İsveçli Ljungberg’in Hollanda maçındaki golü

HOLLANDA’nın İsveç’i penaltılarla eleyip, yarı final vizesi aldığı maçta yaşanan bir pozisyon, tartışmalara neden oldu.

Normal süresi ve uzatma bölümleri golsüz biten maçtan sonra geçilen seri penaltı vuruşlarında, İsveç takımından Ljungberg’in vuruşunda top önce direğe, ardından kaleci Van der Sar’a çarpıp filelerle buluştu. İşte tartışmalara neden olan bu penaltıyı yazarımız Erman Toroğlu yorumladı.

Futbol Oyun Kuralları’nın 14. maddesinde yer alan ‘Bir eleme maçında, maçın berabere bitmesi halinde galibi tayin etmek için penaltı noktasından yapılacak vuruşların şartları’nı belirleyen 20. bölümü der ki;

‘Penaltı noktasından kaleye doğru yapılan vuruşlarda veya normal oyun süresi içinde penaltı vuruşu için süre ilavesi verildiğinde, top kale yan direğine veya üst direğine veya kaleciye çarpar ve kaleye girerse, gole hükmedilir.’

Kuralda yazılı olanlar açıktır. Fakat, yıllar önce bir uluslararası maçta aynen Hollanda-İsveç maçında olduğu gibi böyle bir pozisyonda gol oldu. Hakem de golü verdi.

O zaman hakem olan Talat Tokat, bunun bir yorum hatası olduğunu, golün iptal edilmesi gerektiğini televizyonlara çıkarak izah etti.

Türkiye’de kamuoyu ikiye bölündü. Hatta ve hatta FIFA’ya soruldu. Ve FIFA buna net bir şekilde açıklık getirdi. Dedi ki; ‘Bunu tartışmanız bile yersiz. Bize soruyu yöneltmemeniz gerekirdi. Burada asıl olan aksiyonun devamıdır. Penaltı vuruşunda top direğe, kaleciye, tekrar direğe vurur, tekrar kaleciye vurabilir. Buradaki olayda hakem, topun aksiyonunun bitmesini bekler. Gol olmuşsa, kabul edilir.
Yazarın Tüm Yazıları