Yunan oyuncular ise sahanın her yerinde mükemmel defans yaptı. Defans yapmak demek, kalenin önüne yığılıp rakibi beklemek değildir. Yunanistan çok tecrübeli bir takım değil. İlk defa böyle bir başarı yakaladılar. Bunda Otto Rehhagel’in payı çok büyük. Rakibi iyi etüt etmiş, takımını da ona göre oynattı.

Diğerleri ne iş yapar?

Nedved
’in zamansız sakatlığı Çekler’i etkiledi. Eğer bir oyuncu, bir takımı bu kadar etkiliyorsa, diğerleri ne iş yapar? Maça başlarken, ‘Şans bu turnuvada Yunanlılar’ın yanında’ demiştik. Ama, Yunanlılar şanslarını hep kendileri yarattı. Bu da unutulmasın. Sen kendi ceza alanı içinde rakiplerini iyi paylaşamaz, boş bırakırsan sonun bu olur.

Yunanistan takımının bu turnuvada oynadığı en iyi maçtı. Dün gece finale, Yunanlılar yerine Çekler çıksaydı, futbol adına yazık olurdu. Çek Teknik Direktör Karel Brueckner bir ara o kadar kötü oldu ki, sahanın kenarına geldi, futbolcularına bağırdı, geri dönerken fenalık geçirdi. Maçın tamamında Çekler aynı hatayı yaptı. Gümüş Gol’den evvel eğer pilot kameradan ceza alanı içini görebilseydiniz, beş tane boş Yunanlı oyuncuyu görecektiniz. Hep beraber geldiler, ‘Madem Gümüş Gol var. İşi bitirip dönelim’ dediler. Çekler de onlara çanak tuttu ve işi bitirip döndüler.

Bizi bekleyen tehlike

Şimdi bizi Dünya Kupası’nda bekleyen bir tehlike var. Bu Yunanlılar, bu moralle ve bize ters gelen şu oyun sistemleriyle canımızı acıtabilirler. Hiç olmazsa onlarla burada karşılaşsaydık. Onun için de Şenol Güneş ile Haluk Ulusoy’u buradaki maçlarda hep anıyorum. Hiç aklımdan çıkmıyorlar...

Collina, gösterdiği ve göstermediği kartlarda kontrolsüzdü. Bence Koller’e yapılan hareket net penaltıydı. Yani Collina’nın dün adı vardı da, kendisi pek yoktu.

Final Portekiz-Yunanistan. Turnuvanın başına döndük. O zaman bizim günahımız neydi, bu kadar maçı boşuna seyrettik! Bari o maçtaki biletlerle seyirciyi de soksunlar da hak yenmesin.
Yazarın Tüm Yazıları