Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Baykal’dan sosyalistler ile muhaliflere mesajlar

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın önünde iki gündem maddesi var.

Yarın başlayacağı için şu anda özel ağırlık verdiği konu Sosyalist Enternasyonal’in, ‘Barış ve İnsan Hakları’ konulu komisyon toplantısı.

G-8, Birleşmiş Milletler, NATO gibi kurumlar Irak ve Ortadoğu konusundaki politikalarını belirlediği halde, Enternasyonal bugüne kadar ortaya net bir politika koyamadı.

İstanbul’daki NATO Zirvesi’ni fırsat bilen Enternasyonal, bu toplantı öncesinde Türkiye’de buluşarak görüş belirleme kararı aldı.

Toplantının açış konuşmasını yapacak olan Baykal, sosyalistlerin önüne dünyanın şiddet-terör, demokrasi ve İslam haritalarını serip bu üç harita arasındaki ilişkiyi anlatacak.

ANAHTAR TÜRKİYE

İslam coğrafyasının bazı yerlerinde şiddetin görüldüğünü, ama çok büyük coğrafyasında şiddetin görülmediğine dikkat çekecek olan Baykal, ‘Yani İslam’la şiddet arasında bir ilişki yok’ diyecek.

Buna karşın, ‘Demokrasi ile şiddet arasında ters bağlantı var; demokrasi varsa şiddet yok, demokrasi yoksa şiddet var’ tezini koyacak.

İslam coğrafyasının ezici çoğunluğunun demokrasi dışı olduğunu söylemeye de gerek yok.

Baykal, işte bu noktada da, ‘Tek istisna Türkiye’ diyecek ve bunun nedenini de İslam’ın Türkiye’de bir inanç olarak yaşanmasına bağlayacak.

Sözlerini, ‘İşin anahtarı burada; Türkiye’nin yaptığını diğerlerinde de sağlarsak sorunu giderme yoluna gireriz’ diye sürdürecek.

İslam ile siyasetin iç içe olmadığı durumlarda, diğer koşullar, örneğin ekonominin iyi veya kötü olması, demokrasi olabiliyor; aksi durumda (Körfez ülkeleri örneği), demokrasi olamıyor.

Bu tezden hareketle de Baykal, ‘Türkiye bunu 80 yılda başardı. Şimdi siz çıkıp bir günde Irak’ta, bu bir din devleti de olsa, demokrasi kurarız derseniz yanılırsınız’ uyarısında bulunacak.

Baykal’ın sosyalistlere, ‘Tamam, teröre karşı askeri mücadele şart, ama kaynakları da kurutulmalı. İşe de önce İsrail-Filistin sorununu çözerek başlamalı’ mesajını vereceğini söylemeye de gerek yok.

Baykal’ın son mesajı ise şu olacak: ‘ABD, Irak’a müdahale için 200 milyar dolar harcadı. Bu para bölgenin yoksulluğunu yenmek için harcansaydı her şey çok daha farklı olurdu. Üstelik Irak bugün daha istikrarsız olacak.’

KURULTAY SONRASI YENİ SAYFA

Dün görüştüğümüz Baykal’ın sonraki hafta sonu yapılacak olağanüstü kurultaya yönelik değerlendirmelerinde ise ‘CHP’de sorun parti içi demokrasi değil, partili olma bilinci’ anlayışı öne çıkıyor.

Baykal, 28 Mart sonrası tüm yetkili kurullarda uzun değerlendirmeler yapılmasına rağmen muhaliflerin partiyi yıpratacak şekilde açıklamalarda bulunup imza toplaması üzerine kurultay kararı aldığını söyledi.

Aile içi sorunların konuşulacağı kurultayda ‘Biz nasıl kavga ediyoruz’ görüntüsü verilmemesi için kapalı toplantı kararı alındığını da anlatan Baykal, ‘Partiyi korumak önce benim görevim’ uyarısını yaptı.

Kimseyle yollarını ayırmak gibi bir niyeti olmadığını da vurgulayan Baykal, ancak kurultayın iradesini göstermesinden sonra muhaliflerin alacağı tutuma bakacağının işaretlerini de veriyor.

Yani, bir yandan kurultay sonrası yeni sayfa açma işareti veriyor, diğer yandan, ‘Sonrasında da dışarda konuşacaksanız gerekeni yaparız’ diyor.

Çünkü, ‘Bugün CHP’yi savunmak, Türkiye’yi savunmaktır’ inancında.
Yazarın Tüm Yazıları