Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Sağa idman vermekten bıkan CHP’liler

CHP, sonucu belli yeni bir olağanüstü kurultaya daha gidiyor.

Bir önceki yazımızda, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kurultayı toplama nedenlerini ve muhalefete mesajlarını aktarmıştık.

Baykal’a göre, muhalefetin yanlışı parti bilinciyle hareket etmemek.

Muhalif 30 milletvekilinin bakışını ise sözcüleri konumundaki Ahmet Güryüz Ketenci ile konuştuk.

Baykal’ın söylediklerinin aksine CHP’ye sahip çıktıklarını söyleyen Ketenci, bu nedenle böylesi bir harekete kalkıştıklarını; yoksa CHP programı ve ideolojisi ile sorunları olmadığını aktardı.

Geniş halk yığınlarının özlem ve istemlerine yanıt vermek bir yana ters düşen politikalar izleyen bir parti olmaya başladıklarını savunan Ketenci, devleti öne çıkaran, insanı ise önemsemeyen siyasal çizgiden yakındı.

‘BAYKAL’LI POSTER İSTEMİYORLAR’

Ketenci’
nin muhalefet adına eleştirileri art arda geliyor:

‘Her koşul ve durumda soyut laiklik tartışması öne çıkıyor.

Halkın çok kültürlü yapısını görmezlikten gelen etnik kimlik söylemi, CHP’yi sağ çizgiye çekiyor, sol değerlerimizi geride bırakıyor.

Sosyal demokrasi ezilen, horlanan, sömürülenlerin ideolojisidir; izlenen çizgi bu anlamıyla Kemalist çizgiye de ters düşüyor.’

Yüzde 18.3’ü başarı gören bir liderle karşı karşıya olduklarını anlatan Ketenci, belediye başkan adaylarının liderli poster istemediği bir seçimi ilk kez yaşadıklarını, bunu acıyla izlediklerini söylüyor.

‘Yani Baykal, sadece seçim kaybetmiyor, kaybettiriyor da’ diye göndermede bulunan Ketenci, ‘Halkımızla Baykal arasındaki çelişki aşılmaz çelişkidir’ iddiasını dillendiriyor.

Kurultay taleplerinin değil, seçim öncesinde aday kavgasına tutuşan Baykal’ın arkadaşlarının partiye zarar verdiğini öne süren Ketenci’nin şu sözleri de dikkat çekici:

‘Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’da hiç yokuz; Karadeniz’de bir iki yerde, batıda ise kıyı şeridinde kaldık ve zenginler partisi olduk.

Çağdaşlaşmanın önderi CHP, bu önderliği kaybetmiş, kitlelere umut vermez olmuş; sürekli yenilen, sağa idman veren pehlivan haline gelmiş.

Artık yenilen pehlivan olmak, sağa idman vermek istemiyoruz.’

YOLLARI AYRILACAK VEKİLLER VAR

Ketenci’
nin dile getirdikleri haklı bulunacak konular; ancak bu haklılığın Kurultay’da muhalefete merhem olması söz konusu değil.

Bu da Baykal için rahat bir Kurultay olacak; ama sonrasında kendisini önemli kararlar bekliyor.

Bazı delege ve milletvekilleri için disiplin yolu açılıyor.

Baykal’ın muhalif 30 milletvekiline toplu ihraç yolu açmasını beklemek gerçekçi değil; ama bazı milletvekilleri ile yollar ayrılacak gibi.

Buna, ‘tehdit var’ diye istifa edenler de eklenebilir.

Hangi gerekçeyle olursa olsun, CHP’yle yolları ayrılacaklardan sonra da Baykal’ın huzur bulmasını beklemek gerçekçi görülmemeli.

Çünkü Baykal, bugün organize olmayan, lidersiz bir muhalefetle karşı karşıya kalırken, en geç olağan kongrede daha dişli rakiplerle yarışacak.

Bu yarışı engelleyecek bir kaçış ise henüz görünürde yok.
Yazarın Tüm Yazıları