Akdeniz Oyunları’nda sanat eksik

SPORA olan merakımdan değil, olimpiyatların sanat yönünü merak ettiğim için açılışları seyrederim.

Haberin Devamı

İyi hazırlanmış, emek verilmiş açılışlar herkes gibi benim de görsel ve ses belleğimde kalır. Akdeniz Oyunları’nın açılışı bende iz bırakmadı.
Açılışlarda öyle besteler seslendirilir, öyle solistler söyler ki yıllarca o şarkı, arya, parça yaşar, olimpiyatlardaki dereceler unutulur ama onlar unutulmaz.
İtalya Dünya Kupası’nda ünlü tenor Luciano Pavarotti, Giacomo Puccini’nin Turandot Operası’ndan Nessun Dorma’yı söylemişti, arya bir pop şarkısı kadar tanındı, birçok kişi bunu söyledi.
1992 Barcelona Olimpiyatları’nın bestesini tanınmış müzikallerin bestecisi Andrew Lloyd Webber yaptı. Sözlerini yine müzikaller dünyasının sayılı isimlerinden Don Blac’in yazdığı “Amigos Para Siempre” (Sonsuza Dek Dost) adlı besteyi dünyanın sayılı tenorlarından Jose Carreras ile Sarah Brightman seslendirdi.
UEFA Şampiyonlar Ligi Marşı, UEFA’nın resmi marşıdır. Kraliyet Filarmoni Orkestrası tarafından bestelendi, St. Martin Akademisi Korosu seslendirdi.
Hayranlıkla izlediğim 2008 Çin Yaz Olimpiyatları’nın seremonisini film yapımcısı Zhang Yimou yönetti, yardımcıları Zhang Jigang ve Chen Weiya üstlenmişti. Müziğin yöneticisi ise besteci Chen Quigang’dı.
İyi piyanist Lang Lang beş yaşındaki Li Müzi ile birlikte çaldı.
2012 Londra Yaz Olimpiyat Oyunları, sporla sanatın birleştiği bir görkemi bir araya getirdi.
Gösterileri ödüllü İngiliz rejisörü Danny Boyle yönetti.
Müzik Handel’le başladı.
Kraliçe ve Bond esprisini, bizim devlet adamlarımızın yapacağını sanmam.
Çünkü nedense Doğu’da mizah ayıptır, ciddiyetin karşıtıdır.
İngilizlerin mizah duygusu benim için o olimpiyatı güzelleştiren, unutulmaz kılan anlayıştı.
Ben mizah unsurunu bizim devlet adamlarından beklemiyorum.

Haberin Devamı

* * *

2020 Olimpiyatları için adaylığımızı koyduk. Akdeniz Oyunları için kendimizi överken, binalardan, tesislerden söz ediyoruz ama sanatsal yanına değinmiyoruz, çünkü buna önem vermiyoruz.
2020 Olimpiyatları programını doğrusu merak ediyorum.
Sanatsal yanı ne olacak? Kendi sanatımızı, müziğimizi, daha doğrusu kendimizi nasıl tanıtacağız?
Ben uluslararası arenada halkoyunları yerine baleyi salık vereceğim. Eğer ille de halkoyunlarına yer vermek istersiniz, onu modern dansın süzgecinden geçirin. Mehter müziğini bu açılışlardan uzak tutun artık. Modern Türkiye’nin yüzünü gösterin. Artık geçmişimizle övünmeyelim. Bunu yeteri kadar yaptık. Modern Türkiye’nin nereye geldiğini kanıtlayalım. Açılışlarda kardeşlikten, dostluktan söz edilmesi gerekir, bunu simgeleyen şiirler sunabiliriz, barışı kardeşliği yansıtan müzik parçalarıyla gerçekleştirebiliriz.
2020’nin bir bestesi olmalı, bunun için de bestecilerimize imkân verilmeli. Bilmiyorum herhangi bir sipariş için bestecilerle görüşüldü mü?
Tabii o zamana kadar, ülkemizde konser salonu, tiyatro salonu, opera salonumuz da var diyebileceğimiz binalar yapılmalı. Sadece spor tesisleriyle övünmek, bugünün dünya ölçütlerini bilmemekten kaynaklanır.
Londra Olimpiyatları zamanında, beste ısmarlanacak bazı adları yazmıştım, gene bu listeyi yazımın altına ekleyeyim:
İlhan Usmanbaş, Yalçın Tura, İlhan Baran, Muammer Sun, Kâmran İnce, Fazıl Say, Hüseyin Sermet, Selman Ada, Çetin Işıközlü, Hasan Uçarsu, Mehmet Nemutlu, Özkan Manav, Ahmet Yürür, Ali Darmar, Betin Güneş, Aydın Esen bir çırpıda hazırlanabilecek listede yer alan isimler.

Haberin Devamı

* * *

ÜZERİNDE düşünülmeli!

Yazarın Tüm Yazıları