Baş ağrısından kurtulmak

Sabah uykunuzdan can sıkıcı bir baş ağrısı ile uyanmak ve yeni başlayan güne baş ağrısı ile zorla ‘günaydın’ demek, sık karşılaşılan, sevimsiz ve korkutucu bir sorundur.

Eğer sabahla birlikte size sık sık ‘merhaba’ diyen baş ağrılarınızın sebebi alkole bağlı akşamdan kalmalarınız, geç saatlere kadar televizyon seyredip uykusuz kalmalarınız veya yoğun psikolojik sorunlarınız değilse sorunu önemseyip daha dikkatli ve ciddi yaklaşmanızda yarar var.

SABAHLARI sık sık tekrarlayan baş ağrılarının altında ‘hipertansiyon’ gibi önemli bir sağlık sorunu yatabilir. Sabah baş ağrıları yeni oluşan bir hipertansiyonun ilk belirtisi olabilir. Baş ağrısı ensede yoğunlaşıyorsa, baş ve boyunda bir dolgunluk ve basınç duygusu ile birlikte ise hipertansiyonla ilişkili olma ihtimali artacaktır. Kan basıncınızın ölçülmesi, gerekiyorsa kan basıncını gün boyunca kaydeden bir ‘Holter Monitör ile 24 Saat Sürekli Kayıt’ işleminin yapılması tanı koydurucudur.

DEPRESYON VE İŞTAH

Sabah baş ağrılarının ‘depresyon’la da ilişkili olabileceği bilinir. Depresyonla bağlantılı baş ağrılarına odaklanma güçlüğü, sosyal ilişkilerden çekilme, uyku ve iştah sorunları, mutsuzluk-keyifsizlik, cinsel güç ve istek azalması gibi depresyonla ilişkili diğer belirtiler de eşlik edecektir. Özellikle tekrarlayan güçsüzlük, bitkinlik ataklarının eşlik ettiği sabah baş ağrılarında da depresyon akla gelmelidir.

‘Uykusuzluk’ sorunu, özellikle uzun sürdüğünde sabahları baş ağrısı ile uyanmaların sık karşılaşılan bir nedenidir. Belirli bir saatte yatan, belirli bir süre uyuyup genellikle aynı saatte uyananlarda uyku saatlerindeki geçici değişmeler bile sabah baş ağrılarına yol açabilmektedir.

STRES AĞRIYI TETİKLER

Stres baş ağrılarının önemli bir tetikleyicisidir. Yoğun ve uzun süreli strese maruz kalanlarda gece uykudan baş ağrısı ile uyanmak, sabaha ağrıyan bir baş ve gergin bir ruh hali ile başlamak iyi bilinen değişimlerdir. Ani öfkelenmeler, çarpıntılar, nefes alma güçlükleri ya da havasızlık gibi yakınmalar, ağız kuruluğu, el ve ayaklarda uyuşmalar, saçlı deride karıncalanma, gerilme, batma, yanma gibi duygular da varsa, sabah baş ağrılarının stresle ilişkili olması daha yüksek bir olasılıktır.

Sabah baş ağrılarının beslenme bozuklukları, magnezyum eksikliği veya hipoglisemi gibi daha metabolik nedenlerden de kaynaklanması mümkündür.

Sabah veya akşam, günün hangi saatinde olursa olsun tekrarlayan, şiddeti ve sıklığı artan, basit yöntemlerle kontrol altına alınamayan baş ağrılarınızın belirtilen bu nedenler dışında kalan önemli bazı sağlık sorunlarınızdan kaynaklanabileceğini unutmamalı ve mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.

TEDAVİ NASIL OLMALI

Sabah baş ağrılarından kurtulmanın en iyi yolu, ‘nedene yönelik’ tedavidir. Alkol alımı sınırlanmalı veya kesilmeli, kan basıncı normal sınırlara indirilmeli, uykusuzluk, depresyon, anksiyete gibi sorunlar doktorunuzun önerileri doğrultusunda tedavi edilmelidir.

Kalsiyum ve magnezyum gibi mineral destekleri birlikte alındıklarında daha yararlı olabilirler. Bu iki mineralin birlikte kullanılmaları halinde yararlanım artabilir.

Passiflora, Valerian ve Skullcap gibi bitkisel destekler de ağrıyı azaltabilir. Özellikle uykusuzluktan kaynaklanan sabah baş ağrılarında bitkisel desteklerden yararlanmak düşünülebilir. Ağrılar beyne giden damarlarda sinirsel kaynaklı kasılmalardan kaynaklanıyorsa kan damarı tonusunu düzenleyen ‘Butterbur’ gibi bitkisellerden faydalanmak daha etkindir.

AKUPRESYON YARARLI

Vücudun belirli bölgelerine uygulanacak basıların stres ve anksiyeteden -gerginlik- kaynaklanan kas gerginliğini gidererek ağrıyı azaltıp yok edebileceğini ileri sürenler ve bunda oldukça başarılı olanlar da var. Elle yapılan basınç oluşturucu masajlar konusunda uzman ‘Acupressist’lere göre; sabah baş ağrılarınızla mücadele ederken şu basit tekniği deneyebilirsiniz: Sağ işaret parmağınızı ensenizin sağ tarafında yer alan çukur bölgeye yerleştirin. Sol elinizin işaret parmağını göz bebeğinizin hizasında kaşınızdan bir parmak yukarıda olacak şekilde alnınıza yerleştirin. Her iki parmağınızla basınç uygulayın ve bu sırada derin nefes alıp verin. Bu işlemi yaparken mümkün olduğunca gevşeyin ve başınızı bir yastıkla destekleyin. Basınç uygulamasını 2 dakika kadar sürdürdükten sonra diğer tarafa aynı hareketi tekrarlayın. Denemeye değer!

DUYGULARI YAŞLANDIRMAYIN

Siz yaşlandıkça yaşlananlar sadece hücreleriniz ve dokularınızdır. Duygularınız hep genç kalır. Yaşlı ve yalnız biri iseniz, eşinizi unutmayın ama hayata küsüp geri de çekilmeyin. Duygularınızı fazla örselemeyin, törpülemeyin. Kalbinizi de kendinizi de yalnızlığa mahkum etmeyin.

Bırakın yalnız ve yaşlı kalbiniz de duygusal egzersizler yapabilsin. Siz yaşlandıkça yaşlanan her şey sadece bedeninizdir. Duygularınız asla yaşlanmaz. Kalbinize duygusal egzersizler yapabileceği güzel fırsatlar verin. İstiyorsa yeniden aşık olsun. Yeni keyiflere, yeni umutlara, yeni mutluluklara yelken açsın. Yeni hevesler, yeni aşklar arasın. ‘Yalnızlık ve yaşlılık birlikte çok zor geçinebilen’ bir ikilidir. Yaşlı kalbinizin de duygusal egzersizler yapmasına, hızlı hızlı çarpıp şımarmasına izin verin.
Yazarın Tüm Yazıları